Go Back
+ servings
batoane din aluat coapte si rumenite presarate cu mac
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Batoane cu mac. Rețeta de batoane "de-un leu" ca în copilărie.

Batoane cu mac sau batoane de un leu, ca în copilărie! Moi și pufoase, se desfac în fâșii fine și sunt minunate la micul dejun sau ca gustare la școală și la serviciu.
Preparare20 minutes
Gătire30 minutes
dospire1 hour 30 minutes
Timp total2 hours 20 minutes
Categorie: Aluaturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8
Calories: 354kcal

Ingrediente

  • 500 g făină tip 000
  • 7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
  • 6 g sare
  • 30 g zahăr
  • 250 ml apă călduță max. 40 grade
  • 80 ml ulei

pentru uns deasupra

pentru sirop

  • 50 g zahăr
  • 50 ml apă

Mod de preparare

  • Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați, apoi puneți și sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
  • Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
  • Împărțiți aluatul în 8 părți egale și le dați formă de bilă. Păstrați-le acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
  • Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 35x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
  • Pe măsură ce modelați batoanele, așezați-le în tavă, peste hârtie de copt. Când sunt gata toate, acoperiți-le cu un șervet curat și lăsați-le să mai dospească încă 40 de minute.
  • Amestecați 1 linguriță de făină cu 50 ml de apă și folosind o pensulă, ungeți fiecare baton cu acest amestec, apoi presărați semințe de mac.
  • Coaceți batoanele la 200 de grade pentru 30-35 de minute sau până când sunt rumenite frumos. Cuptorul să fie preîncălzit!
  • Din 50 ml de apă și 50 g de zahăr faceți un sirop pe care îl fierbeți timp de 5 minute. Cu 10 minute înainte să fie gata batoanele, deschideți ușa cuptorului și ungeți batoanele cu sirop, apoi continuați coacerea.
  • Batoanele sunt bune călduțe sau reci. Se păstrează la temperatura camerei, acoperite cu un șervet.
    tava cu batoane din aluat presarate cu seminte de mac

Video

Notă

  • Când întindeți bilele de aluat orientați-vă după dimensiunile tăvii pe care o aveți, astfel încât batoanele să vă încapă bine în tavă.
  • Nu coaceți prea mult batoanele! Se vor usca și nu vor mai fi la fel de moi și de pufoase.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 354kcal | Carbohidrați: 58g | Proteine: 7g | Grăsimi: 10g | Fibre: 2g | Zahăr: 10g | Vitamina A: 13IU | Calciu: 16mg