Alegeți castraveți proaspeți, îi spălați și îndepărtați capetele. Pe cei mai groși, îi tăiați în cruce la capăt.
Puneți pe fundul borcanelor: cimbru, usturoi, boabe de piper, flori și tije de mărar. Așezați castraveții în borcane în așa fel încât să încapă cât mai mulți. Strecurați printre ei și ardei iute. Deasupra puneți din nou usturoi, piper, tije și flori de mărar.
Faceti o saramură din 2 litri de apă și 2 linguri de sare (40 g). Încălziți saramura și amestecați doar până când sarea este dizolvată. Turnați saramura călduță în borcane (nu fierbinte!)
Acoperiți borcanele cu farfurioare și le scoateți afară, la soare și căldură.
Începând de a doua zi veți observa că saramura s-a tulburat și deasupra s-a format o spumă albă care nu trebuie îndepărtată. În funcție de temperatură, castraveții pot fi gata în 3-6 zile. Gustați un castravete și verificați dacă sunt gata.
Când castraveții s-au acrit, strecurați saramura printr-o sită deasă ca să scăpați de impurități.
Castraveții îi așezați în caserole cu capac. Turnați peste castraveți saramura strecurată. Păstrați usturoiul și ardeiul iute.
Păstrați castraveții în caserole cu capac, la frigider, până la 2 săptămâni.
Serviți castraveții ca atare, lângă orice mâncare de legume sau de carne.