• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Aluaturi

    Batoane cu mac - rețeta de "batoane de un leu"

    Publicat la 8 decembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 6 minute

    Batoane cu mac sau batoane de un leu, ca în copilărie! Moi și pufoase, se desfac în fâșii fine și sunt minunate la micul dejun sau ca gustare la școală și la serviciu.

    batoane din aluat coapte si rumenite presarate cu mac

    În copilăria mea toată lumea le cunoștea aceste batoane cu mac sub denumirea de drept "batoane de un leu" pentru că exact atât costau: un leu.

    Se găseau mereu proaspete la magazinele de pâine și la chioșcurile din școli și alături de covrigii cu mac sau susan, erau pachețelul preferat de mulți școlari.

    Mergi direct la:
    • Ingrediente
    • Preparare
    • Ce puteți înlocui în rețetă
    • Idei de servire
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi
    • Alte rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente

    Ingredientele pentru rețeta de batoane cu mac sunt în mare aceleași ca și pentru un aluat simplu de pâine, doar proporția dintre ele este alta. Iată ce ne trebuie:

    ingrediente cu etichete pentru aluat

    pentru aluat

    • făină - de patiserie, tip 000
    • drojdie
    • sare
    • zahăr
    • ulei - de floarea soarelui

    pentru uns deasupra

    • făină
    • apă
    • semințe de mac

    pentru sirop

    • zahăr
    • apă

    Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Preparare

    1. Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați să se combine și abia apoi puneți sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
    2. Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
    3. Împărțiți aluatul în 8 părți egale și le dați formă de bilă. Pe măsură ce lucrați, păstrați-le acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
    4. Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 35x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
    5. Pe măsură ce modelați batoanele, așezați-le în tavă, peste hârtie de copt. Când sunt gata toate, acoperiți-le cu un șervet curat și lăsați-le să mai dospească încă 40 de minute.
    6. Amestecați 1 linguriță de făină cu 50 ml de apă și folosind o pensulă, ungeți fiecare baton cu acest amestec, apoi presărați semințe de mac.
    7. Coaceți batoanele la 200 de grade pentru 30-35 de minute sau până când sunt rumenite frumos. Cuptorul să fie preîncălzit!
    8. Din 50 ml de apă și 50 g de zahăr faceți un sirop pe care îl fierbeți timp de 5 minute. Cu 10 minute înainte să fie gata batoanele, deschideți ușa cuptorului și ungeți batoanele cu sirop, apoi continuați coacerea.

    Pentru rețeta pas cu pas cu fotografii și varianta video, vedeți caseta de mai jos.

    Ce puteți înlocui în rețetă

    Dacă nu aveți în casă exact ingredientele folosite de mine, iată ce modificări puteți aduce rețetei:

    • Făina - pentru batoane pufoase trebuie să folosim o faină fină, de patiserie, tip 000. Bineînțeles, puteți folosi și altfel de făină, de exemplu făină pentru pâine, tip 650 sau făină integrală, dar batoanele nu vor fi la fel de pufoase.
    • Drojdie - desigur, puteți folosi drojdie uscată sau drojdie proaspătă făcând conversia între ele.
    • Ulei de floarea soarelui - puteți folosi ulei de măsline, dar trebuie să știți că batoanele nu vor mai avea gust neutru, ci vor căpăta o aromă deosebită, mediteraneeană, asemănătoare cu cea a grisinelor cu griș.
    • Mac - puteți presăra batoanele și cu alte semințe care vă plac, de exemplu susan alb sau negru, semințe de in, negrilică, etc.
    • Sirop - puteți folosi miere lichidă subțiată cu puțină apă caldă în loc de sirop

    Notă: Dacă nu doriți o rețetă vegană/ de post puteți înlocui apa cu lapte, iar uleiul cu unt topit și răcit.

    tava cu batoane de un leu presarate cu seminte de mac

    Idei de servire

    În copilărie îmi plăcea să mănânc batoane cu mac la micul dejun, alături de o cană de ceai sau lapte. Le primeam tăiate în două pe lungime, apoi ușor rumenite pe o tablă care la vremea aceea ținea loc de toaster 🙂

    Fie că le rumeniți sau nu, vă las mai jos câteva idei de servire dulci și sărate:

    idei dulci:

    • unse cu unt și gem sau dulceață
    • cu Nutella
    • unse doar cu miere dacă este post
    • cu unt de arahide și rondele de banane

    idei sărate:

    • pate de ficat făcut în casă
    • hummus
    • pesto de leurdă sau pătrunjel
    • pate de linte de post
    • pastă de macrou afumat
    • guacamole

    Cum se păstrează

    Batoanele cu mac sunt minunate ușor călduțe sau proaspete, în ziua în care au fost coapte.

