Musaca de post cu ciuperci
Musaca de post cu ciuperci, o rețetă gustoasă, hrănitoare, pregătită cu ingrediente naturale și sănătoase. Ideală pentru un prânz consistent.
Preparare1 hour hr
Gătire40 minutes mins
Timp total1 hour hr 40 minutes mins
Categorie: Retete de post
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6
Calories: 343kcal
- 1 kg cartofi roz fierți și răciți
- 500 g ciuperci proaspete (sau 400 g ciuperci din conservă)
- 50 g soia granule
- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 50 ml ulei
- 250 ml suc de roșii 150+100
- sare, piper, cimbru uscat - după gust
- 50 ml apă
opțional - sos béchamel de post
- 50 g făină 3 linguri pline
- 30 ml ulei
- sare, piper, nucșoară
- 350 ml apă călduță
preparare umplutura pentru musaca de post cu ciuperci
Tăiați ciupercile cubulețe și puneți-le la călit într-o tigaie cu 25 ml de ulei. Adăugați sare, piper și gătiți ciupercile până când se rumenesc ușor și se evaporă de tot apa pe care au lăsat-o.
Separat, în altă tigaie puneți restul de 25 ml ulei în care căliți ceapa tocată mărunt și morcovul dat pe răzătoarea cu găuri mari până când se înmoaie puțin.
Peste ceapa și morcovul călite, puneți 150 ml de suc de roșii și condimentați amestecul cu sare, piper și cimbru uscat.
Dați tigaia deoparte, adăugați ciupercile rumenite și granulele de soia trecute scurt pe sub un jet de apă. Adăugați 50 ml de apă și omogenizați compoziția.
preparare sos bechamel de post
Puneți uleiul să se încălzească într-o tigaie, de preferat antiaderentă. Adăugați făina și amestecați repede, cât să fie toată umezită de ulei.
Începeți să turnați apă călduță puțin câte puțin amestecând continuu cu dosul unei linguri de lemn ca să desfaceți cocoloașele care se formează inevitabil.
Procedați în acest fel până când folosiți toată cantitatea de apă (350 ml). În funcție de făina folosită poate fi nevoie de încă 20-30 ml de apă pentru a obține un sos fluid, de consistența unei smântâni subțiri, care curge.
La final, puneți sare, piper și nucșoară rasă după gust și omogenizați.
asamblare și coacere musaca de post cu ciuperci
Pe fundul unei forme potrivite ca mărime, puneți 2 linguri de umplutură și 2 linguri de sos bechamel. Așezați un strat de cartofi tăiați rondele.
Peste cartofi puneți din nou 2 linguri de bechamel, apoi jumătate din umplutura de ciuperci pregătită mai sus.
Repetați cu încă un strat de cartofi, bechamel, restul de umplutură și din nou cartofi.
Amestecați sosul bechamel care a mai rămas cu 100 ml de suc de roșii și turnati peste ultimul strat de cartofi.
Coaceți musacaua în cuptorul pre încins la 180 de grade, pentru aprox. 40 de minute, până când este bine închegată și rumenită deasupra.
Serviți musacaua caldă, presărată cu pătrunjel sau mărar. Dacă mai rămâne pentru a doua zi, se poate încălzi în cuptor sau la microunde.
- Dacă nu doriți să folosiți granule de soia în această rețetă, puteți compensa cu un pic mai multe legume. Adăugați, de exemplu, încă 200 g de ciuperci proaspete.
- Sosul bechamel este opțional, dacă nu doriți să îl folosiți, îl omiteți pur și simplu.
Calorii: 343kcal | Carbohidrați: 45g | Proteine: 12g | Grăsimi: 14g | Fibre: 7g | Zahăr: 9g | Vitamina A: 2658IU | Calciu: 118mg