Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Mucenici moldovenești cu miere și nucă

53 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta tradițională de mucenici moldovenești cu miere și nucă. Cum să faci cei mai pufoși și cei mai aromați mucenici din aluat de cozonac.

Dragii mei, iată că a venit din nou vremea să ne gândim la mucenici! Asta de fapt înseamnă că....vine primăvara! ? 

Urmează un șir de sărbători minunate: Dragobetele, mărțișoarele, apoi zambilele și ciocolata primită în dar de 8 Martie 😉

Și apoi, în sfârșit, 9 martie, ziua mucenicilor când în cel puțin jumătate de țară miroase a aluat dulce și bun, parfumat cu vanilie și coajă de lămâie. Când ne "murdărim" de miere pe degete și ne curge nuca crocantă peste tot, dar nu e deloc motiv de supărare, ci de bucurie!

Mucenici moldovenești cu miere și nucă

Știu că sunt zone din țară în care nu se fac mucenici. În alte zone se fac doar mucenici muntenești, din cei fierți, la care aromele din sirop sunt tot secretul. Minunați și aceea! Rețeta mea de mucenici muntenești fierți e aici.

Din fericire pentru mine, locuiesc la confluența Moldovei cu Muntenia și implicit la granița dintre mucenicii copți și cei fierți. Pe la noi, pe aici se fac ambele variante și mie îmi plac amândouă.

Totuși, nimic nu egalează dimineața de 9 martie petrecută cu o cafea într-o mână și un mucenic pufos și dolofan în cealaltă mână.

Mucenici moldovenești cu miere și nucă

În anii în care sărbătoarea celor 40 de mucenici pică în postul Paștelui, firește că respect rânduiala. Am trei rețete de mucenici din aluat de post:

  • mucenici (sfințișori) de post
  • mucenici de post umpluți cu nucă și ciocolată
  • mucenici de post din aluat cu suc de portocale

Mod de preparare mucenici moldovenești cu miere și nucă

Anul acesta încă nu a început postul, așa că bucurie mare, facem mucenici de dulce, din aluat de cozonac. Pufoși, rumeni, aromați și minunați! Să trecem la treabă! 🙂

Cum se face aluatul pentru mucenici moldovenești cu miere și nucă (de dulce)?

Dacă ați făcut vreodată cozonac, atunci rețeta de azi nu mai are niciun secret pentru voi. Aluatul pentru mucenici este ca un aluat de cozonac, dospit cu drojdie, cu ouă, lapte și ceva grăsime (unt+ulei).

Aluatul trebuie frământat suficient cât să dezvoltăm rețeaua de gluten care face ca aluatul să fie pufos și să se desfacă în fâșii.

Dacă frământați la mână, 15 minute vor fi suficiente pentru cantitățile din rețeta de mai jos. Dacă frământați la robot sau la mașina de făcut pâine, aluatul va fi gata în 7-8 minute.

Mucenici în tavăMucenici în tavă scoși din cuptor

Ca și aluatul de cozonac, și cel pentru mucenici va avea parte de 2 dospiri: una după frământare, a doua, mai scurtă, după ce formăm mucenicii și îi așezăm în tavă.

În acest fel ne asigurăm că avem un aluat bine dospit și mucenici pufoși care se vor păstra fragezi și a doua zi. Dacă mai rămân! 😉

Cum modelăm mucenicii?

Cea mai ușoară metodă, fără să ne complicăm să împletim cine știe cum aluatul este cea pe care ți-o arăt în filmulețul de mai jos. Simplu, rapid și eficient!

Cum și cu ce ungem mucenicii? Cum pregătim nuca?

Mucenicii se ung cu miere cât sunt încă fierbinți și se presară cu miez de nucă măcinat sau tocat grosier din cuțit.

Mierea trebuie să fie lichidă ca să o puteți aplica ușor cu o pensulă de bucătărie. Dacă cumva aveți miere cristalizată sau groasă, întărită, o puteți încălzi scufundând borcanul în apă clocotită sau să îl introduceți pentru câteva secunde în cuptorul cu microunde.

Super-pont: dacă rumeniți miezul de nucă în tigaie înainte să îl măcinați, acesta va fi mai crocant și va avea un gust mai bun și o aromă mai intensă.

Eu îl rumenesc de fiecare dată, apoi îi îndepărtez cojițele acelea fine și uscate pentru că sunt amare și inestetice.

Iar ca să rămână crocant, prefer să îl toc cu cuțitul, nu să îl macin la robot.

