Go Back
+ servings
fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 5 votes

Fasole bătută cu ceapă prăjită şi usturoi

Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi, cea mai bună rețetă de post. Ușor de făcut, cu ingrediente simple și ieftine dar plină de savoare.
Preparare10 minutes
Gătire45 minutes
înmuiere fasole8 hours
Timp total8 hours 55 minutes
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6
Calories: 181kcal

Ingrediente

  • 400 g fasole uscată sau 4 conserve de fasole albă fiartă
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • 2 cepe mari
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 linguriță bulion
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

  • Alegeți fasolea, o clătiți sub un jet de apă și o lăsați înmuiat în apă rece cât să o acopere bine, măcar 8 ore, de preferat peste noapte.
    Oală cu boabe de fasole puse la înmuiat.
  • Clătiți fasolea și o puneți la fiert în apă rece cu o linguriță de bicarbonat. Fierbeți 10 minute la foc mic de când începe să clocotească. La suprafață se va forma o spumă albă nu e nevoie să o îndepărtați. După cele 10 minute, scurgeți fasolea și o clătiți foarte bine cu apă rece.
    Fasole opărită cu bicarbonat.
  • Într-o oală mare puneți boabele de fasole și turnați aprox. 2 litri de apă, cât să acopere bine fasolea. Tot aici puneți și 1 linguriță de sare. Fierbeți fasolea la foc mic până când boabele sunt moi (1-2 ore, depinde de fasole). Verificați nivelul apei din când în când. Dacă folosiți oala sub presiune, fierbeți 30 de minute.
    fasole la fiert in apa cu sare
  • Scurgeți fasolea printr-o sită, dar nu aruncați apa în care a fiert! Păstrați deoparte cam 100 ml pe care o veți folosi mai târziu.
    cum se strecoara fasolea
  • Puneți boabele fierte de fasole în vasul robotului sau al blenderului împreună cu usturoiul, sare, piper și ulei de măsline. Mixați până când obțineți o pastă fină și omogenă. Subțiați pasta cu apa de la fierbere, păstrată deoparte, până când ajungeți la consistența dorită.
    boabe de fasole mixate la robot
  • Tăiați ceapa solzișori și puneți-o într-o tigaie peste uleiul încins. Adăugați de la început un praf de sare astfel ceapa se va înmuia mai repede. Căliți ceapa la foc mic pentru 6-7 minute amestecând des ca să nu se ardă.
    ceapa solzisori prajita in tigaie
  • După ce ceapa s-a înmuiat bine puneți bulionul și mai lăsați tigaia pe foc încă 1 minut, amestecând continuu. La final puneți boiaua, amestecați și stingeți focul.
    ceapa prajita cu boia si bulion
  • Așezați pasta de fasole într-un vas pentru servit și deasupra ei puneți ceapa călită. Picurați deasupra și uleiul rămas în tigaie. Se servește caldă sau rece.
    fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 181kcal | Carbohidrați: 21g | Proteine: 6g | Grăsimi: 9g | Fibre: 8g | Zahăr: 2g | Vitamina A: 85IU | Calciu: 57mg