Go Back
+ servings
Mucenici moldovenești cu miere și nucă
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 5 votes

Mucenici moldovenești cu miere și nucă

Rețeta tradițională de mucenici moldovenești cu miere și nucă. Cum sa faci cei mai pufoși și cei mai aromați mucenici din aluat de cozonac.
Preparare30 minutes
Gătire25 minutes
Timp total55 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8 mucenici
Calories: 505kcal

Ingrediente

aluatul

  • 600 g făină tip 000
  • 120 g zahăr
  • 40 g unt cu 82% grăsime
  • 30 ml ulei
  • 270 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 2 ouă
  • 7 g drojdie uscată eu am folosit Dr Oetker
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 5 g sare

deasupra

  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte
  • 50 g miez de nucă
  • 50 g miere de albine

Mod de preparare

  • Începeți prin a topi untul. Lăsați-l să se răcească.
  • Cerneți făina într-un bol încăpător sau direct în vasul mixerului. Adăugați drojdia uscată, zahărul, sarea, laptele și cele 2 ouă.
  • Începeți să frământați la mână sau la robot și după ce aluatul începe să se lege, încorporați alternativ uleiul și untul topit, turnând puțin câte puțin din fiecare și frământând continuu.
  • Frământați aluatul cam 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână, până când este moale, dar omogen.
  • Acoperiți aluatul cu folie alimentară sau cu un prosop și lăsați-l să dospească la temperatura camerei timp de o oră sau până când își dublează volumul (depinde mult de temperatura din cameră)
  • Cât timp dospește aluatul rumeniți miezul de nucă într-o tigaie, apoi tocați-l mărunt din cuțit sau cu un chopper electric.
  • Când aluatul și-a dublat volumul, este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade și să puneți hârtie de copt în tavă.
  • Ungeți blatul de lucru cu puțin ulei. Răsturnați aluatul și îl împărțiți în 8 părți egale.
  • Fiecare bucată de aluat, o întindeți ca un sul, la o lungime de aprox. 30 cm. Uniți capetele sulului și răsuciți aluatul în forma cifrei 8 (se vede foarte bine în rețeta video).
  • Pe măsură ce îi formați, așezați mucenicii în tavă. Mie mi-au încăput toți cei 8 mucenici într-o singură tavă. În funcție de mărimea tăvii, poate că va fi nevoie să coaceți de 2 ori.
  • Acoperiți tava cu un prosop și mai lăsați mucenicii la dospit încă 20 de minute.
  • Ungeți fiecare mucenic cu un gălbenuș de ou subțiat cu puțin lapte.
  • Coaceți mucenicii timp de 25-30 de minute, funcție de cuptor. Sunt gata când sunt frumos rumeniți.
  • Cât sunt încă fierbinți, ungeți mucenicii cu miere și presărați-i cu nucă mărunțită.

Video

Notă

Eu am folosit drojdie uscată de la Dr Oetker, care nu necesită hidratare prealabilă. Dacă folosiți alt tip de drojdie, urmați recomandările de pe ambalaj. 
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 505kcal | Carbohidrați: 78g | Proteine: 13g | Grăsimi: 16g | Colesterol: 79mg | Fibre: 2g | Zahăr: 22g | Vitamina A: 274IU | Calciu: 67mg