Mucenici presărați cu nucă

Dacă veți urmări rețeta video postată imediat sub rețeta scrisă de mai jos, veți vedea trucul meu pentru a îndepărta cojițele uscate de miez de nucă 😉

Iar dacă vă ajută rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să fiți siguri că nu ratați niciuna. Postez rețete video noi de 2 ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mucenici moldovenești cu miere și nucă

Mucenici moldovenești cu miere și nucă

Rețeta tradițională de mucenici moldovenești cu miere și nucă. Cum sa faci cei mai pufoși și cei mai aromați mucenici din aluat de cozonac.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 25 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 8 mucenici
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluatul

  • 600 g făină tip 000
  • 120 g zahăr
  • 40 g unt (cu 82% grăsime)
  • 30 ml ulei
  • 270 ml lapte (cu 3.5% grăsime)
  • 2 ouă
  • 7 g drojdie uscată (eu am folosit Dr Oetker)
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 5 g sare

deasupra

  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte
  • 50 g miez de nucă
  • 50 g miere de albine

Instrucțiuni de preparare
 

  • Începeți prin a topi untul. Lăsați-l să se răcească.
  • Cerneți făina într-un bol încăpător sau direct în vasul mixerului. Adăugați drojdia uscată, zahărul, sarea, laptele și cele 2 ouă.
  • Începeți să frământați la mână sau la robot și după ce aluatul începe să se lege, încorporați alternativ uleiul și untul topit, turnând puțin câte puțin din fiecare și frământând continuu.
  • Frământați aluatul cam 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână, până când este moale, dar omogen.
  • Acoperiți aluatul cu folie alimentară sau cu un prosop și lăsați-l să dospească la temperatura camerei timp de o oră sau până când își dublează volumul (depinde mult de temperatura din cameră)
  • Cât timp dospește aluatul rumeniți miezul de nucă într-o tigaie, apoi tocați-l mărunt din cuțit sau cu un chopper electric.
  • Când aluatul și-a dublat volumul, este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade și să puneți hârtie de copt în tavă.
  • Ungeți blatul de lucru cu puțin ulei. Răsturnați aluatul și îl împărțiți în 8 părți egale.
  • Fiecare bucată de aluat, o întindeți ca un sul, la o lungime de aprox. 30 cm. Uniți capetele sulului și răsuciți aluatul în forma cifrei 8 (se vede foarte bine în rețeta video).
  • Pe măsură ce îi formați, așezați mucenicii în tavă. Mie mi-au încăput toți cei 8 mucenici într-o singură tavă. În funcție de mărimea tăvii, poate că va fi nevoie să coaceți de 2 ori.
  • Acoperiți tava cu un prosop și mai lăsați mucenicii la dospit încă 20 de minute.
  • Ungeți fiecare mucenic cu un gălbenuș de ou subțiat cu puțin lapte.
  • Coaceți mucenicii timp de 25-30 de minute, funcție de cuptor. Sunt gata când sunt frumos rumeniți.
  • Cât sunt încă fierbinți, ungeți mucenicii cu miere și presărați-i cu nucă mărunțită.

Bine de știut:

Eu am folosit drojdie uscată de la Dr Oetker, care nu necesită hidratare prealabilă. Dacă folosiți alt tip de drojdie, urmați recomandările de pe ambalaj. 
Valori nutriționale
Mucenici moldovenești cu miere și nucă
Valori per porție
Calorii
505
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Colesterol
 
79
mg
26
%
Carbohidrați
 
78
g
26
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
22
g
24
%
Proteine
 
13
g
26
%
Vitamina A
 
274
IU
5
%
Calciu
 
67
mg
7
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mucenici moldovenești cu miere și nucă

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
53 shares

Comentarii

  1. Mi a zis

    aprilie 09, 2025 at 2:56 pm

    5 stars
    Multumesc! Au iesit niste sfintisori de poveste. Foarte bine si clar explicate etapele, mi s-a parut o joaca.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 09, 2025 at 3:06 pm

      Mă bucur foarte mult! Mulțumesc și eu pentru mesaj!

      Răspunde
  2. Damaris Negru a zis

    martie 13, 2021 at 11:49 pm

    Tocmai i-am facut,au iesit delicios dar giganti,e prima data când fac si nu stiu cum trebuie sa arate,oricum multumim de reteta

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 14, 2021 at 7:27 am

      Înseamnă că au crescut frumos, felicitări!
      Dacă îi preferați mai mici, data viitoare puteți face 10 mucenici, în loc de 8 și vor ieși mai potriviți ca mărime.

      Răspunde
  3. Mioara a zis

    februarie 25, 2021 at 8:26 am

    Draga mea,sunt si eu din Galati si chiar sunt f.populare retetele tale, imi plac!
    Eu,nucile le trec prin tocator,le amestec cu rasatura de lamaie si portocala si f.putin rom.Dupa ce scot dolofanii din cuptor,ii trec prin sirop,ii ung cu miere si-i tavalesc prin compozitia de nuca!am observat ca unsi imediat cu miere,se intaresc,a doua zi deja parca ar fi de trei zile facuti!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 25, 2021 at 8:36 am

      Bună Mioara, mulțumesc pentru vizită!
      Nu am făcut mucenici însiropați până acum.
      Pentru 9 martie poate mă încumet. Îmi place ideea ta cu nuca amestecată cu coji de citrice și rom!
      Am reținut-o, mulțumesc mult!

      Răspunde
5 from 6 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.