Go Back
+ servings
Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 10 votes

Friptură de porc la cuptor cu cartofi și legume - rețeta cu ceafă de porc întreagă

Ce poate fi mai bun pentru o masă în familie decât o friptură de porc la cuptor, fragedă și suculentă, înconjurată de cartofi moi și aromați!
Preparare20 minutes
Gătire1 hour
marinarea cărnii30 minutes
Timp total1 hour 50 minutes
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6
Calories: 444kcal

Ingrediente

  • 1 bucată întreagă carne de porc (ceafă, pulpă, spată) aprox. 1,2 -1,5 kg
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță usturoi pudră
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 40 ml ulei
  • 2 lingurițe semințe de chimen
  • 3 buc ceapa uscată
  • 1 ardei gras roșu
  • 4 căței usturoi
  • 1,5 kg cartofi roz
  • 1 frunză de dafin
  • sare și piper negru după gust
  • 150 ml vin alb
  • 200 ml apa

Mod de preparare

  • Într-un vas amestecați: sare, piper, boia dulce și pudră de usturoi. Presărați acest amestec peste bucata de carne, pe toate părțile.
  • Puneți carnea condimentată într-o pungă curată și lăsați-o la temperatura camerei pentru jumătate de oră, cât timp vă ocupați de legume.
  • Într-o tigaie puneți uleiul să se încingă, apoi adăugați semințele de chimen. Amestecați continuu pentru 2-3 minute, apoi puneți ceapa tăiată solzișori și ardeiul gras tăiat fâșii și lăsați-le să se călească 5 minute.
  • Dați tigaia deoparte, adăugați restul de condimente: cimbru, dafin, sare, piper și usturoiul tăiat rondele.
  • Într-o tavă unsă cu puțin ulei, puneți legumele călite mai devreme. Peste legume așezați carnea condimentată și în jurul ei cartofii tăiați sferturi sau felii. Condimentați și cartofii cu sare și piper.
  • Turnați în tavă vinul alb și apa, apoi acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau un capac) și dați-o la cuptor. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade!
  • După 30 de minute deschideți cuptorul, îndepărtați folia și întoarceți carnea pe partea cealaltă. Acoperiți din nou tava cu folia de aluminiu și dați din nou friptura la cuptor pentru încă 20-30 de minute sau până când carnea este fragedă. Dacă o doriți mai rumenită, lăsați-o 10 minute în cuptor neacoperită.
  • Lăsați friptura să se odihnească 10 minute înainte să o tăiați. Se servește caldă, cu castraveți murați, gogoșari la oțet, gogonele murate, etc.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 444kcal | Carbohidrați: 43g | Proteine: 29g | Grăsimi: 16g | Colesterol: 82mg | Fibre: 5g | Zahăr: 5g | Vitamina A: 1103IU | Calciu: 61mg