1lingurițăboia de ardei (iute, dulce, afumată sau combinate)
sare și piper după gust
1-2feliide lămâie(opțional)
pătrunjel proaspăt pentru servit
Mod de preparare
Îndepărtați prima frunză de praz, spălați-l bine și tăiați-l rondele cam de 1 cm grosime.
Tăiați cubulețe ceapa și ardeiul gras.
Într-o cratiță sau tigaie încăpătoare, puneți uleiul la încins.
Adăugați legumele pregătite mai sus și lăsați-le să se călească 2-3 minute, până se dezvoltă aromele și prazul se înmoaie puțin.
Puneți condimentele: boia de ardei, cimbru, piper, sare și frunza de dafin. Adăugați cam 100-150 ml de apă și lăsați prazul să se gătească la foc mic, acoperit cu capac cam 20 de minute.
Turnați sosul de roșii. Tot acum puneți măslinele și feliile de lămâie (opțional) și mai adăugați apă dacă mai este nevoie. Lăsați mâncarea pe foc încă 10 minute.
Înainte de servire presărați pătrunjel proaspăt tocat.
Mâncarea de praz cu măsline este bună și caldă, și rece și se poate servi cu pâine sau cu mămăliguță.
Dacă nu țineți post, o puteți folosi drept garnitură lângă orice fel de carne gătită la cuptor sau la grătar.
Video
Notă
Feliile de lămâie, adăugate în mâncarea de praz cu tot cu coajă dau acesteia o aromă deosebită și foarte plăcută. Totuși, adăugați-le numai dacă sunteți siguri că aroma cojii de lămâie este pe placul tuturor celor din familie.