Citește rețeta în 11 minute
Dacă există un preparat care nu lipsește niciodată de pe mesele noastre festive, acela este salata de boeuf. De data aceasta, vă propun o versiune clasică, dar cu o mică adaptare sănătoasă: o maioneză dietetică, perfectă pentru cei care doresc o variantă mai ușoară, dar la fel de gustoasă.
Salata de boeuf este vedeta meselor festive din România, fie că vorbim de sărbătorile de iarnă, aniversări sau pur și simplu o masă de duminică în familie. Deși numele „de boeuf” vine din franceză și înseamnă „de vită”, a fost o perioadă lungă în istoria noastră culinară, când am fost nevoiți să adaptăm rețeta la ceea ce găseam atunci în magazine: pui, curcan sau chiar... parizer. Totuși, rasolul de vită dă salatei o textură și o savoare de neegalat și în plus, vă alegeți și cu o supă gustoasă de vită, căreia nu-i mai trebuie decât câțiva tăieței și e gata!
Maioneza dietetică făcută într-un minut, la blender, este un alt detaliu care face diferența. Este mai ușoară, dar păstrează totuși cremozitatea specifică, punând în valoare atât legumele, cât și carnea.
Mergi direct la:
- Ce ingrediente folosim la salata de boeuf cu rasol de vită
- Cum se face salata de boeuf - rețeta video detaliată
- Salată de boeuf cu maioneză dietetică - rețeta pas cu pas
- Cum se decorează salata de boeuf
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se servește
- Cum se păstrează salata boeuf
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ce ingrediente folosim la salata de boeuf cu rasol de vită
Pentru salată - carne și legume
- 700 g rasol de vită - baza clasică, aduce gustul autentic al salatei.
- 150 g ceapă uscată, o frunză de dafin și o linguriță boabe de piper - pentru a da aromă supei de vită.
- 350 g cartofi - alegeți cartofi roz pentru că sunt mai puțin făinoși și se taie mai frumos în cubulețe.
- 300 g morcovi - aduc dulceață și culoare, clasici în rețeta de salată de boeuf.
- 200 g țelină, 150 g rădăcină de păstârnac, 100 g rădăcină de pătrunjel - puteți folosi și alte gramaje, toate aceste rădăcinoase aromatice completează minunat gustul salatei.
- 150 g mazăre (proaspătă, congelată sau din conservă) - pentru un strop de prospețime.
- 350 g castraveți murați - aduc o notă acrișoară specifică.
- sare și piper - după gust.
- opțional - pentru reglarea gustului final mai puteți adăuga, după gust muștar și/sau suc de lămâie.
Pentru maioneza dietetică - varianta 1: salată de boeuf simplă, fără decor
- 4 ouă fierte tari - folosim și albușurile, și gălbenușurile
- 50 ml ulei de floarea soarelui - pentru consistența maionezei.
- 75 ml apă - reduce cantitatea de ulei.
- 2 lingurițe muștar - pentru gust și stabilitate.
- sucul de la ½ lămâie - adaugă prospețime.
- ½ linguriță sare
Pentru maioneza dietetică - varianta 2: salată de boeuf pentru sărbători, decorată
- 6 ouă fierte tari (albuș + gălbenuș)
- 75 ml ulei de floarea soarelui
- 100 ml apă
- 3 lingurițe muștar
- sucul de la 1 lămâie
- ¾ linguriță sare
Notă: Dacă nu doriți să decorați salata, o maioneză făcută din 4 ouă este suficientă. Pentru o salată îmbrăcată în maioneză, folosiți o maioneză făcută din 6 ouă. Mai sus am scris lista ingredientelor în ambele variante.
Cum se face salata de boeuf - rețeta video detaliată
Vedeți mai jos, în varianta video a rețetei, cum să pregătiți salata pas cu pas, inclusiv modul de preparare al maionezei fără ouă crude. Nu uitați să vă abonați la canalul meu de YouTube pentru mai multe rețete delicioase și trucuri utile în bucătărie! Abonează-te aici.
