După preferințe, puteți curăța dovlecelul și castravetele de coajă, sau nu.
Tăiați dovlecelul cubulețe mici de 1 cm. La fel și castravetele.
Puneți la fiert aprox. 1,5 litri de apă cu 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă adăugați cuburile de dovlecei. Lăsați-le la fiert 1 minut din momentul în care apa începe să fiarbă din nou.
Scoateți dovleceii într-un bol cu apă foarte rece. Dacă aveți, puneți și câteva cuburi de gheață în apă. Facem acest lucru ca să oprim gătirea dovleceilor și ca să își păstreze o culoare vie și frumoasă.
Lăsați dovleceii într-o sită ca să se scurgă foarte bine de apă.
Puneți într-un castron: cuburile de castraveți, boabele de porumb și pătrunjelul (sau mărarul) tocat fin.
Tot aici puneți și cuburile de dovlecei scurse de apă.
Peste iaurtul grecesc puneți: sare, piper, chilli, ulei de măsline, usturoiul trecut prin presă și sucul de la ½ de lămâie. Omogenizați, apoi îl turnați peste ingredientele din castron și amestecați bine.
Dați salata la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire ca să se împrietenească bine toate aromele.