Rețeta de salată de dovlecei cu iaurt grecesc este atât de simplă și de frumoasă! Veți obține rapid o salată ușoară și răcoritoare pentru masa de prânz sau pentru cină! O puteți servi ca atare pentru că este delicioasă sau o poate fi o garnitură grozavă lângă orice friptură.
Puține mâncăruri sunt atât de ieftine și de versatile cum este această salată de dovlecei cu iaurt! Folosim ingrediente simple, ușor de găsit și pe care le putem adapta în funcție de ce găsim în frigider.
Rețeta aceasta este foarte asemănătoare cu cea de salată de fasole verde cu iaurt și usturoi, care este la fel de ușor de făcut și delicioasă! Neapărat să o încercați și pe aceasta!
Mergi direct la:
Ingrediente pentru salată de dovlecei cu iaurt
În fotografia de mai jos puteți vedea dintr-o privire cât de puține ingrediente ne sunt necesare pentru a face cea mai simplă și cea mai bună salată de dovlecei.
- dovlecei - pot fi dovlecei românești sau zucchini, din cei cu coaja verde închis
- boabe de porumb fiert - din conservă sau porumb proaspăt, fiert și curățat
- castraveți - puteți folosi castraveți Fabio sau castraveți mici, de vară
- iaurt - vă recomand să alegeți iaurtul grecesc pentru că este mai cremos și nu are zer
- suc de lămâie
- ulei de măsline
- arome și condimente - usturoi, pătrunjel, sare, piper, fulgi de chilli
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Ce puteți schimba în rețetă
Această rețetă de salată de dovlecei este ușor de adaptat după preferințe și după ingredientele pe care le aveți la îndemână. Iată mai jos câteva idei:
- De exemplu dacă nu aveți sau nu vă place porumbul, puteți renunța la el sau îl puteți înlocui cu boabe de mazăre fiartă, de exemplu. Sau cu păstăi fierte și tăiate mărunt.
- Dacă vreți să înlocuiți dressingul de iaurt grecesc cu unul mai consistent, vă recomand să încercați rețeta mea de maioneză dietetică care nu conține deloc ulei și nici ouă crude.
- Nu aveți pătrunjel? Merge de minune și cu mărar, poate chiar mai bine!
- Nu aveți iaurt grecesc în casă? Folosiți un iaurt normal, cu 3.5% grăsime pe care îl lăsați la scurs pentru 30 de minute într-o sită deasă ca să scăpați de excesul de zer.
- Vreți o salată mai consistentă? Puteți adăuga de exemplu piept de pui gătit la grătar și tăiat cubulețe mici.
Cum se păstrează
Dacă faceți mai multă salată de dovlecei și mai rămâne pentru a doua zi, o puteți păstra într-un vas cu capac.
O puteți pune într-o caserolă și să o luați la pachet sau la picnic.
Nu va recomand să congelați această salată!
Extra-sfaturi pentru cea mai bună salată de dovlecei
- Nu opăriți dovleceii mai mult de 1 minut! Se vor înmuia prea tare și își vor pierde textura!
- După opărire răciți dovleceii într-un vas cu apă foarte rece în care e bine să puneți și câteva cuburi de gheață, dacă aveți în congelator.
- Lăsați cuburile opărite de dovlecei să se scurgă foarte bine într-o sită înainte să îi puneți în salată!
- Salata este gata de servit imediat după pregătire, totuși, eu vă recomand să o faceți dinainte și să o lăsați să stea cel puțin 1 oră la frigider înainte să o duceți la masă. În acest fel aromele vor avea timp să se împrietenească și veți avea o salată mai bună, cu gust mai intens.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Salata de dovlecei cu iaurt. Rețetă ușoară și răcoritoare.
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 dovlecel mediu (aprox. 350 g)
- 150 g boabe de porumb fiert
- ½ castravete Fabio (70 g sa 2 castraveți mici)
- 250 g iaurt grecesc
- sucul de la ½ lămâie
- 1 lingură ulei de măsline
- 4 căței de usturoi
- 1 legătură pătrunjel (sau mărar)
- sare, piper, chilli - după gust
Instrucțiuni de preparare
- După preferințe, puteți curăța dovlecelul și castravetele de coajă, sau nu.
- Tăiați dovlecelul cubulețe mici de 1 cm. La fel și castravetele.
- Puneți la fiert aprox. 1,5 litri de apă cu 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă adăugați cuburile de dovlecei. Lăsați-le la fiert 1 minut din momentul în care apa începe să fiarbă din nou.
- Scoateți dovleceii într-un bol cu apă foarte rece. Dacă aveți, puneți și câteva cuburi de gheață în apă. Facem acest lucru ca să oprim gătirea dovleceilor și ca să își păstreze o culoare vie și frumoasă.
- Lăsați dovleceii într-o sită ca să se scurgă foarte bine de apă.
- Puneți într-un castron: cuburile de castraveți, boabele de porumb și pătrunjelul (sau mărarul) tocat fin.
- Tot aici puneți și cuburile de dovlecei scurse de apă.
- Peste iaurtul grecesc puneți: sare, piper, chilli, ulei de măsline, usturoiul trecut prin presă și sucul de la ½ de lămâie. Omogenizați, apoi îl turnați peste ingredientele din castron și amestecați bine.
- Dați salata la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire ca să se împrietenească bine toate aromele.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu