Varza se curăţă de foile exterioare, se îndepărtează cotorul şi se taie fideluţă, apoi se freacă cu puţină sare şi se lasă deoparte să se înmoaie pentru aproximativ o oră.
Ceapa şi ardeiul gras se taie cubuleţe, iar morcovul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mici. Se pun toate la călit în ulei pentru câteva minute până când ceapa devine uşor sticloasă. Folosiţi o cratiţă suficient de încăpătoare şi pe care apoi să o puteţi băga la cuptor.
Varza se stoarce de apa pe care şi-a lăsat-o şi se adaugă peste legumele călite. Adăugaţi o cană de apă fierbinte şi lăsaţi totul să fiarbă la foc mic, cu capac.
Când varza s-a înmuiat, dar nu e fiartă de tot, se adaugă orezul spălat şi scurs bine de apă, sucul de roşii şi cimbrul. Se potriveşte de sare şi piper după gust, se mai adaugă puţină apă dacă credeţi că e nevoie şi se lasă să fiarbă acoperit încă 10-15 minute până când orezul începe să se umfle. Puteţi să o băgaţi şi la cuptorul încins ca să vă asiguraţi că nu se lipeşte de fundul oalei. Eu aşa procedez.
Se stinge focul şi se mai lasă în cuptor sau acoperită cu capacul cel puţin 15 minute pentru ca orezul să se umfle de tot.
Se serveşte cu mămăliguţă şi dacă nu ţineţi post puteţi adăuga şi o lingură, două de smântână sau iaurt gras, după preferinţă.