Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei în timp ce amestecați cu mâna sau cu o spatulă.
După ce toată făina este umezită, răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și frământați aproximativ 15 minute, până când aluatul devine fin și omogen și nu se mai lipește de mâini.
Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul.
Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier cu un chopper.
Împărțiți aluatul dospit în 8 părți egale din care modelați mucenicii în forma cifrei 8.
Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.
Ungeți mucenicii cu puțin suc de portocale și îi coaceți timp de 25-30 de minute la 180 de grade, până când se rumenesc ușor. Cuptorul trebuie să fie pre încins!
Cât mucenicii sunt încă fierbinți, îi ungeți cu miere și îi presărați cu nucă mărunțită