Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Ciulama de pui cu smântână și usturoi, rețeta tradițională

127 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Oricând ți-e dor de o mâncare tradițională românească, încearcă această rețetă simplă și gustoasă de ciulama de pui cu smântână și usturoi!

Ciulamaua este o mâncare cu care am crescut mulți dintre noi și ca orice rețetă tradițională, suferă variații în funcție de specificul fiecărei zone din țară. În unele locuri se face cu lapte, în altele cu smântână acră, iar în alte părți doar cu făină, fără smântână. Am gustat din toate și fiecare este delicioasă în felul ei, dar știți cum e, niciuna nu e ca cea pe care ai pomenit-o de la bunici.

Ciulama de pui cu smantana

De fapt, cred că fiecare familie are o rețetă de ciulama pe care o respectă cu sfințenie de generații. Sau cel puțin așa e la noi în familie, iar astăzi vă arăt varianta mea de ciulama de pui cu smântână și usturoi, cea care îmi e cea mai aproape de suflet și pe care o fac cel mai des.

Uneori mai facem și ciulama din pipote și inimi, o rețetă foarte asemănătoare cu cea de astăzi și care ne place la fel de mult. Foarte gustoasă și cu o aromă deosebită este și rețeta de ciulama cu ciuperci, preferata soțului meu.

Ciulama de pui cu smantana

Ingrediente pentru rețeta de ciulama de pui cu smântână și usturoi

Ingredientele pentru rețeta de azi sunt simple și banale și se împart în 2 categorii:

  1. ingrediente pentru supa de pui și
  2. ingrediente pentru sosul de smântână la care folosim această supă.

Pentru supa de pui:

  • carne de pui: folosim carne cu piele și oase, de exemplu: pulpe întregi, copănele, aripi. Pieptul de pui nu este potrivit pentru ciulama. Dacă aveți carne de la un pui de țară e minunat!
  • legume: ceapă, morcov, țelină, rădăcină de păstârnac sau pătrunjel
  • condimente: sare, piper boabe, dafin
ingrediente supa de pui
Ingrediente supa de pui

Pentru sosul de smântână:

  • grăsimi: unt și ulei
  • smântână: folosim smântână acră, fermentată, cu cât mai grasă, cu atât de bine. Ca să evitați pericolul ca sosul "să se taie" sau "să se brânzească", folosiți o smântână cu min. 20% grăsime. Nu folosiți smântână lichidă pentru gătit!
  • făină: este necesară pentru îngroșarea sosului. Pentru un sos mai fin, puteți înlocui făina cu amidon (jumătate din cantitatea prevăzută în rețetă)
  • supă de pui: cea preparată mai sus
  • condimente: sare și piper proaspăt măcinat, după gust
  • legume: ceapă și usturoi
  • opțional - mărar sau pătrunjel

Pentru cantitățile ingredientelor, vedeți rețeta completă mai jos.

ingrediente sos de smantana
Ingrediente sos de smântână

Mod de preparare ciulama de pui cu smântână și usturoi

Rețeta de ciulama nu este grea deloc, nu necesită tehnici complicate și nici vreun echipament special. Are doar câteva mici secrete pe care le-am explicat în rețeta scrisă din caseta de mai jos, precum și în rețeta video de pe canalul de YouTube , pe care o găsiți imediat sub rețeta scrisă.

Servire și păstrare

Ciulamaua se servește caldă, imediat după ce îi stingeți focul și în mod tradițional stă tare bine lângă o mămăliguță, de asemenea fierbinte. Găsiți pe blog și o rețetă în care am explicat pas cu pas cum se face mămăliga.

Dacă totuși, ați făcut mai multă ciulama și a mai rămas și pentru a doua zi, păstrați-o la frigider într-o cratiță sau caserolă cu capac ca să nu se usuce și să facă pojghiță deasupra.

A doua zi se poate încălzi în cuptor sau la microunde.

Extra-sfaturi

  • Folosiți de preferat o cratiță antiaderentă. Sosul de smântână îngroșat cu făină are tendința de a se lipi foarte ușor de fundul oricărei oale.
  • Ca să nu "se taie" sau "să se brânzească" sosul de smântână, trebuie ca înainte să îl turnați în cratiță să îi ridicați temperatura cât mai aproape de temperatura supei. Pentru asta, cu un polonic, turnați puțină supă fierbinte peste smântână, amestecați, apoi turnați din nou supă și tot așa. Nu turnați niciodată smântâna rece în supa fierbinte!
  • Dacă mai rămâne supă nefolosită la ciulama, poate fi o bază gustoasă pentru un sos sau pentru o altă supă de carne sau de legume. Dacă nu o folosiți imediat, o puteți păstra la congelator într-un recipient cu capac.
  • Nu aruncați legumele fierte în supa de pui! Sunt foarte gustoase și se pot folosi la o salată de boeuf clasică sau la o salată de boeuf cu maioneză dietetică.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ciulama de pui cu smantana

