Go Back
+ servings
Pascute cu branza dulce si stafide
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 6 votes

Păscuțe cu brânză dulce și stafide. Mini pască cu aluat de cozonac.

Păscuțe cu brânză dulce și stafide, mici, aurii și delicioase. O rețetă de mini pască cu aluat de cozonac, ideală pentru sărbătorile pascale.
Preparare30 minutes
Gătire30 minutes
dospire1 hour 30 minutes
Timp total2 hours 30 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6 păscuțe
Calories: 670kcal

Ingrediente

aluat de cozonac

  • 500 g făină tip 000
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt 82% grăsime topit și răcit
  • 7 g drojdie uscată instant sau 25 g drojdie proaspătă
  • 220 ml lapte 3,5% grăsime
  • 2 gălbenușuri
  • 5 g sare
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie

umplutură de brânză

  • 200 g brânză dulce brânză de vaci, urdă
  • 50 g smântână fermentată 25% grăsime
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 50 g stafide
  • 20 ml rom
  • 1 lingură rasă griș dacă aveți brânză umedă
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare

pentru uns deasupra

  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță lapte
  • zahăr tos, semințe de mac, susan, etc.

opțional

  • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

cum se face umplutura de brânză pentru păscuțe

  • Puneți stafidele în apă cât să le acopere bine, peste care turnați 20 ml de rom. Lăsați-le să se hidrateze cel puțin o oră.
  • Într-un castron amestecați brânza, cu smântâna, ouăle, zahărul și vanilia.
  • Dacă folosiți o brânză moale, umedă, adăugați și o lingură rasă de griș. Dacă brânza este uscată (cum e urda), nu este nevoie de griș.
  • În amestecul de brânză încorporați stafidele hidratate și scurse bine de apa în exces.

cum se face aluatul de cozonac pentru păscuțe

  • Turați zahărul peste laptele călduț și amestecați cu un tel de mână să se dizolve.
  • Frecați gălbenușurile cu sarea.
  • Cerneți făina într-un bol încăpător. Puneți tot aici drojdia uscată și coaja rasă de lâmâie. Amestecați cu o spatulă să omogenizați amestecul.
  • Peste făină turnți laptele puțin câte puțin și gălbenușurile. Amestecați la început cu o spatulă, apoi începeți să frământați cu mâna.
  • După ce aluatul s-a format, începeți să încorporați untul topit și răcit puțin câte puțin, frământând continuu.
  • Frământați timp de 20 de minute la mânâ sau 10 minute la robot. Trebuie să obțineti o bilă de aluat moale, elastic, care nu se mai lipește de mâini.
  • Lăsați aluatul să dospească acoperit cu folie alimentară până când își dublează volumul.
  • Răsturnați aluatul pe masa de lucru unsă cu puțin ulei, îl frământați foarte puțin și îl împărțiți în 6 părți egale.
  • Dați fiecărei părți de aluat formă de bilă și așezați-le într-o tavă. Acoperiți tava cu un șervet de bucătărie și lăsați bilele de aluat să dospească încă 30 de minute.
  • Cu fundul unui pahar, apăsați fiecare bilă de aluat formând astfel o adâncitură în care veți pune umplutura de brânză și stafide.
  • După ce ați umplut toate păscuțele, le ungeți de jur împrejur cu gălbenuș de ou subțiat cu o lingură de lapte. După preferințe, peste aluat puteți presăra zahăr tos, semințe de mac sau de susan.

cum se coc păscuțele cu brânză dulce și stafide

  • Dați tava cu păscuțe la cuptor, la 180 de grade pentru 25-30 de minute, sau până când sunt aurii și rumenite frumos.
  • Lăsăm păscuțele să se răcească, iar înainte de servire le pudrăm cu zahăr.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 670kcal | Carbohidrați: 105g | Proteine: 19g | Grăsimi: 19g | Colesterol: 196mg | Fibre: 3g | Zahăr: 36g | Vitamina A: 679IU | Calciu: 161mg