Puneți roșiile și ardeii să se coacă într-o tigaie. Rotiți legumele din când în când ca să se coacă uniform pe toate părțile.
Scoateți legumele coapte într-un castron, presărați puțină sare și lăsați-le câteva minute acoperite cu un capac. Se vor curăța mai ușor.
Tocați mărunt roșiile coapte.
Curățați ardeii copți de coji și cotoare, apoi tăiați-i fâșii mici, numai bune să fie luate în furculiță.
Crapul trebuie să fie curățat de solzi și eviscerat. Păstrați capul pentru o ciorbă, iar trunchiul îl tăiați rondele.
Peste rondele presărați sare și piper măcinat, amestecați bine ca să ajungă sarea peste tot și lăsați-le la rece pentru jumătate de oră.
Puneți peștele să se frigă pe toate părțile într-o tigaie. Tigaia trebuie să fie foarte bine încinsă înainte să puneți peștele, altfel se va lipi.
Într-o cratiță puneți la fiert 600 ml de apă. În apă puneți: sare după gust, boabele de piper, frunza de dafin, cimbru uscat și ardeiul iute.
Când apa dă începe să fiarbă, adăugați roșiile coapte și tocate, sucul de roșii și ardeii copți tăiați fâșii. Lăsați saramura să mai dea 2-3 clocote, apoi stingeți focul și puneți usturoiul trecut prin presă.
Turnați saramura pregătită mai sus peste peștele fript. Acoperiți cu un capac și lăsați aromele să se împrietenească timp de 15 minute.
Înainte de servire presărați pătrunjel proaspăt tocat mărunt și serviți saramura cu mămăliguță caldă.