Tocați miezul de nucă grosier, din cuțit sau cu un chopper electric.
Spălați merele și dați-le pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot, apoi le presărați cu zahăr și amestecați.
Puneți 30 ml de ulei să se încingă într-o tigaie încăpătoare și căliți merele rase până când nu mai lasă deloc zeamă. Ar trebui să dureze în jur de 10 minute.
Lăsați merele călite să se răcorească, apoi presărați ¾ din miezul de nucă mărunțit, pudra de scorțișoară și amestecați.
Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți tava cu ulei.
Numărați foile din pachet ca să știți cum împărțiți umplutura. Vom suprapune câte 2 foi.
Ungeți o foaie de plăcintă cu puțin ulei. Peste ea așezați încă o foaie. Puneți mere călite din loc în loc, apoi încrețiți foile ca o armonică sau ca un evantai.
Procedați la fel până terminați foile și umplutura. Pe măsură ce încrețiți foile, le așezați în tavă, una după alta. După ce ați așezat toate foile în tavă, ungeți foile care se văd cu puțin ulei și presărați restul de nucă mărunțită.
Dați plăcinta la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau până când se rumenește frumos.
Opțional, când o scoateți din cuptor o puteți pudra cu zahăr. Plăcinta creață cu mere se poate servi și caldă, și rece.