Ți-e dor de mâncare ca pe vremea bunicii? Încearcă rețeta de mâncare de prune uscate cu zahăr ars! E gata imediat și e foarte gustoasă!
Facem ce facem, ne răsfățăm noi cu fel de fel de mâncăruri sofisticate și ingrediente moderne, dar la un moment dat, nu se știe de unde, iese la iveală dorul de alte gusturi, mai simple, mai modeste, gusturi pe care le credeam uitate.
Mie mi se întâmplă asta în fiecare toamnă când apar în piață grămezile de prune uscate. Atunci inevitabil mă apucă dorul de copilărie și de mâncărurile cu prune uscate pe care le mâncam la țară, la bunica, în postul Crăciunului.
Mâncărurile cu prune uscate se fac în mai toată țara în perioadele de post ortodox, iar modul de preparare, deși suferă ușoare variații, este în mare cam același și pornește de la un sirop de zahăr caramelizat. În unele zone sosul se îngroașă cu făină, așa cum este rețeta de astăzi. În alte rețete se folosește orez. Oricum ar fi, rezultă o mâncare dulce, absolut delicioasă.
Vedeți aici și rețeta mea de orez aromat cu prune uscate. E absolut delicioasă, sper să o încercați! Iar dacă vă plac mâncărurile dulci, cu fructe, puteți încerca și rețeta de mâncare de gutui cu carne de pui. Desigur, se poate face și fără carne, în varianta de post.
Ce trebuie să știi pentru reușita rețetei de mâncare de prune uscate cu zahăr ars
Eu prefer să cumpăr prune fără sâmburi pentru că sunt mai ușor de servit. Prunele pot fi afumate sau nu, după preferința fiecăruia. Acolo unde am crescut eu, prunele nu se afumau, așa că pentru mine gustul de referință este cel al prunelor neafumate, dar cele afumate aduc o aromă în plus, care este foarte plăcută.
Dacă aveți prune foarte bine uscate, acestea trebuie hidratate 12 ore, cel mai bine e să le lăsați peste noapte. Dacă prunele sunt mai cărnoase, e suficient să le puneți în apă caldă pentru 30 de minute. Facem acest lucru și pentru hidratare, dar și ca să eliminăm praful lipit de ele. După hidratare le scurgem de apă și sunt gata de gătit. Nu este nevoie să fierbeți prunele.
Zahărul "ars" dă acea aromă plăcută, de caramel, care se potrivește atât de bine mâncărurilor cu prune uscate. Zahărul se pune la caramelizat la foc mediu spre mic. Nu amestecăm cu lingura, ci doar mișcăm cratița din când în când, până când zahărul se lichefiază si capătă o culoare plăcută, brun-roșcat. Zahărul nu trebuie să ajungă să fumege sau să se închidă prea mult la culoare pentru că devine amar.
Mod de preparare pentru rețeta de mâncare de prune uscate cu zahăr ars (scris + video)
Ca orice rețetă de țărănească de post, și această mâncare de prune uscate cu zahăr ars se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, iar la final și varianta video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare de prune uscate cu zahăr ars
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 g prune uscate fără sâmburi (afumate sau nu, după preferință)
- 80 g zahăr (4 linguri)
- 1 lingură de ulei
- 1 ceapă
- 30 g făină (2 linguri)
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Dacă aveți prune moi, cărnoase, le puneți la înmuiat în apă caldă pentru 30 de minute. Dacă aveți prune foarte bine uscate, acestea trebuie hidratate 12 ore, cel mai bine e să le lăsați peste noapte.
- Puneți zahărul să se caramelizeze într-o cratiță. Mențineți focul mic, ca să puteți controla caramelizarea zahărului. Nu amestecați cu nimic, doar mișcați cratița din când în când. Zahărul nu trebuie să se ardă pentru că devine amar.
- Când tot zahărul s-a topit și are o culoare frumoasă brun-roșcat, turnați 150 ml de apă fierbinte. Atenție la aburi, să nu vă ardeți! Dați cratița deoparte. Zahărul caramelizat se va dizolva în apă și va forma un sirop.
- Într-o cratiță puneți uleiul să se încingă și căliți pentru 2-3 minute ceapa tăiată cubulețe.
- Într-un castron puneți 100 ml de apă, adăugați făina și amestecați cu o furculiță ca să desfaceți cocoloașele.
- Turnați apa cu făină peste ceapa călită, imediat turnați și siropul de zahăr, apoi puneți și prunele hidratate și scurse de apa în care au stat. Adăugați un praf de sare și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mediu spre mic pentru aproximativ 10 minute.
- Mâncarea este gata când făina a fiert și a îngroșat sosul din cratiță. Se servește caldă sau rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ilea Ioan Dan
Excelenta mancarea de prune uscate. O sa mai incerc si alte retete.
O zi placuta va doresc.
Iuliana Sbîrnea
Tare mult mă bucur că v-a plăcut! Să vă fie de bine!
Vă aștept cu drag și la alte rețete 🙂