Salată de boeuf cu maioneză dietetică - rețeta pas cu pas
1. Puneți carnea la fiert în 3 litri de apă cu ceapa, frunza de dafin și boabele de piper. Lăsați să fiarbă la foc mic până când carnea devine fragedă (aproximativ 1,5-2 ore). La începutul fierberii îndepărtați spuma care se formează deasupra.
2. Fierbeți cartofii în coajă și separat, în alt vas fierbeți și mazărea, dacă o folosiți.
3. Curățați morcovii, țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel. Când carnea e aproape fiartă, le adăugați în supă și le lăsați să fiarbă la foc mic aprox. 30 de minute.
4. Scoateți legumele fierte din supă și după ce se răcesc, tăiați-le cubulețe.
5. Scoateți carnea din supă, lăsați-o să se răcească și tăiați-o cubulețe mici. Strecurați supa rămasă, dacă doriți să o folosiți ulterior.
6. Puneți toate ingredientele în vasul blenderului și mixați un minut până când obțineți o maioneză fină și cremoasă. Dacă vreți o maioneză mai groasă, nu puneți toată apa de la început, ci adăugați puțin câte puțin în timp de mixați, până ajungeți la consistența dorită.
7. Într-un bol mare, amestecați toate ingredientele: carnea, legumele, mazărea și castraveții tăiați cubulețe.
8. Adăugați maioneza dietetică, ajustați gustul cu sare, piper, muștar și suc de lămâie, după preferință și amestecați.
Cum se decorează salata de boeuf
Să fim sinceri, nu toate salatele de boeuf au nevoie de un decor ca la expoziție, mai ales dacă o pregătim pentru o masă obișnuită în familie. Uneori, las salata simplă, poate doar cu un strat uniform de maioneză deasupra.
Dacă e o ocazie specială, decorul poate fi în ton cu sărbătoarea. De exemplu, de Crăciun îmi place să modelez un brăduț din castraveți murați tăiați subțire, iar de Paște merg pe câteva fâșii de morcov, gogoșari murați și frunze de pătrunjel așezate într-un model floral. Se face repede și arată bine!
Un truc care mă ajută să obțin un decor curat este să nivelez salata cu o lingură, pun un strat uniform de maioneză și abia apoi să mă apuc de decorat. Așa, suprafața e perfect dreaptă și ușor de ornat.
Salată pe platou sau în caserolă?
Am încercat ambele variante și trebuie să recunosc că prefer castronul sau caserola. De ce?
- E mult mai ușor de păstrat în frigider și ocupă mai puțin spațiu.
- Am o suprafață mai mică de decorat, iar asta înseamnă mai puțin timp de lucru pentru mine.
- În schimb, dacă o pun pe platou, salata e mai dificil de acoperit și de păstrat, iar decorul poate avea de suferit.
Ce puteți înlocui în rețetă
- Maioneza cu ouă fierte pe care am folosit-o eu poate fi înlocuită cu maioneză dietetică cu iaurt, fără ulei pentru o variantă mai ușoară sau cu maioneza clasică.
- Carnea de vită poate fi înlocuită cu piept de pui sau curcan pentru o variantă mai ușoară. Pe vremuri se făcea salată "de boeuf" chiar și cu parizer. Desigur, nu a murit nimeni din asta, ba chiar salata era foarte gustoasă, dar nu mai e cazul să repetăm experiența acum. Măcar în ciuda vremurilor trecute și de bucurie că acum găsim de toate și ne permitem, e bine să o facem cum trebuie.
- Puteți renunța complet la carne dacă sunteți vegetarieni, caz în care salata se va numi "a la russe".
- Legat de mazăre există multe discuții și orgolii. Mie mi se pare că reglează minunat gustul, aromele și culorile din salată, dar firește că se poate omite dacă nu vă place.
- Castraveții în oțet pot fi înlocuiți cu castraveți murați în saramură, dar veți obține un gust mai puțin acrișor.
