Gem de smochine
Rețeta de gem de smochine cu puțin zahăr, foarte simplă și rapidă. Gemul are bucăți mari de fructe, o culoare superbă și este delicios!
Preparare10 minutes mins
Gătire45 minutes mins
la rece2 hours hrs
Timp total2 hours hrs 55 minutes mins
Categorie: Din camara / Cum se face?
Cuisine: Romaneasca
Porții: 3 borcane
Calories: 726kcal
Spălați smochinele și îndepărtați codițele pentru că sunt ușor lemnoase.
Dacă doriți un gem cu bucăți mari de fructe, tăiați smochinele în sferturi. Dacă doriți un gem mai omogen, tăiați smochinele în cubulețe mici.
Peste smochinele tăiate puneți zahărul, zahărul Bourbon și sucul de lămâie. Amestecați și lăsați deoparte măcar 2 ore. Se poate lăsa și peste noapte la frigider. Scopul este ca fructele să lase sirop, iar zahărul să se dizolve.
Puneți gemul la fiert într-o cratiță/tigaie puțin înaltă și cu gura largă ca să avem suprafață mare de evaporare.
Fierbeți gemul la foc mediu spre mare timp de aprox. 30 de minute până când siropul este legat. Pentru probă, scoateți 1-2 linguri de gem pe o farfurioară și vedeți dacă vă mulțumește consistența. Aveți în vedere că gemul nu rămâne la fel de fluid, ci se mai întărește după răcire.
Stingeți focul și turnați gemul imediat în borcanele sterilizate. Înfiletați capacele și răsturnați borcanele cu fundul în sus pentru a crea vacuum. Acoperiți borcanele cu prosoape groase de bucătărie (sau o pătură).
După 15 minute întoarceți borcanele în poziție normală și lăsați-le să se răcească de pe o zi pe alta.
Nu uitați să etichetați borcanele și păstrați-le într-o cămară răcoroasă și întunecată.
Calorii: 726kcal | Carbohidrați: 188g | Proteine: 3g | Grăsimi: 1g | Fibre: 10g | Zahăr: 177g