Toate secretele pentru cea mai reușită saramură de crap cu legume: o zeamă gustoasă, condimente, legume coapte și o mămăliguță fierbinte!
Saramura este una dintre cele mai iubite rețete pescărești ale românilor. Ingrediente puține, gusturi simple, arome naturale, toate se împletesc, alături de o mămăliguță aburindă, într-una dintre cele mai gustoase mâncăruri.
Saramura se poate face din aproape orice pește: caras, biban, novac, știucă, somn. Totuși, regele peștilor când vine vorba de rețete tradiționale cu pește, rămâne crapul, cel cu carnea atât de dulce și de gustoasă!
Iar pentru crap proaspăt, curățat gratuit și tăiat rondele, gata de pus pe grătar sau de aruncat în tigaie, vă puteți baza mereu pe personalul de la pescăriile Selgros!
Și nu uitați ca atunci când vă apucați de pregătit saramura, să puneți și apa la fiert pentru mămăliguță, da? 😉
Haideți să vedem împreună toate secretele pentru cea mai reușită saramură de crap cu legume, rețeta lipovenească!
Mergi direct la:
Ingrediente
Eu vă recomand să folosiți crap pentru că este cărnos, dar o saramură gustoasă se poate face și cu: caras, biban, novac, știucă, somn, etc.
Pentru cea mai bună saramură vom folosi multe condimente: piper, dafin, cimbru, ardei iute, usturoi. Pe lângă acestea mai avem nevoie și de câteva legume: roșii, ardei kapia și ardei gras.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare saramură de crap cu legume
- Vom începe prin a coace legumele, pentru că ele au nevoie de timp să se răcească. Le curățăm și le tocăm mărunt cu un cuțit.
- Ne ocupăm apoi de pește. Acesta trebuie curățat de solzi și eviscerat, apoi filetat sau tăiat rondele. Capul nu îl vom folosi la saramură, așa că îl puteți păstra pentru a face o ciorbă din cap de pește cu orez, absolut delicioasă!
- Frigem peștele pe grătar sau, dacă locuiți la bloc, într-o tigaie. Puneți peștele la fript doar când tigaia este foarte bine încinsă, altfel se va lipi. Există și rețete de saramură cu peștele prăjit în ulei. Se procedează exact ca a rețeta de pește prăjit în curstă de mălai.
- Pentru saramură punem apa la fiert, iar aici adăugăm condimentele: sare după gust, boabele de piper, frunza de dafin, cimbru uscat și ardeiul iute.
- Când apa dă în clocot, punem legumele coapte și tocate, eventual mai completăm cu puțin suc de roșii. Lăsăm saramura să dea 2-3 clocote, stingem focul și punem usturoiul trecut prin presă.
- Turnăm saramura peste rondelele de crap fript, acoperim cu un capac și lăsăm aromele să se întrepătrundă pentru 15 minute.
- Între timp ar trebui să fie gata și mămăliguța și ne putem așeza la masă!
Mai jos, veți găsi rețeta detaliată pas cu pas pe care o puteți tipări ca să o aveți la îndemână atunci când o preparați.
Rețete asemănătoare
Dacă sunteți amatori de mâncăruri pescărești, vă las mai jos câteva rețete pe care sper că veți dori să le încercați:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Saramură de crap cu legume
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg crap (sau caras, novac, știucă, somn)
- 4 roșii
- 2 ardei kapia
- 2 ardei grași
- 1 ardei iute
- 200 ml suc de roșii
- 1 căpățână usturoi
- sare, piper măcinat - după gust
- 1 linguriță piper boabe
- 2-3 frunze de dafin
- 1 crenguță cimbru
- pătrunjel proaspăt
- 600 ml apă
Instrucțiuni de preparare
- Puneți roșiile și ardeii să se coacă într-o tigaie. Rotiți legumele din când în când ca să se coacă uniform pe toate părțile.
- Scoateți legumele coapte într-un castron, presărați puțină sare și lăsați-le câteva minute acoperite cu un capac. Se vor curăța mai ușor.
- Tocați mărunt roșiile coapte.
- Curățați ardeii copți de coji și cotoare, apoi tăiați-i fâșii mici, numai bune să fie luate în furculiță.
- Crapul trebuie să fie curățat de solzi și eviscerat. Păstrați capul pentru o ciorbă, iar trunchiul îl tăiați rondele.
- Peste rondele presărați sare și piper măcinat, amestecați bine ca să ajungă sarea peste tot și lăsați-le la rece pentru jumătate de oră.
- Puneți peștele să se frigă pe toate părțile într-o tigaie. Tigaia trebuie să fie foarte bine încinsă înainte să puneți peștele, altfel se va lipi.
- Într-o cratiță puneți la fiert 600 ml de apă. În apă puneți: sare după gust, boabele de piper, frunza de dafin, cimbru uscat și ardeiul iute.
- Când apa dă începe să fiarbă, adăugați roșiile coapte și tocate, sucul de roșii și ardeii copți tăiați fâșii. Lăsați saramura să mai dea 2-3 clocote, apoi stingeți focul și puneți usturoiul trecut prin presă.
- Turnați saramura pregătită mai sus peste peștele fript. Acoperiți cu un capac și lăsați aromele să se împrietenească timp de 15 minute.
- Înainte de servire presărați pătrunjel proaspăt tocat mărunt și serviți saramura cu mămăliguță caldă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Daniel
Ok. Este saramură făcută ca în delta. Doar că trebuie câteva ajustări și anume:
- nu puneți ardeiul iute decât la sfârșit după ce ați pus saramura peste pește și ați dat-o într-un clocot pentru a nu iuți prea tare saramura.
- nu puneți usturoiul la fiert. Faceți un pic de mujdei pe care îl puneți la final peste saramura dată de pe foc.
Poftă bună vă doresc..