Cum se servește
Salata de boeuf se servește rece, după ce a stat la frigider cel puțin o oră pentru a se întrepătrunde aromele. O puteți savura ca aperitiv, alături de pâine proaspătă sau poate fi o garnitură excelentă lângă carne gătită la air fryer, la cuptor sau la grătar. Firește, salata de boeuf merge de minune în deschiderea meselor de sărbători, alături de salata de vinete, salata de icre fără adaos de griș sau ouă umplute.
Cum se păstrează salata boeuf
Salata de boeuf se păstrează la frigider, într-un recipient acoperit. Dacă ați făcut-o cu maioneza cu ouă fierte, o puteți păstra pentru 3-4 zile. Dacă ați făcut maioneză clasică, trebuie consumată mai repede, maioneza cu ouă crude fiind mai perisabilă.
Nu vă recomand congelarea, pentru că legumele își vor pierde textura. Tocmai de aceea e bine să faceți doar atâta salată câtă puteți mânca în 2-3 zile.
Dacă ați decorat salata cu un strat de maioneză, e bine să o consumați mai repede pentru a-i păstra aspectul estetic, altfel maioneza poate oxida.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Tăiați toate ingredientele cubulețe de dimensiuni similare pentru o textură omogenă.
- Fierbeți cartofii cu o seară înainte pentru a se răci bine. În felul ăsta se vor tăia mai bine, fără să se zdrobească sau să se rupă.
- Lăsați legumele să se răcească bine înainte de a adăuga maioneza, pentru a evita lichefierea acesteia.
- Stoarceți bine castraveții murați înainte de a-i adăuga, pentru a evita excesul de lichid.
- Dacă folosiți mazăre congelată, opăriți-o rapid și răciți-o cu apă rece pentru a-i păstra culoarea și textura.
- Lăsați salata să stea la frigider măcar o oră înainte de servire, pentru ca aromele să se combine.
Întrebări frecvente
Desigur, însă salata nu va fi la fel de sănătoasă și de dietetică.
Au o textură mai fermă și nu se sfărâmă la amestecare.
Maioneza se poate face și fără muștar, dar acesta ajută la stabilitatea și gustul ei.
Alte rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Salată de boeuf cu rasol de vită și maioneză dietetică – Rețeta perfectă pentru sărbători
Echipamente necesare
Ingrediente
- 700 g rasol de vită
- 150 g ceapă uscată (pentru supa de vită)
- 1 frunză de dafin - opțional (pentru supa de vită)
- 1 linguriță boabe de piper - opțional (pentru supa de vită)
- 350 g cartofi (roz)
- 300 g morcovi
- 200 g țelină
- 150 g rădăcină de păstârnac
- 100 g rădăcină de pătrunjel
- 150 g mazăre (proaspătă, congelată sau din conservă)
- 350 g castraveți în oțet
- muștar - opțional (după gust)
- suc de lămâie - opțional (după gust)
- sare și piper (după gust)
maioneză dietetică cu ouă fierte întregi - varianta 1: pentru o salată simplă, fără decor
- 4 ouă fierte tari (albuș+gălbenuș)
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 75 ml apă
- 2 lingurițe muștar
- sucul de la ½ lămâie
- ½ linguriță sare
maioneză dietetică cu ouă fierte întregi - varianta 2: pentru salată de sărbătoare, decorată
- 6 ouă fierte tari (albuș + gălbenuș)
- 75 ml ulei de floarea soarelui
- 100 ml apă
- 3 lingurițe muștar
- sucul de la 1 lămâie
- ¾ linguriță sare
Instrucțiuni de preparare
Fierberea rasolului de vită
- Puneți carnea la fiert în 3 litri de apă cu ceapa, frunza de dafin și boabele de piper. Lăsați să fiarbă la foc mic până când carnea devine fragedă (aproximativ 1,5-2 ore). La începutul fierberii îndepărtați spuma care se formează deasupra.
Fierberea legumelor
- Fierbeți cartofii în coajă și separat, în alt vas fierbeți și mazărea, dacă o folosiți.