    Pentru ca au suficient ulei în aluat, vor fi moi și pufoase și a doua zi, dacă le păstrați la temperatura camerei, acoperite cu un șervet de bucătărie.

    batoane cu mac în secțiune

    Extra-sfaturi

    • Când întindeți bilele de aluat orientați-vă după dimensiunile tăvii pe care o aveți, astfel încât batoanele să vă încapă bine în tavă.
    • Nu coaceți prea mult batoanele! Se vor usca și nu vor mai fi la fel de moi și de pufoase.

    Alte rețete asemănătoare

    V-a plăcut rețeta acestor batoane cu mac? Atunci poate veți dori să încercați și alte rețete de pe blog. Iată mai jos câteva exemple:

    • Placinte cu gem la tigaie
      Plăcinte cu gem la tigaie - rețeta rapidă, de post
    • Focaccia cu masline Kalamata si busuioc
      Focaccia cu măsline Kalamata și busuioc uscat
    • Cea mai rapidă rețetă de chifle
      Cea mai rapidă rețetă de chifle făcute acasă
    • Colăcei de post pentru parastas
      Colăcei de post pentru parastase, pomeni, sărindare

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    batoane din aluat coapte si rumenite presarate cu mac

    Batoane cu mac. Rețeta de batoane "de-un leu" ca în copilărie.

    Batoane cu mac sau batoane de un leu, ca în copilărie! Moi și pufoase, se desfac în fâșii fine și sunt minunate la micul dejun sau ca gustare la școală și la serviciu.
    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    dospire: 1 hour hour 30 minutes minutes
    Timp total: 2 hours hours 20 minutes minutes
    Număr de porții: 8
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 500 g făină (tip 000)
    • 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
    • 6 g sare
    • 30 g zahăr
    • 250 ml apă călduță (max. 40 grade)
    • 80 ml ulei

    pentru uns deasupra

    • 1 linguriță făină
    • 50 ml apă
    • 1 linguriță semințe de mac

    pentru sirop

    • 50 g zahăr
    • 50 ml apă

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați, apoi puneți și sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
    • Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
    • Împărțiți aluatul în 8 părți egale și le dați formă de bilă. Păstrați-le acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
    • Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 35x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
    • Pe măsură ce modelați batoanele, așezați-le în tavă, peste hârtie de copt. Când sunt gata toate, acoperiți-le cu un șervet curat și lăsați-le să mai dospească încă 40 de minute.
    • Amestecați 1 linguriță de făină cu 50 ml de apă și folosind o pensulă, ungeți fiecare baton cu acest amestec, apoi presărați semințe de mac.
    • Coaceți batoanele la 200 de grade pentru 30-35 de minute sau până când sunt rumenite frumos. Cuptorul să fie preîncălzit!
    • Din 50 ml de apă și 50 g de zahăr faceți un sirop pe care îl fierbeți timp de 5 minute. Cu 10 minute înainte să fie gata batoanele, deschideți ușa cuptorului și ungeți batoanele cu sirop, apoi continuați coacerea.
    • Batoanele sunt bune călduțe sau reci. Se păstrează la temperatura camerei, acoperite cu un șervet.
      tava cu batoane din aluat presarate cu seminte de mac

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    • Când întindeți bilele de aluat orientați-vă după dimensiunile tăvii pe care o aveți, astfel încât batoanele să vă încapă bine în tavă.
    • Nu coaceți prea mult batoanele! Se vor usca și nu vor mai fi la fel de moi și de pufoase.
    Valori nutriționale
    Batoane cu mac. Rețeta de batoane "de-un leu" ca în copilărie.
    Valori per porție
    Calorii
    354
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    10
    g
    15
    %
    Carbohidrați
     
    58
    g
    19
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Zahăr
     
    10
    g
    11
    %
    Proteine
     
    7
    g
    14
    %
    Vitamina A
     
    13
    IU
    0
    %
    Calciu
     
    16
    mg
    2
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
      Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • produse coapte din aluat fraged cu mascarpone
      Aluat fraged cu mascarpone - rețeta simplă cu 2 ingrediente!
    • Mucenici de post din aluat cu suc de portocale
      Mucenici de post din aluat cu suc de portocale

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.