Ciulama de pui cu smântână și usturoi, rețeta tradițională

Oricând ți-e dor de o mâncare tradițională românească, încearcă această rețetă simplă și gustoasă de ciulama de pui cu smântână și usturoi!
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 10 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

supă de pui

  • 500 g carne de pui cu piele și oase ((pulpe întregi, copănele, aripi))
  • 1 ceapă mică
  • 1 morcov
  • 1 felie țelină
  • 1 rădăcină păstârnac sau pătrunjel
  • 1 linguriță piper boabe
  • 1 frunză dafin
  • ½ linguriță sare
  • 1 litru apă

sos de smântână

  • 20 g unt
  • 1 lingură ulei
  • 1 ceapă medie
  • 300 g smântână fermentată cu min. 20% grăsime ((nu smântână pentru gătit!))
  • 30 g făină
  • 500 ml supă de pui ((preparată din ingredientele de mai sus))
  • sare și piper după gust
  • 3-4 căței usturoi
  • opțional - mărar sau pătrunjel

Instrucțiuni de preparare
 

cum se face supa de pui pentru ciulama

  • Puneți la fiert carnea și legumele. Îndepărtați spuma care se formează deasupra și lăsați supa să fiarbă la foc mic până când și carnea, și legumele sunt fierte.
  • Scoateți deoparte legumele fierte și păstrați-le pentru o salată.
  • Scoateți și carnea din supă. În acest moment puteți îndepărta pielea de pe pulpele de pui dacă vă displace sau dacă doriți să mai scăpați de o mică parte din grăsimi.
  • Supa rămasă în oală o strecurați printr-o sită fină. Măsurați 500 ml de supă pe care îi veți folosi la ciulama, restul o puteți folosi la o altă supă, la un sos sau să o păstrați la congelator.
  • Într-o cratiță antiaderentă puneți uleiul și untul. După ce untul s-a topit, adăugați ceapa tăiată mărunt. Presărați un praf de sare și lăsați ceapa să se gătească 5-6 minute până când se înmoaie și devine ușor sticloasă.
  • Puneți carnea de pui în cratiță, peste ceapa călită și lăsați-le 4-5 minute să se încălzească, timp în care mai amestecați ca să se îmbrace pe toate părțile cu aroma de unt și ceapă.

cum se face sosul de smântână pentru ciulama

  • Turnați în cratiță, peste ceapă și carne, cei 500 ml de supă.
  • Într-un castron puneți smântâna și turnați făina puțin câte puțin amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
  • Cu un polonic luați puțin din supa fierbinte și turnați peste smântână amestecând continuu ca să nu se taie. Abia după ce lichidul fierbinte e complet încorporat, turnați din nou încă puțină supă și tot așa până când amestecul de smântână devine aproape la fel de fierbinte ca și supa din cratiță
  • Turnați amestecul de smântână în cratiță și lăsați ciulamaua să mai fiarbă timp de 15-20 de minute până când făina este fiartă și îngroașă sosul.
  • Înainte de servire adăugați usturoiul trecut prin presă și opțional, puțin mărar sau pătrunjel tocat fin.
  • Ciulamaua se servește cu caldă, cu mămăliguță.
Valori nutriționale
Ciulama de pui cu smântână și usturoi, rețeta tradițională
Valori per porție
Calorii
629
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
53
g
82
%
Colesterol
 
236
mg
79
%
Carbohidrați
 
16
g
5
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
23
g
46
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Ciulama de pui cu smantana

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
127 shares

Comentarii

  1. Nico a zis

    iunie 30, 2022 at 2:45 am

    5 stars
    Este o reteta foarte buna 🙂

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 30, 2022 at 6:37 am

      Mulțumesc! 🙂

      Răspunde
  2. Alexandra a zis

    ianuarie 27, 2022 at 10:55 pm

    5 stars
    Foarte gustoasă,am încercat și a fost pe placul tuturor ❤️

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 28, 2022 at 7:34 am

      Mă bucur tare mult că v-a plăcut rețeta mea de ciulama. Vă mai aștept și la alte rețete. Numai bine! ❤️

      Răspunde
      • Hilca Margareta a zis

        martie 12, 2024 at 12:24 pm

        5 stars
        Acum o fac și eu. Abia aștept să fie gata.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          martie 12, 2024 at 1:19 pm

          Poftă bună! Să îmi spuneți cum a ieșit!

          Răspunde
5 from 8 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.