Rețeta simplă de supă de legume cu găluşte de griş. O supă sănătoasă, foarte gustoasă și răcoritoare. Este la fel de bună și caldă, și rece.
Majoritatea gospodinelor fac de obicei supă de pui cu găluște, dar mie îmi plac atât de mult și se fac atât de ușor, încât de multe ori le pun și în supele simple, de legume, cum este aceasta de astăzi.
Găluștele de griș îmbogățesc și dau consistență supelor de legume, iar cei mici le iubesc, așa că nu ezitați să le folosiți și voi.
Pentru a fi siguri că obțineți găluște pufoase, este de preferat să folosiți un cântar de bucătărie (eu am unul foarte ieftin, ca acesta de aici). Cântăriți ouăle întregi, și pregătiți exact aceeași cantitate de griș. Dacă proporția dintre cantitatea de lichid (adică ouăle bătute) și cea de griș este corectă, nu aveți cum să greșiți la această rețetă.
Pentru că nu conține aproape deloc grăsimi, cu excepția celor din ouă, supa de legume cu găluşte de griş este un preparat dietetic și se poate servi atât rece, cât și caldă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 2 morcovi mijlocii
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 ţelină nu foarte mare
- 3 cepe mici
- 2 ardei graşi
- 400 ml suc de roşii sau o conservă de roşii tocate
- sare/piper
- pătrunjel
pentru găluste:
- 2 ouă cântărite (ale mele au avut 120 g împreună)
- 120 g de griş (sau cât cântăresc ouăle)
- un vârf de cuţit de sare
Instrucțiuni de preparare
- Se curăţă şi se spală legumele. Morcovii, ţelina, rădăcina de pătrunjel şi ardeii le-am tăiat în două sau în bucăţi mai mari, doar ceapa am lăsat-o întreagă.
- Eu pun poate ceva mai multă ceapă şi mai mulţi ardei graşi la supele sau ciorbele de zarzavat în primul rând pentru că-mi place mie să le găsesc în farfurie 🙂 şi în al doilea rând pentru că mi se pare că ceapa şi ardeiul dau gust bun şi o "dulceaţă" aparte unei ciorbe.
- Legumele se pun la fiert în 3-4 litri de apă cu puţină sare şi se lasă să fiarbă încet, pe foc mic. Când legumele sunt aproape gata fierte, se potriveşte supa de sare şi se adaugă sucul de roşii sau conserva de roşii şi se continuă fierberea la foc mic.
- Între timp pregătim găluştile: cântărim ouăle cu tot cu coajă și aceeași cantitate de griș. Batem ouăle spumă tare cu un vârf de cuţit de sare. Turnăm griş în ploaie amestecând cu o furculiţă foarte uşor, cu mişcări de jos în sus până când obţinem o consistenţă ca o smântână mai groasă. Lăsăm compoziţia să se odihnească 15 minute, timp în care grişul începe să se umfle.
- Când supa clocoteşte, se adaugă găluştile, folosindu-ne de o lingură. Ca să nu se lipească şi să se desprindă uşor, înainte de a lua din compoziţie, băgaţi lingura câteva secunde în supă.
- După ce aţi pus toate găluştile, turnaţi în oală o jumătate de cană de apă rece pentru a reduce temperatura, altfel oul din găluşte se coagulează prea repede şi găluştile nu mai cresc. Puneţi capacul şi lăsaţi să fiarbă acoperit la foc foarte mic încă 10 minute, apoi lăsaţi supa să se odihnească încă 10-15 minute acoperită cu capac. În acest fel găluştile se vor umfla şi vor deveni pufoase.
- Presăraţi cu generozitate pătrunjel proaspăt tocat (asta dacă nu cumva aveţi mofturoşi la masa 🙂 ) şi serviţi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sper să vă placă rețeta mea de astăzi și să o includeți și voi, cât de curând, în meniul familiei voastre. Vă doresc poftă bună la supa de legume cu găluște de griș!
Flavia
Mulțumesc pentru reteta ;*
Iuliana
Cu drag! 🙂