Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)
Supa finlandeză de somon (Lohikeitto), este extraordinar de reconfortantă într-o zi friguroasă și e gata în doar 30 de minute!
Preparare10 minutes mins
Gătire20 minutes mins
Timp total30 minutes mins
Categorie: Supe si ciorbe
Cuisine: internationala
Porții: 4
Calories: 599kcal
- 30 g unt 82% grăsime
- 2 fire praz
- 1 morcov mare
- 5 cartofi roz aprox. 400 g
- 1,2 litri stock de pește sau apă
- 200 ml smântână pentru gătit min 20% grăsime
- 500 g file de somon
- sare și piper după gust
- mărar proaspăt pentru servit
- suc de lămâie opțional
Într-o oală încăpătoare (de aprox. 4 litri) puneți untul să se topească, apoi prazul tăiat rondele fine. Căliți prazul timp de 6-7 minute, până când se înmoaie.
Adăugați morcovul tăiat rondele și cartofii tăiați cuburi. Turnați stockul de pește și lăsați supa să fiarbă încă aprox. 10-15 minute, până când legumele sunt gătite.
Turnați smântâna, condimentați cu sare și piper după gust, apoi puneți în oală și somonul tăiat cuburi de aprox. 3 cm. Lăsați supa să mai fiarbă 3-4 minute.
Presărați mărar tocat fin și supa este gata de servit. Opțional, puteți adăuga suc de lămâie după gust.
Supa finlandeză de somon se păstrează la frigider și e chiar mai gustoasă a doua zi, după ce aromele au avut timp să se împrietenească.
Calorii: 599kcal | Carbohidrați: 46g | Proteine: 32g | Grăsimi: 33g | Colesterol: 142mg | Fibre: 5g | Zahăr: 6g | Vitamina A: 5180IU | Calciu: 85mg