Go Back
Salata boeuf
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Salată boeuf

Categorie: Aperitive

Ingrediente

suficiente pentru 2 platouri mari

  • 700 g rasol de vită sau piept de pui sau curcan
  • 6 cartofi mari
  • 6 morcovi
  • 1 ţelină mare sau două mici
  • 2-3 rădăcini de pătrunjel
  • 1-2 rădăcini de păstârnac
  • 1 borcan de castraveţi la oţet
  • ½ de borcan de gogoşari la oţet
  • o mână de boabe de mazăre
  • 4 linguri de muştar dulce
  • sare piper după gust
  • gogoşari la oţet măsline - pentru ornat

pentru maioneză

  • 3 gălbenuşuri crude
  • 3 gălbenuşuri fierte
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 500 ml de ulei
  • 1-2 linguri de apă plată foarte rece
  • sare după gust

Mod de preparare

  • Se pune carnea la fiert într-o crăticioară cu suficientă apă cât să o acopere. Puneţi un praf de sare în apă şi aveţi grijă ca din când în când să îndepărtaţi spuma care se formează. După ce carnea este gata, adică furculiţa o strapunge cu uşurinţă, scoateţi carnea la răcit şi o tăiaţi cubuleţe. Nu aruncaţi supa în care a fiert canea, ci folosiţi-o la o supă sau puneţi-o într-un pet cu capac şi păstraţi-o la congelator până când veţi avea nevoie de ea. O altă idee ar fi să o turnaţi într-o pungă de gheaţă şi să folosiţi cuburile la sosuri sau la paste, de exemplu. Alegeţi ce metodă vi se potriveşte, numai să nu o aruncaţi! :)
  • Separat puneţi şi legumele la fiert în apă cu un praf de sare. Când sunt gata, le tăiaţi cubuleţe. Ideal ar fi să le fierbeţi fără să le curăţaţi de coajă pentru că aşa vor avea gust mai bun. Dar dacă doriţi, ca şi mine, să folosiţi mai târziu supa în care au fiert legumele, atunci e bine să le fierbeţi curăţate de coajă. Supa de legume se păstrează ca şi cea de carne, la congelator, dacă nu o folosiţi imediat. Veţi obţine o supă minunată, foarte concentrată, să nu cumva să o aruncaţi!
  • Tăiaţi cubuleţe şi castraveţii şi gogoşarii în oţet.
  • Tăiati cubuleţe albuşurile rămase de la ouăle fierte sau le păstraţi pentru decor, cum doriţi.
  • Amestecaţi legumele şi potriviţi gustul de sare şi piper.

Maioneza

  • Vă sfătuiesc să folosiţi un blender sau un mixer de mână. În acest fel veţi fi siguri că maioneza nu se taie.
  • Sfărâmaţi cu o furculiţă gălbenusurile fierte să nu rămână cocoloaşe, adăugaţi gălbenuşurile crude, un praf de sare şi începeţi să mixaţi.
  • Adăugaţi uleiul puţin câte puţin, mixând continuu. Nu turnaţi până nu aţi încorporat uleiul turnat anterior.
  • Pe parcurs, adăugaţi sucul de lămâie şi încorporaţi-l în maioneză, apoi continuaţi să turnaţi ulei.
  • Dacă maioneza vi se pare prea fermă, ca să o mai înmuiaţi şi să o faceţi mai pufoasă, adăugaţi 1-2 linguri de apă rece. Veţi vedea că devine şi un pic mai albă. Puteţi sări peste etapa asta, dar eu refer să procedez aşa pentru că în acest fel mai reduc din cantitatea de ulei. Maioneza devine mai fluidă, mai cremoasă şi se lucrează mai uşor cu ea.
  • Potriviţi gustul de sare

Asamblarea

  • Păstraţi cam ¼ din maioneză pentru ornat, restul de ¾ puneţi-o peste legumele tăiate cubuleţe.
  • Adăugaţi muştarul şi amestecaţi energic să omogenizaţi întreaga salată.
  • Puneţi salata pe platouri sau castroane, deasupra puneţi un strat de maioneză şi decoraţi-o după imaginaţie şi îndemânare. Sau nu o decoraţi dacă nu aveţi timp sau răbdare. Uneori e bine să mai şi ieşim din tipare, şi-apoi, salata va fi excelentă oricum ;)
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!