Go Back
+ servings
Gem de smochine
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 11 votes

Gem de smochine

Rețeta de gem de smochine cu puțin zahăr, foarte simplă și rapidă. Gemul are bucăți mari de fructe, o culoare superbă și este delicios!
Preparare10 minutes
Gătire45 minutes
la rece2 hours
Timp total2 hours 55 minutes
Categorie: Din camara / Cum se face?
Cuisine: Romaneasca
Porții: 3 borcane
Calories: 726kcal

Ingrediente

Mod de preparare

  • Spălați smochinele și îndepărtați codițele pentru că sunt ușor lemnoase.
  • Dacă doriți un gem cu bucăți mari de fructe, tăiați smochinele în sferturi. Dacă doriți un gem mai omogen, tăiați smochinele în cubulețe mici.
  • Peste smochinele tăiate puneți zahărul, zahărul Bourbon și sucul de lămâie. Amestecați și lăsați deoparte măcar 2 ore. Se poate lăsa și peste noapte la frigider. Scopul este ca fructele să lase sirop, iar zahărul să se dizolve.
  • Puneți gemul la fiert într-o cratiță/tigaie puțin înaltă și cu gura largă ca să avem suprafață mare de evaporare.
  • Fierbeți gemul la foc mediu spre mare timp de aprox. 30 de minute până când siropul este legat. Pentru probă, scoateți 1-2 linguri de gem pe o farfurioară și vedeți dacă vă mulțumește consistența. Aveți în vedere că gemul nu rămâne la fel de fluid, ci se mai întărește după răcire.
  • Stingeți focul și turnați gemul imediat în borcanele sterilizate. Înfiletați capacele și răsturnați borcanele cu fundul în sus pentru a crea vacuum. Acoperiți borcanele cu prosoape groase de bucătărie (sau o pătură).
  • După 15 minute întoarceți borcanele în poziție normală și lăsați-le să se răcească de pe o zi pe alta.
  • Nu uitați să etichetați borcanele și păstrați-le într-o cămară răcoroasă și întunecată.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 726kcal | Carbohidrați: 188g | Proteine: 3g | Grăsimi: 1g | Fibre: 10g | Zahăr: 177g