Go Back
+ servings
Ciulama de pui cu smantana
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 7 votes

Ciulama de pui cu smântână și usturoi, rețeta tradițională

Oricând ți-e dor de o mâncare tradițională românească, încearcă această rețetă simplă și gustoasă de ciulama de pui cu smântână și usturoi!
Preparare10 minutes
Gătire1 hour
Timp total1 hour 10 minutes
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 4
Calories: 629kcal

Ingrediente

supă de pui

  • 500 g carne de pui cu piele și oase (pulpe întregi, copănele, aripi)
  • 1 ceapă mică
  • 1 morcov
  • 1 felie țelină
  • 1 rădăcină păstârnac sau pătrunjel
  • 1 linguriță piper boabe
  • 1 frunză dafin
  • ½ linguriță sare
  • 1 litru apă

sos de smântână

  • 20 g unt
  • 1 lingură ulei
  • 1 ceapă medie
  • 300 g smântână fermentată cu min. 20% grăsime (nu smântână pentru gătit!)
  • 30 g făină
  • 500 ml supă de pui (preparată din ingredientele de mai sus)
  • sare și piper după gust
  • 3-4 căței usturoi
  • opțional - mărar sau pătrunjel

Mod de preparare

cum se face supa de pui pentru ciulama

  • Puneți la fiert carnea și legumele. Îndepărtați spuma care se formează deasupra și lăsați supa să fiarbă la foc mic până când și carnea, și legumele sunt fierte.
  • Scoateți deoparte legumele fierte și păstrați-le pentru o salată.
  • Scoateți și carnea din supă. În acest moment puteți îndepărta pielea de pe pulpele de pui dacă vă displace sau dacă doriți să mai scăpați de o mică parte din grăsimi.
  • Supa rămasă în oală o strecurați printr-o sită fină. Măsurați 500 ml de supă pe care îi veți folosi la ciulama, restul o puteți folosi la o altă supă, la un sos sau să o păstrați la congelator.
  • Într-o cratiță antiaderentă puneți uleiul și untul. După ce untul s-a topit, adăugați ceapa tăiată mărunt. Presărați un praf de sare și lăsați ceapa să se gătească 5-6 minute până când se înmoaie și devine ușor sticloasă.
  • Puneți carnea de pui în cratiță, peste ceapa călită și lăsați-le 4-5 minute să se încălzească, timp în care mai amestecați ca să se îmbrace pe toate părțile cu aroma de unt și ceapă.

cum se face sosul de smântână pentru ciulama

  • Turnați în cratiță, peste ceapă și carne, cei 500 ml de supă.
  • Într-un castron puneți smântâna și turnați făina puțin câte puțin amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
  • Cu un polonic luați puțin din supa fierbinte și turnați peste smântână amestecând continuu ca să nu se taie. Abia după ce lichidul fierbinte e complet încorporat, turnați din nou încă puțină supă și tot așa până când amestecul de smântână devine aproape la fel de fierbinte ca și supa din cratiță
  • Turnați amestecul de smântână în cratiță și lăsați ciulamaua să mai fiarbă timp de 15-20 de minute până când făina este fiartă și îngroașă sosul.
  • Înainte de servire adăugați usturoiul trecut prin presă și opțional, puțin mărar sau pătrunjel tocat fin.
  • Ciulamaua se servește cu caldă, cu mămăliguță.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 629kcal | Carbohidrați: 16g | Proteine: 23g | Grăsimi: 53g | Colesterol: 236mg | Fibre: 2g | Zahăr: 3g