Cu această rețetă de castraveți murați de vară, în doar câteva zile, aveți garnitura perfectă lângă orice fel de mâncare cu carne sau cu legume. Castraveții acriți la soare (covăsiți) sunt crocanți, aromați și extraordinar de gustoși.
Acești castraveți acriți la soare sunt cele mai gustoase murături! Îmi place să îi am toată vara la îndemână pentru că acompaniază de minune orice mâncare și se pot folosi de asemenea în sandvișuri sau în salate!
Pe blog găsiți și rețeta mea de castraveți în saramură pentru iarnă care se păstrează delicioși și crocanți până spre primăvară.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru rețeta de castraveți murați de vară
- Cum se pregătesc castraveții acriți la soare
- Ce puteți schimba în rețetă
- Cum se păstrează
- Extra-sfaturi pentru cei mai buni castraveți murați de vară
- Întrebări frecvente
- Mâncăruri lângă care să puneți acești castraveți murați
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru rețeta de castraveți murați de vară
Avem nevoie de doar câteva ingrediente simple pentru această rețetă de castraveți murați de vară:
- castraveți de vară - alegeți castraveți proaspeți, sănătoși, pe cât posibil drepți și de aceeași mărime ca să îi puteți așeza ușor în borcane
- sare - o folosim la saramură. Puteți folosi sare cu iod sau fără iod, la această rețetă nu contează.
- ierburi aromatice - cimbru, tije și flori de mărar
- condimente - usturoi, boabe de piper, ardei iute
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum se pregătesc castraveții acriți la soare
Modul de preparare pentru acești castraveți murați de vară este la fel de simplu ca la orice rețete de murături. Trebuie doar să îi așezați în borcane cu ierburi aromatice și condimente și să turnați peste ei saramura. Apoi îi lăsați la soare câteva zile până se acresc.
Vedeți mai jos pașii de preparare, iar la final, rețeta completă în format scris și video.
- Alegeți castraveți proaspeți, îi spălați și tăiați capetele. Pe cei mai groși, îi tăiați în cruce la capete.
- Puneți pe fundul borcanelor: cimbru, usturoi, boabe de piper, flori și tije de mărar. Așezați castraveții în borcane în așa fel încât să încapă cât mai mulți. Strecurați printre ei și ardei iute. Deasupra puneți din nou usturoi, piper, tije și flori de mărar.
- Faceți o saramură din 2 litri de apă și 2 linguri de sare (40 g). Încălziți saramura și amestecați doar până când sarea este dizolvată. Turnați saramura călduță în borcane (nu fierbinte!)
- Acoperiți borcanele cu farfurioare și le scoateți afară, la soare și căldură.
- Începând de a doua zi veți observa că saramura s-a tulburat și deasupra s-a format o spumă albă care nu trebuie îndepărtată. În funcție de temperatură, castraveții pot fi gata în 3-6 zile. Gustați un castravete și verificați dacă sunt gata.
- Când castraveții s-au acrit, strecurați saramura printr-o sită deasă ca să scăpați de impurități.
- Castraveții îi așezați în caserole cu capac. Turnați peste castraveți saramura strecurată.
- Păstrați castraveții în caserole cu capac, la frigider, până la 2 săptămâni.
Ce puteți schimba în rețetă
Fiind o rețetă cu ingrediente simple și puține, nu o putem adapta prea mult. Totuși, în funcție de condimentele și ierburile aromatice folosite, puteți da acestor castraveți murați de vară exact aromele care vă plac vouă:
- ierburi aromatice - dacă nu aveți cimbru și mărar, așa cum am folosit eu, puteți pune, în schimb frunze de viță de vie, crenguțe de vișin, dafin, hrean, etc.
- condimente - în funcție de gusturile voastre, mai puteți folosi boabe de muștar sau ienibahar.
Cum se păstrează
După ce castraveții s-au acrit, strecurați saramura și mutați castraveții în caserole potrivite pentru frigider. Turnați saramura strecurată peste ei, așezați capacul și păstrați castraveții murați de vară la frigider până la 2 săptămâni. După 2 săptămâni încep să se înmoaie.
Extra-sfaturi pentru cei mai buni castraveți murați de vară
Nu puneți la murat mai mulți castraveți decât puteți mânca în 2 săptămâni. Pentru că se fac atât de ușor și se murează în doar câteva zile, puteți face castraveți murați de vară în cantități mici, oricât de des doriți.
Temperatura e mai importantă decât soarele sau umbra, asigurați-vă că îi așezați în cel mai călduros loc. Dacă locuiți într-o zonă în care noaptea e mai răcoare, sub 20 de grade, e de preferat ca noaptea să băgați borcanul în casă.
Nu încercați să grăbiți fermentația adăugând zahăr sau pâine în borcan! Fermentația cea mai sănătoasă este cea care se petrece natural, în ritmul ei.
Întrebări frecvente
Cu toate că ingredientele și modul de preparare sunt aproape identice, la castraveții murați de vară fermentația are loc rapid, la căldură și lumină, în timp ce pentru castraveții de iarnă fermentația este mai lungă și are loc într-un loc răcoros și întunecos.
Din cauza fermentației rapide și a temperaturilor mari de afară, castraveții de vară, acriți rapid la soare nu vor rezista peste iarnă. Aceștia se păstrează la frigider, doar până la 2 săptămâni, după care vor începe să se înmoaie.
Mâncăruri lângă care să puneți acești castraveți murați
Iată mai jos, pentru inspirație, câteva rețete de pe blog alături de care puteți servi acești castraveciori de vară:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 kg castraveți
- 40 g sare grunjoasă (2 linguri)
- 2 litri apă
- bețe și flori de mărar (proaspăt sau uscat)
- cimbru uscat
- boabe de piper
- 5-6 căței usturoi
- ardei iuți
Instrucțiuni de preparare
- Alegeți castraveți proaspeți, îi spălați și îndepărtați capetele. Pe cei mai groși, îi tăiați în cruce la capăt.
- Puneți pe fundul borcanelor: cimbru, usturoi, boabe de piper, flori și tije de mărar. Așezați castraveții în borcane în așa fel încât să încapă cât mai mulți. Strecurați printre ei și ardei iute. Deasupra puneți din nou usturoi, piper, tije și flori de mărar.
- Faceti o saramură din 2 litri de apă și 2 linguri de sare (40 g). Încălziți saramura și amestecați doar până când sarea este dizolvată. Turnați saramura călduță în borcane (nu fierbinte!)
- Acoperiți borcanele cu farfurioare și le scoateți afară, la soare și căldură.
- Începând de a doua zi veți observa că saramura s-a tulburat și deasupra s-a format o spumă albă care nu trebuie îndepărtată. În funcție de temperatură, castraveții pot fi gata în 3-6 zile. Gustați un castravete și verificați dacă sunt gata.
- Când castraveții s-au acrit, strecurați saramura printr-o sită deasă ca să scăpați de impurități.
- Castraveții îi așezați în caserole cu capac. Turnați peste castraveți saramura strecurată. Păstrați usturoiul și ardeiul iute.
- Păstrați castraveții în caserole cu capac, la frigider, până la 2 săptămâni.
- Serviți castraveții ca atare, lângă orice mâncare de legume sau de carne.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu