• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete de prăjituri

    Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci

    Publicat la 21 decembrie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    O rețetă de prăjitură simplă cu cremă de ciocolată, explicată pas cu pas care reușește chiar și începătorilor ! Și este absolut delicioasă!

    Dacă aveți nevoie de o rețetă simplă dar care să vă aducă pe masă o prăjitură cu gust intens de ciocolată și cu multă nucă, ei bine, ați ajuns exact unde trebuie! Prăjitura aceasta se face ușor și rapid, fără să facem compromisuri la calitatea ingredientelor și mai ales nu acceptăm compromisuri când vine vorba de gust. Prăjitura are tot ce-i trebuie și va fi absolut delicioasă, vă promit!

    prajitura cu crema de ciocolata si nuci

    Cum se face această prăjitură simplă cu cremă de ciocolată

    Prăjitura are 2 blaturi cu cacao și nuci și 2 straturi bogate de cremă de ciocolată cu aromă de rom, în care găsim de asemenea bucățele mici de nuci crocante. O rețetă asemănătoare, la fel de ușor de făcut este prăjitura Malaga cu stafide și rom.

    Blaturile sunt din pandișpan simplu, cu cacao. De fapt, vom coace un singur blat, în tava mare a cuptorului, pe care apoi îl vom tăia în 2 jumătăți, obținând astfel 2 blaturi.

    Crema are la bază un ganaș de ciocolată amăruie cu mascarpone. Crema de ciocolată este foarte fină, onctuoasă, cu gust intens de ciocolată și aromă de rom.

    prajitura cu crema de ciocolata si nuci

    Întrebări frecvente despre această rețetă de prăjitură simplă cu cremă de ciocolată

    De ce blatul nu are praf de copt?

    Blatul este un pandișpan cu cacao. Nu are nevoie de praf de copt. Pentru a fi pufos, este suficient aerul înglobat prin mixare în albușuri și în gălbenușuri.

    Blaturile nu se însiropează?

    Înainte de servire prăjitura trebuie să stea la frigider minim 6 ore. În acest timp, blaturile vor trage umiditatea din cremă și se vor înmuia exact atât cât trebuie. Nu au nevoie de însiropare.

    Se poate folosi unt în loc de mascarpone la crema de ciocolată?

    Da, crema de ciocolată se poate face și cu unt cu minim 80% grăsime. Untul trebuie sa fie moale, la temperatura camerei atunci când îl încorporați în crema de ciocolată.

    Prăjitura se poate face și fără nucă?

    Dacă sunteți alergici sau pur și simplu nu vă place nuca în prăjituri, o puteți omite pur și simplu din rețetă. Prăjitura se poate decora doar cu ciocolată rasă presărată peste ultimul strat de cremă.

    Ce arome putem folosi în crema de ciocolată

    Vă recomand să folosiți un rom bun (băutură) în locul esenței de rom. Dacă nu vă place romul, puteți folosi un extract de vanilie. În crema de ciocolată se potrivește foarte bine și aroma de portocale, așadar puteți folosi un extract de portocale. Iar dacă sunteți mai îndrăzneți și vă place combinația de ciocolată și mentă, puteți folosi câteva picături dintr-un extract natural de mentă (atenție, este foarte concentrat!)

    desert cu ciocolată

    Alte rețete de prăjituri delicioase cu ciocolată pe care trebuie neapărat să le încercați!

    Ciocolata este ingredientul care face irezistibil orice desert. Știu că și voi o iubiți tot la fel de mult ca și mine, altfel nici n-ați fi citit până aici, nu-i așa? 🙂

    Vă las mai jos alte câteva rețete de desert în care ciocolata este adevărata vedetă. Sper să vă placă recomandările mele și să încercați rețetele cât de curând:

    • ciocolată de casă cu lapte praf - este regina tuturor deserturilor cu ciocolată, iar rețeta mea e atât de simplă încât și un copil o poate face. În plus, va avea textura perfectă de fiecare dată!
    • eclere de casă umplute și glazurate cu ciocolată - pentru că nimeni nu rezistă unui ecler fin, nu-i așa? Mai ales dacă și cojile sunt făcute tot în casă, sunt uscate, crocante și au gust de unt bun.
    • ruladă cu ciocolată și banane - un desert fin și elegant, potrivit pentru orice sărbătoare și pe gustul oricărui musafir.
    • prăjitură cu frișcă, ciocolată și afine - blat cu cacao, glazură de ciocolată și un moț de frișcă naturală. Să vă mai spun că e gata de servit în mai puțin de o oră? 😉

