Se curăţă şi se spală legumele. Morcovii, ţelina, rădăcina de pătrunjel şi ardeii le-am tăiat în două sau în bucăţi mai mari, doar ceapa am lăsat-o întreagă.
Eu pun poate ceva mai multă ceapă şi mai mulţi ardei graşi la supele sau ciorbele de zarzavat în primul rând pentru că-mi place mie să le găsesc în farfurie :) şi în al doilea rând pentru că mi se pare că ceapa şi ardeiul dau gust bun şi o "dulceaţă" aparte unei ciorbe.
Legumele se pun la fiert în 3-4 litri de apă cu puţină sare şi se lasă să fiarbă încet, pe foc mic. Când legumele sunt aproape gata fierte, se potriveşte supa de sare şi se adaugă sucul de roşii sau conserva de roşii şi se continuă fierberea la foc mic.
Între timp pregătim găluştile: cântărim ouăle cu tot cu coajă și aceeași cantitate de griș. Batem ouăle spumă tare cu un vârf de cuţit de sare. Turnăm griş în ploaie amestecând cu o furculiţă foarte uşor, cu mişcări de jos în sus până când obţinem o consistenţă ca o smântână mai groasă. Lăsăm compoziţia să se odihnească 15 minute, timp în care grişul începe să se umfle.
Când supa clocoteşte, se adaugă găluştile, folosindu-ne de o lingură. Ca să nu se lipească şi să se desprindă uşor, înainte de a lua din compoziţie, băgaţi lingura câteva secunde în supă.
După ce aţi pus toate găluştile, turnaţi în oală o jumătate de cană de apă rece pentru a reduce temperatura, altfel oul din găluşte se coagulează prea repede şi găluştile nu mai cresc. Puneţi capacul şi lăsaţi să fiarbă acoperit la foc foarte mic încă 10 minute, apoi lăsaţi supa să se odihnească încă 10-15 minute acoperită cu capac. În acest fel găluştile se vor umfla şi vor deveni pufoase.
Presăraţi cu generozitate pătrunjel proaspăt tocat (asta dacă nu cumva aveţi mofturoşi la masa :) ) şi serviţi.