Clătiți lintea sub jet de apă. Îndepărtați boabele care par stricate, înnegrite, etc, precum și alte impurități dacă este cazul.
Pentru gătit folosiți trei măsuri de apă la o măsură de linte. Adăugați în apă un praf de sare și o frunză de dafin, dacă vă place.
După ce apa ajunge la temperatura de fierbere, reduceți focul la mic și acoperiți oala cu un capac. Setați un timer să sune cu 5-10 minute mai devreme decât timpul de gătire al tipului de linte folosit (vezi mai sus).
Verificați câteva boabe și vedeți dacă trebuie să o mai lăsați pe foc. În acest fel evitați să gătiți prea mult lintea și boabele vor rămâne întregi și frumoase.
Scurgeți apa în care a fiert lintea și aruncați frunza de dafin înainte de a folosi lintea gătită în rețeta preferată.
Cum se păstrează lintea fiartă
Dacă nu o folosiți imediat, sau dacă ați fiert o cantitate mai mare, puteți păstra lintea fiartă în frigider, în caserole cu capac pentru 4-5 zile sau la congelator pentru aprox. 4 luni.
Notă
De exemplu, dacă folosiți lintea la o ciorbă sau o tocăniță, o puteți adăuga direct în oală, după ce restul legumelor sunt pe jumătate fierte, cu aprox. 30 de minute înainte ca ciorba/tocănița să fie gata (presupunând că folosiți linte maro).