    Mod de preparare prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci (scris + video)

    prajitura cu crema de ciocolata si nuci

    Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci

    5 from 8 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes
    Gătire: 15 minutes
    la rece: 8 hours
    Timp total: 8 hours 35 minutes
    Număr de porții: 16

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână
    tavă cuptor aprox. 40x30 cm
    hârtie de copt
    tel

    Ingrediente
     

    blaturile - o tavă de 30×40 cm

    • 6 ouă
    • 120 g zahăr tos
    • 10 g zahăr Bourbon
    • 100 g făină
    • 25 g cacao
    • 50 g miez de nucă mărunțit
    • 2 linguri ulei
    • un praf de sare

    crema de ciocolată cu nuci

    • 300 g ciocolată cu min. 50% cacao
    • 400 g smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime
    • 250 g mascarpone
    • 20 ml rom
    • 20 g zahăr pudră
    • 40 g miez de nucă mărunțit

    decor

    • 30 g ciocolată rasă
    • 20 g miez de nucă mărunțit

    Instrucțiuni de preparare
     

    cum se face crema de ciocolată cu nuci și mascarpone

    • Tăiați ciocolata bucățele mici cu un cuțit.
    • Puneți smântâna pentru frișcă să se încălzească. Trebuie să ajungă aproape de punctul de fierbere, dar să nu clocotească. În smântâna fierbinte turnați ciocolata mărunțită. Nu amestecați! Lăsați vasul deoparte pentru 15 minute.
    • După cele 15 minute amestecați energic cu un tel de mână până când aveți o compoziție fluidă dar omogenă. Acoperiți vasul cu un capac și dați-l la frigider pentru cel puțin 4 ore. Poate sta și de pe o zi pe alta.
    • Scoateți vasul din frigider, mixați cu un mixer de mână până când obțineți o cremă densă, fermă, care nu cade de pe teluri.
    • În crema de mai sus încorporați mascarpone, apoi romul și nucile.

    cum se fac blaturile de cacao

    • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
    • Separați ouăle: albușurile într-un vas mai mic, gălbenușurile într-un vas mai mare.
    • Mixați albușurile până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr (60 g) și mixați până când albușurile se întăresc din nou.
    • Peste gălbenușuri puneți: restul de zahăr (60 g), zahărul Bourbon și un praf de sare. Mixați până când se deschid la culoare și își măresc volumul. Turnați uleiul puțin câte puțin și mixați în continuare să se încorporeze.
    • Peste crema de gălbenușuri cerneți făina și pudra de cacao. Amestecați cu un tel să omogenizați compoziția. Trebuie sa fie ca o cremă de ciocolată foarte densă.
    • În crema de mai sus încorporați albușurile bătute spumă, cu mișcări ușoare. La final, adăugați și nucile mărunțite.
    • Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul pentru 15-17 minute. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine copt.
    • Scoateți blatul din cuptor și cu o spatulă mai lată îl desprindeți de hârtia de copt. Tăiați blatul în 2 jumătăți și lăsați-l să se răcească înainte să îl umpleți cu cremă.

    cum se asamblează prăjitura cu cremă de ciocolată

    • Așezați unul dintre blaturi pe un platou și peste el puneți jumătate din cantitatea de cremă obținută.
    • Peste cremă puneți al doilea blat și din nou un strat de cremă. Nivelați.
    • Ca să se înmoaie foarte bine blaturile, prăjitura trebuie să stea la frigider cel puțin 4 ore. Înainte de servire, presărați deasupra nucă și ciocolată rasă.
    • Îndreptați marginile și porționați prăjitura la mărimea dorită. Pentru felii frumoase și curate, ștergeți cuțitul cu un șervețel după fiecare tăietură.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale/porție

    Valori nutriționale
    Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci
    Valori per porție
    Calorii
    393
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    30
    g
    46
    %
    Colesterol
     
    111
    mg
    37
    %
    Carbohidrați
     
    30
    g
    10
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Zahăr
     
    20
    g
    22
    %
    Proteine
     
    6
    g
    12
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    prajitura cu crema de ciocolata si nuci

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
    • Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut
    • Prăjitură fără coacere cu mascarpone și gem de căpșuni
    • Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Stefania

      decembrie 21, 2021 at 8:26 pm

      5 stars
      Foarte buna reteta. Am de gand s-o prepar sub forma de tort si s-o ornez si cu niscaiva frisca. Merge grozav de Sf. Stefan.

      Sarbatori fericite!

      Răspunde
      • Iuliana

        decembrie 22, 2021 at 8:43 am

        Da, merge de minune transformată in tort. Sărbători fericite și la mulți ani de Sfântul Ștefan! ❤

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.