Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post
Rețeta de mucenici umpluți cu gem și nucă, din aluat frământat cu suc de portocale. Veți avea mucenici, pufoși, aromați, cu multă umplutură.
Preparare20 minutes mins
Gătire30 minutes mins
dospire1 hour hr
Timp total1 hour hr 50 minutes mins
Categorie: Deserturi de post
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8 mucenici
Calories: 583kcal
- 700 g făină tip 000
- 10 g drojdie uscată instant 35 g drojdie proaspătă
- 120 g zahăr tos
- 7 g sare
- 1 linguriță coajă rasă de portocale
- 350 ml suc de portocale
- 80 ml ulei
- 1 borcan magiun de prune 400 g
- 100 g miez de nucă 50+50
- 50 g miere de albine fluidă
aluat cu suc de portocale
Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei. Frământați aluatul timp de 20 minute la mână sau 10 minute la robot.
Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră)
Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier din cuțit. Dacă aveți miere zaharisită, tot acum o topiți la bain marie.
Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 8 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat la aprox. 30x17 cm. Întindeți peste aluat o lingură de gem amestecat cu miez de nucă, apoi rulați aluatul și modelați mucenicii în forma cifrei 8.
Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.
Într-un castron dizolvați o linguriță de miere în 100 ml de apă. Cu acest sirop ungeți mucenicii înainte să îi băgați la cuptor.
Coaceți mucenicii în cuptorul preîncins la 175 de grade pentru aprox. 30 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.
Ungeți mucenicii cu miere lichidă și îi presărați cu miez de nucă mărunțit.
Calorii: 583kcal | Carbohidrați: 91g | Proteine: 13g | Grăsimi: 19g | Fibre: 3g | Zahăr: 25g | Vitamina A: 96IU | Calciu: 32mg