Spălăm ciupercile şi le tocăm cubuleţe nu prea mici pentru că mai scad la fiert.
Tocăm usturoiul şi îl punem la călit într-o tigaie cu 2 linguri de ulei doar 1 minut, cât îşi dezvoltă aroma, nu mai mult! Adăugăm ciupercile în tigaie, presărăm un vârf de linguriţă de sare şi punem foarte puţină apă, ¼ de cană doar, cât să nu se lipească de tigaie. Imediat îşi vor lăsa ele suficientă apă când încep să fiarbă.
Le lăsăm la fiert la foc mic timp de 10 minute. Dacă faceţi ostropelul cu roşii proaspete, folosiţi acest timp pentru a le pregăti. Cel mai simplu ar fi să le băgaţi la robot şi să le pasaţi. În acest caz nu e nevoie să le decojiţi, robotul le toacă foarte bine şi coaja nici nu se mai cunoaşte. Dacă nu aveţi robot, atunci tăiaţi-le jumătăţi şi daţi-le pe răzătoarea cu găuri mari până ajungeti la coajă.
Adăugaţi sucul obţinut din roşii (sau conserva) peste ciuperci, potriviţi de sare şi piper şi lăsaţi să fiarbă în continuare la foc mic până când ciupercile sunt fierte şi zeama a scăzut suficient de mult.
Între timp preparaţi o mămăliguţă, căci nimic nu se împrietenește mai bine cu ostropelul de ciuperci decât o mămăliguţă caldă. Presăraţi din belşug cu pătrunjel proaspăt tocat şi asta-i tot :)