- Curățați morcovii, țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel. Când carnea e aproape fiartă, le adăugați în supă și le lăsați să fiarbă la foc mic aprox. 30 de minute.
- Scoateți legumele fierte din supă și după ce se răcesc, tăiați-le cubulețe.
- Scoateți carnea din supă, lăsați-o să se răcească și tăiați-o cubulețe mici. Strecurați supa rămasă, dacă doriți să o folosiți ulterior.
Pregătirea maionezei dietetice
- Puneți toate ingredientele în vasul blenderului și mixați un minut până când obțineți o maioneză fină și cremoasă. Dacă vreți o maioneză mai groasă, nu puneți toată apa de la început, ci adăugați puțin câte puțin în timp de mixați, până ajungeți la consistența dorită.
Asamblarea salatei
- Într-un bol mare, amestecați toate ingredientele: carnea, legumele, mazărea și castraveții tăiați cubulețe.
- Adăugați maioneza dietetică, ajustați gustul cu sare, piper, muștar și suc de lămâie, după preferință și amestecați.
Decorare
- Transferați salata pe un platou și decorați cu legume fierte, castraveți, gogoșari în oțet, albuș de ou sau pătrunjel verde.
Bine de știut:
- Tăiați toate ingredientele cubulețe de dimensiuni similare pentru o textură omogenă.
- Fierbeți cartofii cu o seară înainte pentru a se răci bine. În felul ăsta se vor tăia mai bine, fără să se zdrobească sau să se rupă.
- Lăsați legumele să se răcească bine înainte de a adăuga maioneza, pentru a evita lichefierea acesteia.
- Stoarceți bine castraveții murați înainte de a-i adăuga, pentru a evita excesul de lichid.
- Dacă folosiți mazăre congelată, opăriți-o rapid și răciți-o cu apă rece pentru a-i păstra culoarea și textura.
- Lăsați salata să stea la frigider măcar o oră înainte de servire, pentru ca aromele să se combine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Gabriela Dinu a zis
Draga Iuliana, in primul rand multumiri si felicitari pentru aceasta reteta! De curand am incercat-o si eu si mi-a iesit o salata boeuf absolut minunata care mi-a redat cu fidelitate gustul copilariei! Mama mea draga, pe care din pacate am pierdut-o la inceputul lunii februarie a acestui an, o facea in acelasi fel. De altfel dorul de ea, m-a facut sa imi doresc sa prepar aceasta salata... Cum insa nu aveam notate cantitatile exacte, am inceput sa caut prin blogurile culinare existente o reteta care sa se apropie cat mai mult de cea a mamei mele. Si iata ca am gasit-o! Iti multumesc pentru toate retetele pe care le impartasesti cu noi si iti doresc sa primesti cat mai multa bucurie din ceea ce faci!
Cu apreciere, Gabriela
Iuliana Sbîrnea a zis
Dragă Gabriela, îți mulțumesc din suflet pentru mesaj. Mă bucur mult că ți-a plăcut rețeta mea, deși ca a mamei nu poate fi niciuna!
Îmbrățișări cu drag de la mine. Numai bine îți doresc!
Ela a zis
Nu ma indoiesc ca salata e foarte gustoasa dar nesanatoasa! Credeam ca ne dati reteta cu maioneza din iaurt....,.Apropo, se poate pastra la congelator?
Iuliana a zis
Ce importanta are, daca tot e nesanatoasa? :))
Maria a zis
Cantitatea de maioneza este pentru un restaurant !!!! VAI !!!!!!
Iuliana a zis
Sunt 700 g de carne acolo, plus 6 cartofi, plus restul legumelor! Cam cata maioneza considerati dumneavoastra ca trebuia sa fac? Nu e primul comentariu rautacios pe care mi l-ati lasat astazi. Va multumesc pentru timpul acordat, dar cred ca puteam face amandoua ceva mai bun.
Claudia a zis
A mai ramas ceva si pentru mine? Ca uite eu nu am facut acum de Craciun si nu as refuza sa gust din salata ta 🙂
Iuliana a zis
Pentru prieteni, oricand! 🙂