• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Supe

    Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)

    Publicat la 25 septembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Supa finlandeză de somon sau Lohikeitto, este extraordinar de reconfortantă într-o zi friguroasă. E gata în 30 de minute, foarte gustoasă, cu multe legume și bucăți fragede de somon care se topesc în gură. Și cu mult mărar proaspăt!

    Castron cu supă albă cu somon, morcovi, cartofi si marar

    Am descoperit supa aceasta acum câțiva ani în meniul unui restaurant și a fost dragoste de la prima lingură! De atunci o gătesc foarte des și acasă pentru că se face rapid și e atât de cremoasă și de bună! Ingredientele sunt simple și are exact proporția perfectă de legume și pește proaspăt și sănătos!

    Dacă și voi sunteți iubitori de somon, vă recomand să încercați neapărat și rețeta de mea de somon în foietaj la cuptor. E delicioasă!

    Banner selgros
    Mergi direct la:
    • Ingrediente
    • Preparare
    • Cum se păstrează
    • Extra sfaturi
    • Alte rețete de supe și ciorbe cu pește
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente

    • file de somon - fără piele și fără oase
    • legume - praz, morcovi, cartofi roz 
    • unt - cu 82% grăsime în care vom căli prazul
    • stock de pește - este o supă concentrată făcută din tacâmuri de pește. Dacă nu o aveți, se poate înlocui cu un stock de legume sau chiar cu apă.
    • smântână - folosim smântână lichidă pentru gătit cu min 20% grăsime
    • sare și piper 
    • mărar - aroma mărarului se potrivește cel mai bine cu somonul. Folosiți neapărat mărar proaspăt sau congelat, cel uscat nu are deloc aceeași savoare.
    • suc de lămâie - opțional, după gust, dacă doriți mai multă aciditate

    Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Farfurie cu supa asezata pe panza de sac

    Preparare

    Nimic mai simplu de făcut decât această supă finlandeză de pește!

    praz calit in unt

    Într-o oală încăpătoare (de aprox. 4 litri) puneți untul să se topească, apoi prazul tăiat rondele fine. Căliți prazul timp de 6-7 minute, până când se înmoaie.

    stock de peste turnat peste legume

    Adăugați morcovul tăiat rondele și cartofii tăiați cuburi. Turnați stockul de pește și lăsați supa să fiarbă încă aprox. 10-15 minute, până când legumele sunt gătite.

    cuburi de somon în supa alba finlandeza

    Turnați smântâna, condimentați cu sare și piper după gust, apoi puneți în oală și somonul tăiat cuburi de aprox. 3 cm. Lăsați supa să mai fiarbă 3-4 minute.

    supa finlandeza dreasa cu marar proaspat

    Presărați mărar tocat fin și supa este gata de servit. Opțional, puteți adăuga suc de lămâie după gust.

    Cum se păstrează

    Supa finlandeză de somon se păstrează la frigider și e chiar mai gustoasă a doua zi, după ce aromele au avut timp să se împrietenească.

    Farfurie cu supa de somon cu marar

    Extra sfaturi

    • Dacă nu aveți stock de pește, o idee ar fi să cumpărați somon cu piele și oase. Îl curățați acasă și separat puneți oasele și pielea la fiert. În acest fel obțineți rapid o supă de pește gustoasă pe care o puteți folosi la această rețetă de Lohikeitto.
    • Nu gătiți supa mai mult decât timpii indicați! Un pește gătit în exces nu mai este la fel de gustos!

    Alte rețete de supe și ciorbe cu pește

    V-a plăcut această rețetă? Pentru iubitorii de pește, iată și alte rețete de supe și ciorbe pe care vă recomand să le încercați:

    • Supa de somon
      Supă de somon cu legume, ușoară și dietetică
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • Supa crema de peste
      Supă cremă de peşte
    • bors de peste dobrogean
      Borș de pește dobrogean

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Castron cu supă albă cu somon, morcovi, cartofi si marar

    Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)

    Supa finlandeză de somon (Lohikeitto), este extraordinar de reconfortantă într-o zi friguroasă și e gata în doar 30 de minute!
    5 from 7 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 20 minutes minutes
    Timp total: 30 minutes minutes
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 30 g unt (82% grăsime)
    • 2 fire praz
    • 1 morcov mare
    • 5 cartofi roz (aprox. 400 g)
    • 1,2 litri stock de pește (sau apă)
    • 200 ml smântână pentru gătit (min 20% grăsime)
    • 500 g file de somon
    • sare și piper (după gust)
    • mărar proaspăt (pentru servit)
    • suc de lămâie (opțional)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Într-o oală încăpătoare (de aprox. 4 litri) puneți untul să se topească, apoi prazul tăiat rondele fine. Căliți prazul timp de 6-7 minute, până când se înmoaie.
    • Adăugați morcovul tăiat rondele și cartofii tăiați cuburi. Turnați stockul de pește și lăsați supa să fiarbă încă aprox. 10-15 minute, până când legumele sunt gătite.
    • Turnați smântâna, condimentați cu sare și piper după gust, apoi puneți în oală și somonul tăiat cuburi de aprox. 3 cm. Lăsați supa să mai fiarbă 3-4 minute.
    • Presărați mărar tocat fin și supa este gata de servit. Opțional, puteți adăuga suc de lămâie după gust.
    • Supa finlandeză de somon se păstrează la frigider și e chiar mai gustoasă a doua zi, după ce aromele au avut timp să se împrietenească.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)
    Valori per porție
    Calorii
    599
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    33
    g
    51
    %
    Colesterol
     
    142
    mg
    47
    %
    Carbohidrați
     
    46
    g
    15
    %
    Fibre
     
    5
    g
    21
    %
    Zahăr
     
    6
    g
    7
    %
    Proteine
     
    32
    g
    64
    %
    Vitamina A
     
    5180
    IU
    104
    %
    Calciu
     
    85
    mg
    9
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • supa de dovlecei a la grec
      Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
    • reteta supa de tortellini cu pui si spanac
      Supă de tortellini cu pui și spanac - rețeta 3 în 1
    • bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel
      Supă de chimen ardelenească - cea mai ieftină rețetă de post
    • tarator_reteta de supa rece de castraveti cu iaurt
      Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Ioana

      noiembrie 24, 2023 at 9:29 pm

      Nu puneti si lamaie ca se branzeste supa!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        noiembrie 25, 2023 at 8:17 am

        Depinde ce smântână folosiți. La mine după cum vedeți, nu s-a brânzit!

        Răspunde
        • Ioana

          noiembrie 25, 2023 at 11:21 am

          Smântâna de gătit light de la Lidl.

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea

            noiembrie 25, 2023 at 2:05 pm

            Posibil să mă înșel, dar smântâna light de la Lidl nu este lichidă, este smântână fermentată și are 12% grăsime. Aceea se brânzește în orice preparat, și la ciulama sau la ciorba de burtă, de exemplu. În rețeta aceasta folosim smântână lichidă cu minim 20%.

            Răspunde
    2. Geo

      iunie 29, 2023 at 6:48 pm

      Multumim pentru reteta,extraordinara, mai buna ca cea din Finlanda!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        iunie 29, 2023 at 7:04 pm

        Mulțumesc și eu pentru feedback!

        Răspunde
    3. Iuliana

      decembrie 20, 2022 at 8:14 am

      Multumim tare mult pentru aceasta reteta! Foarte bine a iesit, gustul e minunat, exact cum am servit in Finlanda!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        decembrie 20, 2022 at 8:35 am

        Mă bucur mult că v-a plăcut! E o supă pe cât de simplă, pe atât de bună 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.