Go Back
+ servings
castron alb cu castraveți și usturoi
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

Rețeta de castraveți murați de vară, crocanți, aromați și foarte gustoși. Sunt gata în doar câteva zile, perfecți lângă orice mâncare!
Preparare10 minutes
fermentare4 days
Timp total4 days 10 minutes
Categorie: Cum se face?
Cuisine: Romaneasca
Porții: 2 borcane de 1,7 litri
Calories: 124kcal

Ingrediente

  • 2 kg castraveți
  • 40 g sare grunjoasă 2 linguri
  • 2 litri apă
  • bețe și flori de mărar proaspăt sau uscat
  • cimbru uscat
  • boabe de piper
  • 5-6 căței usturoi
  • ardei iuți

Mod de preparare

  • Alegeți castraveți proaspeți, îi spălați și îndepărtați capetele. Pe cei mai groși, îi tăiați în cruce la capăt.
    Cum se pregatesc castravetii pentru murat
  • Puneți pe fundul borcanelor: cimbru, usturoi, boabe de piper, flori și tije de mărar. Așezați castraveții în borcane în așa fel încât să încapă cât mai mulți. Strecurați printre ei și ardei iute. Deasupra puneți din nou usturoi, piper, tije și flori de mărar.
  • Faceti o saramură din 2 litri de apă și 2 linguri de sare (40 g). Încălziți saramura și amestecați doar până când sarea este dizolvată. Turnați saramura călduță în borcane (nu fierbinte!)
    Saramura turnata in borcane cu castraveti
  • Acoperiți borcanele cu farfurioare și le scoateți afară, la soare și căldură.
    Borcane cu castraveti acriti la soare
  • Începând de a doua zi veți observa că saramura s-a tulburat și deasupra s-a format o spumă albă care nu trebuie îndepărtată. În funcție de temperatură, castraveții pot fi gata în 3-6 zile. Gustați un castravete și verificați dacă sunt gata.
    spuma de fermentatie
  • Când castraveții s-au acrit, strecurați saramura printr-o sită deasă ca să scăpați de impurități.
    saramura strecurata
  • Castraveții îi așezați în caserole cu capac. Turnați peste castraveți saramura strecurată. Păstrați usturoiul și ardeiul iute.
    Castraveti murati la soare pusi in caserola
  • Păstrați castraveții în caserole cu capac, la frigider, până la 2 săptămâni.
    castravetii se pastreaza la frigider
  • Serviți castraveții ca atare, lângă orice mâncare de legume sau de carne.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 124kcal | Carbohidrați: 22g | Proteine: 6g | Grăsimi: 2g | Fibre: 7g | Zahăr: 14g | Vitamina A: 723IU | Calciu: 150mg