Dacă aveți prune moi, cărnoase, le puneți la înmuiat în apă caldă pentru 30 de minute. Dacă aveți prune foarte bine uscate, acestea trebuie hidratate 12 ore, cel mai bine e să le lăsați peste noapte.
Puneți zahărul să se caramelizeze într-o cratiță. Mențineți focul mic, ca să puteți controla caramelizarea zahărului. Nu amestecați cu nimic, doar mișcați cratița din când în când. Zahărul nu trebuie să se ardă pentru că devine amar.
Când tot zahărul s-a topit și are o culoare frumoasă brun-roșcat, turnați 150 ml de apă fierbinte. Atenție la aburi, să nu vă ardeți! Dați cratița deoparte. Zahărul caramelizat se va dizolva în apă și va forma un sirop.
Într-o cratiță puneți uleiul să se încingă și căliți pentru 2-3 minute ceapa tăiată cubulețe.
Într-un castron puneți 100 ml de apă, adăugați făina și amestecați cu o furculiță ca să desfaceți cocoloașele.
Turnați apa cu făină peste ceapa călită, imediat turnați și siropul de zahăr, apoi puneți și prunele hidratate și scurse de apa în care au stat. Adăugați un praf de sare și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mediu spre mic pentru aproximativ 10 minute.
Mâncarea este gata când făina a fiert și a îngroșat sosul din cratiță. Se servește caldă sau rece.