Rețeta de gem de smochine cu puțin zahăr, foarte simplă și rapidă. Gemul are bucăți mari de fructe, o culoare superbă și este delicios!
De când eram mică am o slăbiciune pentru gemul de smochine. Îmi amintesc și acum că am primit cadou un borcan cu astfel de gem. Eram mică, nici nu știam ce sunt smochinele, nu mâncasem niciodată, iar gemul acela plin de semințe nu semăna cu niciun alt gem pe care îl făceau mama sau bunica.
Așa că în fiecare toamnă fac gem dintr-un kilogram de smochine. Obțin în general 3 borcane de gem pe care încă îl consider o mare delicatesă și îl păstrez în cămară pentru zile speciale 🙂
Ce beneficii au smochinele? De ce să le transformi în gem?
Smochinele sunt o sursă minunată de fibre și vitamine, precum și minerale, calciu, magneziu și potasiu.
Aroma lor dulce și delicată este adesea comparată cu mierea. Când sunt transformate în gem, calitățile lor naturale și parfumate discret se intensifică, făcându-le grozave în orice desert, de la clătite, griș cu lapte, budinci și până la banala felie de pâine cu unt de la micul dejun.
Ingrediente de bază pentru rețeta de gem de smochine
Această rețetă de gem de smochine făcut în casă are practic 3 ingrediente de bază la care, după preferință putem adăuga și aroma preferată:
- smochine proaspete - bineînțeles bine coapte și sănătoase, fără urme de lovire
- zahăr - folosim o cantitate mică de zahăr, doar 300 g/1 kg de fructe, necesar pentru ca siropul să se lege.
- suc de lămâie - îl folosim atât pentru aciditate, dar și pentru că împiedică oxidarea fructelor și ne ajută să avem o culoare frumoasă a gemului.
Ce arome putem folosi la rețeta de gem de smochine
Smochinele nu prea au o aromă proprie, așa că e necesar să aromatizăm noi gemul și din fericire sunt multe condimente care se potrivesc de minune în această rețetă, așa încât avem de unde alege. Iată ce putem adăuga:
- vanilie
- coajă de lămâie sau de portocală
- scorțișoară
- cardamom
- rom
Veți vedea în rețeta de mai jos că eu am folosit vanilie Bourbon și coajă rasă de lămâie, așadar puteți combina aromele după cum vă place.
Gem sau dulceață de smochine?
După cum știm, gemul e mai degrabă o pastă, iar dulceața păstrează fructele întregi. O altă diferență între cele două este cantitatea de zahăr folosită. La gem putem folosi o cantitate mult mai mică, pe când la dulceață proporția e de 1:1, adică 1 kg de zahăr/1 kg fructe.
Totuși, ceea ce ne place la dulceață sunt exact fructele întregi care plutesc în sirop.
Să zicem că rețeta mea de astăzi e un fel de compromis între un gem și o dulceață: are puțin zahăr, dar și bucăți mari de fructe în sirop aromat pentru că am tăiat smochinele în felii mari.
Gemul meu de smochine este suficient de fluid încât să poată fi întins pe pâine cu unt, e potrivit de dulce și de aromat, iar bucățile de smochine sunt un deliciu!
Totuși, dacă nu vă place să găsiți felii mari de smochine în borcan, e foarte simplu: tăiați smochinele în cubulețe mici, iar dacă doriți un gem foarte fin, înainte să îl turnați în borcane, îl puteți pasa cu un blender de mână.
Cum se păstrează gemul de smochine
Gemul de smochine turnat în borcane sterilizate se păstrează perfect în cămară chiar și doi ani de zile. Dacă ați desfăcut un borcan și nu l-ați consumat pe tot, acesta trebuie păstrat la frigider.
Alte rețete de gem pe care să le încercați
E sezonul conservelor, așa că vă recomand să încercați și alte rețete de pe blog:
Mod de preparare gem de smochine cu zahăr puțin și bucăți mari de fructe (VIDEO inclus)
Ca orice rețetă de gem, și aceasta se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gem de smochine
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg smochine
- 300 g zahăr tos
- 20 g zahăr Bourbon
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- sucul de la ½ de lămâie
Instrucțiuni de preparare
- Spălați smochinele și îndepărtați codițele pentru că sunt ușor lemnoase.
- Dacă doriți un gem cu bucăți mari de fructe, tăiați smochinele în sferturi. Dacă doriți un gem mai omogen, tăiați smochinele în cubulețe mici.
- Peste smochinele tăiate puneți zahărul, zahărul Bourbon și sucul de lămâie. Amestecați și lăsați deoparte măcar 2 ore. Se poate lăsa și peste noapte la frigider. Scopul este ca fructele să lase sirop, iar zahărul să se dizolve.
- Puneți gemul la fiert într-o cratiță/tigaie puțin înaltă și cu gura largă ca să avem suprafață mare de evaporare.
- Fierbeți gemul la foc mediu spre mare timp de aprox. 30 de minute până când siropul este legat. Pentru probă, scoateți 1-2 linguri de gem pe o farfurioară și vedeți dacă vă mulțumește consistența. Aveți în vedere că gemul nu rămâne la fel de fluid, ci se mai întărește după răcire.
- Stingeți focul și turnați gemul imediat în borcanele sterilizate. Înfiletați capacele și răsturnați borcanele cu fundul în sus pentru a crea vacuum. Acoperiți borcanele cu prosoape groase de bucătărie (sau o pătură).
- După 15 minute întoarceți borcanele în poziție normală și lăsați-le să se răcească de pe o zi pe alta.
- Nu uitați să etichetați borcanele și păstrați-le într-o cămară răcoroasă și întunecată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Rodica
Minunat. Usor si gustos.
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur tare mult că vă place rețeta!❤️