Go Back
+ servings
prajitura cu crema de ciocolata si nuci
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 10 votes

Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci

O rețetă de prăjitură simplă cu cremă de ciocolată, explicată pas cu pas care reușește chiar și începătorilor ! Și este absolut delicioasă!
Preparare20 minutes
Gătire15 minutes
la rece8 hours
Timp total8 hours 35 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 16
Calories: 393kcal

Ingrediente

blaturile - o tavă de 30×40 cm

  • 6 ouă
  • 120 g zahăr tos
  • 10 g zahăr Bourbon
  • 100 g făină
  • 25 g cacao
  • 50 g miez de nucă mărunțit
  • 2 linguri ulei
  • un praf de sare

crema de ciocolată cu nuci

  • 300 g ciocolată cu min. 50% cacao
  • 400 g smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 20 ml rom
  • 20 g zahăr pudră
  • 40 g miez de nucă mărunțit

decor

  • 30 g ciocolată rasă
  • 20 g miez de nucă mărunțit

Mod de preparare

cum se face crema de ciocolată cu nuci și mascarpone

  • Tăiați ciocolata bucățele mici cu un cuțit.
  • Puneți smântâna pentru frișcă să se încălzească. Trebuie să ajungă aproape de punctul de fierbere, dar să nu clocotească. În smântâna fierbinte turnați ciocolata mărunțită. Nu amestecați! Lăsați vasul deoparte pentru 15 minute.
  • După cele 15 minute amestecați energic cu un tel de mână până când aveți o compoziție fluidă dar omogenă. Acoperiți vasul cu un capac și dați-l la frigider pentru cel puțin 4 ore. Poate sta și de pe o zi pe alta.
  • Scoateți vasul din frigider, mixați cu un mixer de mână până când obțineți o cremă densă, fermă, care nu cade de pe teluri.
  • În crema de mai sus încorporați mascarpone, apoi romul și nucile.

cum se fac blaturile de cacao

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
  • Separați ouăle: albușurile într-un vas mai mic, gălbenușurile într-un vas mai mare.
  • Mixați albușurile până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr (60 g) și mixați până când albușurile se întăresc din nou.
  • Peste gălbenușuri puneți: restul de zahăr (60 g), zahărul Bourbon și un praf de sare. Mixați până când se deschid la culoare și își măresc volumul. Turnați uleiul puțin câte puțin și mixați în continuare să se încorporeze.
  • Peste crema de gălbenușuri cerneți făina și pudra de cacao. Amestecați cu un tel să omogenizați compoziția. Trebuie sa fie ca o cremă de ciocolată foarte densă.
  • În crema de mai sus încorporați albușurile bătute spumă, cu mișcări ușoare. La final, adăugați și nucile mărunțite.
  • Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul pentru 15-17 minute. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine copt.
  • Scoateți blatul din cuptor și cu o spatulă mai lată îl desprindeți de hârtia de copt. Tăiați blatul în 2 jumătăți și lăsați-l să se răcească înainte să îl umpleți cu cremă.

cum se asamblează prăjitura cu cremă de ciocolată

  • Așezați unul dintre blaturi pe un platou și peste el puneți jumătate din cantitatea de cremă obținută.
  • Peste cremă puneți al doilea blat și din nou un strat de cremă. Nivelați.
  • Ca să se înmoaie foarte bine blaturile, prăjitura trebuie să stea la frigider cel puțin 4 ore. Înainte de servire, presărați deasupra nucă și ciocolată rasă.
  • Îndreptați marginile și porționați prăjitura la mărimea dorită. Pentru felii frumoase și curate, ștergeți cuțitul cu un șervețel după fiecare tăietură.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 393kcal | Carbohidrați: 30g | Proteine: 6g | Grăsimi: 30g | Colesterol: 111mg | Fibre: 2g | Zahăr: 20g