Timp estimat pentru citit: 6 minute
Batoane cu mac sau batoane de un leu, ca în copilărie! Moi și pufoase, se desfac în fâșii fine și sunt minunate la micul dejun sau ca gustare la școală și la serviciu.
În copilăria mea toată lumea le cunoștea aceste batoane cu mac sub denumirea de drept "batoane de un leu" pentru că exact atât costau: un leu.
Se găseau mereu proaspete la magazinele de pâine și la chioșcurile din școli și alături de covrigii cu mac sau susan, erau pachețelul preferat de mulți școlari.
Mergi direct la:
Ingrediente
Ingredientele pentru rețeta de batoane cu mac sunt în mare aceleași ca și pentru un aluat simplu de pâine, doar proporția dintre ele este alta. Iată ce ne trebuie:
pentru aluat
- făină - de patiserie, tip 000
- drojdie
- sare
- zahăr
- ulei - de floarea soarelui
pentru uns deasupra
- făină
- apă
- semințe de mac
pentru sirop
- zahăr
- apă
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
- Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați să se combine și abia apoi puneți sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
- Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
- Împărțiți aluatul în 8 părți egale și le dați formă de bilă. Pe măsură ce lucrați, păstrați-le acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
- Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 35x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
- Pe măsură ce modelați batoanele, așezați-le în tavă, peste hârtie de copt. Când sunt gata toate, acoperiți-le cu un șervet curat și lăsați-le să mai dospească încă 40 de minute.
- Amestecați 1 linguriță de făină cu 50 ml de apă și folosind o pensulă, ungeți fiecare baton cu acest amestec, apoi presărați semințe de mac.
- Coaceți batoanele la 200 de grade pentru 30-35 de minute sau până când sunt rumenite frumos. Cuptorul să fie preîncălzit!
- Din 50 ml de apă și 50 g de zahăr faceți un sirop pe care îl fierbeți timp de 5 minute. Cu 10 minute înainte să fie gata batoanele, deschideți ușa cuptorului și ungeți batoanele cu sirop, apoi continuați coacerea.
Pentru rețeta pas cu pas cu fotografii și varianta video, vedeți caseta de mai jos.
Ce puteți înlocui în rețetă
Dacă nu aveți în casă exact ingredientele folosite de mine, iată ce modificări puteți aduce rețetei:
- Făina - pentru batoane pufoase trebuie să folosim o faină fină, de patiserie, tip 000. Bineînțeles, puteți folosi și altfel de făină, de exemplu făină pentru pâine, tip 650 sau făină integrală, dar batoanele nu vor fi la fel de pufoase.
- Drojdie - desigur, puteți folosi drojdie uscată sau drojdie proaspătă făcând conversia între ele.
- Ulei de floarea soarelui - puteți folosi ulei de măsline, dar trebuie să știți că batoanele nu vor mai avea gust neutru, ci vor căpăta o aromă deosebită, mediteraneeană, asemănătoare cu cea a grisinelor cu griș.
- Mac - puteți presăra batoanele și cu alte semințe care vă plac, de exemplu susan alb sau negru, semințe de in, negrilică, etc.
- Sirop - puteți folosi miere lichidă subțiată cu puțină apă caldă în loc de sirop
Notă: Dacă nu doriți o rețetă vegană/ de post puteți înlocui apa cu lapte, iar uleiul cu unt topit și răcit.
Idei de servire
În copilărie îmi plăcea să mănânc batoane cu mac la micul dejun, alături de o cană de ceai sau lapte. Le primeam tăiate în două pe lungime, apoi ușor rumenite pe o tablă care la vremea aceea ținea loc de toaster 🙂
Fie că le rumeniți sau nu, vă las mai jos câteva idei de servire dulci și sărate:
idei dulci:
- unse cu unt și gem sau dulceață
- cu Nutella
- unse doar cu miere dacă este post
- cu unt de arahide și rondele de banane
idei sărate:
- pate de ficat făcut în casă
- hummus
- pesto de leurdă sau pătrunjel
- pate de linte de post
- pastă de macrou afumat
- guacamole
Cum se păstrează
Batoanele cu mac sunt minunate ușor călduțe sau proaspete, în ziua în care au fost coapte.
Pentru ca au suficient ulei în aluat, vor fi moi și pufoase și a doua zi, dacă le păstrați la temperatura camerei, acoperite cu un șervet de bucătărie.
Extra-sfaturi
- Când întindeți bilele de aluat orientați-vă după dimensiunile tăvii pe care o aveți, astfel încât batoanele să vă încapă bine în tavă.
- Nu coaceți prea mult batoanele! Se vor usca și nu vor mai fi la fel de moi și de pufoase.
Alte rețete asemănătoare
V-a plăcut rețeta acestor batoane cu mac? Atunci poate veți dori să încercați și alte rețete de pe blog. Iată mai jos câteva exemple:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Batoane cu mac. Rețeta de batoane "de-un leu" ca în copilărie.
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g făină (tip 000)
- 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 6 g sare
- 30 g zahăr
- 250 ml apă călduță (max. 40 grade)
- 80 ml ulei
pentru uns deasupra
- 1 linguriță făină
- 50 ml apă
- 1 linguriță semințe de mac
pentru sirop
- 50 g zahăr
- 50 ml apă
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați, apoi puneți și sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
- Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
- Împărțiți aluatul în 8 părți egale și le dați formă de bilă. Păstrați-le acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
- Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 35x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
- Pe măsură ce modelați batoanele, așezați-le în tavă, peste hârtie de copt. Când sunt gata toate, acoperiți-le cu un șervet curat și lăsați-le să mai dospească încă 40 de minute.
- Amestecați 1 linguriță de făină cu 50 ml de apă și folosind o pensulă, ungeți fiecare baton cu acest amestec, apoi presărați semințe de mac.
- Coaceți batoanele la 200 de grade pentru 30-35 de minute sau până când sunt rumenite frumos. Cuptorul să fie preîncălzit!
- Din 50 ml de apă și 50 g de zahăr faceți un sirop pe care îl fierbeți timp de 5 minute. Cu 10 minute înainte să fie gata batoanele, deschideți ușa cuptorului și ungeți batoanele cu sirop, apoi continuați coacerea.
- Batoanele sunt bune călduțe sau reci. Se păstrează la temperatura camerei, acoperite cu un șervet.
Bine de știut:
- Când întindeți bilele de aluat orientați-vă după dimensiunile tăvii pe care o aveți, astfel încât batoanele să vă încapă bine în tavă.
- Nu coaceți prea mult batoanele! Se vor usca și nu vor mai fi la fel de moi și de pufoase.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu