Rețeta de mucenici umpluți cu gem și nucă, din aluat frământat cu suc de portocale. Veți avea cei mai pufoși mucenici, foarte aromați, cu o delicioasă umplutură dulce-acrișoară care se potrivește minunat cu acest desert de post.
Acești mucenici moldovenești cu miere și nucă, umpluți cu gem dulce și aromat, și sunt alegerea potrivită atunci când sărbătoarea celor 40 de mucenici cade în Postul Paștelui.
Deși este o rețetă simplă, cu ingredientele banale, rezultatul este deosebit! Aluatul de mucenici frământat cu suc proaspăt de portocale se desface în fâșii fine și este foarte pufos. Mucenicii se păstrează proaspeți și a doua zi, așa că puteți dubla cantitățile din rețeta prezentată mai jos.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Vă las mai jos lista ingredientelor ca să vedeți dintr-o privire dacă aveți în casă tot ce vă trebuie. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
- făină - folosim făină fină, de patiserie, tip 000
- drojdie - eu folosesc mereu drojdie uscată, dar puteți folosi și drojdie proaspătă dacă așa obișnuiți. Aici am explicat cum se face conversia între diferite tipuri de drojdie.
- zahăr tos
- sare - un praf de sare va da echilibra aromele și va da gust aluatului.
- coajă rasă de portocale - puteți folosi coaja rasă de la portocale cu coaja nestropită sau coajă pe care o aveți deja pusa cu zahăr, la borcan
- suc de portocale - de preferat folosiți sucul proaspăt stors de la 4-5 portocale. Dacă nu aveți fructe proaspete la îndemână, puteți folosi și un suc de portocale cumpărat, eventual poate fi și acidulat. Pentru ca aluatul să dospească mai repede, e bine ca sucul de portocale să fie ușor călduț.
- ulei - de floarea soarelui sau alt ulei cu gust neutru
- gem - recomand un magiun de prune sau puteți folosi orice gem de casă care este bine legat și nu curge.
- miez de nucă - vom pune și în gem, dar și deasupra
- miere de albine - să fie fluidă, nu zaharisită. Dacă este zaharisită, va trebui topită la bain marie.
Cum facem mucenici de post umpluți cu gem
Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei. Frământați aluatul timp de 20 minute la mână sau 10 minute la robot.
Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier din cuțit. Dacă aveți miere zaharisită, tot acum o topiți la bain marie.
Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 8 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat la aprox. 30x17 cm. Întindeți peste aluat o lingură de gem amestecat cu miez de nucă, apoi rulați aluatul și modelați mucenicii în forma cifrei 8.
Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.
Într-un castron dizolvați o linguriță de miere în 100 ml de apă. Cu acest sirop ungeți mucenicii înainte să îi băgați la cuptor.
Coaceți mucenicii în cuptorul preîncins la 175 de grade pentru aprox. 30 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.
Ungeți mucenicii cu miere lichidă și îi presărați cu miez de nucă mărunțit.
Ce puteți schimba în rețetă
Rețeta acestor mucenici umpluți cu gem se poate adapta ușor preferințelor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână. Iată ce puteți schimba în rețetă:
- suc de portocale - îl puteți înlocui cu: apă plată sau minerală sau cu un lapte vegetal, de exemplu lapte de soia.
- gem - dacă nu vă surâde ideea umpluturii cu gem, puteți folosi cremă de ciocolată, cremă de nuci, halva, stafide, bucățele de rahat, etc.
- ulei de floarea soarelui - pentru o aromă deosebită a aluatului, puteți folosi ulei de măsline
- miez de nucă - mucenicii sunt delicioși și cu migdale, alune sau fistic.
Echipamente necesare
Rețeta aluatului pentru mucenici de post este asemănător cu un aluat de cozonac de post, care trebuie bine frământat.
Deși aluatul este moale și ușor de lucrat, totuși, e de mare ajutor un robot care să frământe în locul vostru, așa că dacă aveți unul, nu vă sfiiți să îl puneți la treabă!
Cum se păstrează
Datorită sucului de portocale care este ușor acid, aluatul acestor mucenici de post nu se usucă ușor și se păstrează fraged și a doua zi.
Păstrați mucenicii la temperatura camerei, acoperiți cu un șervet de bucătărie sau în pungi de hârtie.
Întrebări frecvente
Mucenicii sunt un desert tradițional românesc, obișnuit să fie consumat ziua de 9 Martie. Mucenicii sunt formați sub forma cifrei opt, ceea ce reprezintă simbolul infinitului.
Dacă ziua de 9 Martie cade în Postul Paștelui, mucenicii se pregătesc din aluat de post făcut din făină, ulei și apă sau suc de portocale. Dacă 9 Martie nu pică în post, mucenicii se fac din aluat de cozonac.
Cele mai comune umpluturi pentru mucenici sunt gemul de prune și nucile măcinate. Însă, în funcție de preferințe, se pot folosi și alte umpluturi: cremă de ciocolată, cremă de nuci, halva, rahat, etc.
Tradițional, mucenicii sunt de două feluri:
1. cei muntenești sunt fierți în sirop îndulcit cu miere și aromatizat cu scorțișoară și coajă rasă de lămâie
2. cei moldovenești sunt făcuți din aluat dospit, iar după coacere se ung cu miere și se presară cu miez de nucă măcinat.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete de mucenici? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 700 g făină tip 000
- 10 g drojdie uscată instant (35 g drojdie proaspătă)
- 120 g zahăr tos
- 7 g sare
- 1 linguriță coajă rasă de portocale
- 350 ml suc de portocale
- 80 ml ulei
- 1 borcan magiun de prune (400 g)
- 100 g miez de nucă (50+50)
- 50 g miere de albine (fluidă)
Instrucțiuni de preparare
aluat cu suc de portocale
- Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei. Frământați aluatul timp de 20 minute la mână sau 10 minute la robot.
- Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră)
- Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier din cuțit. Dacă aveți miere zaharisită, tot acum o topiți la bain marie.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 8 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat la aprox. 30x17 cm. Întindeți peste aluat o lingură de gem amestecat cu miez de nucă, apoi rulați aluatul și modelați mucenicii în forma cifrei 8.
- Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.
- Într-un castron dizolvați o linguriță de miere în 100 ml de apă. Cu acest sirop ungeți mucenicii înainte să îi băgați la cuptor.
- Coaceți mucenicii în cuptorul preîncins la 175 de grade pentru aprox. 30 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.
- Ungeți mucenicii cu miere lichidă și îi presărați cu miez de nucă mărunțit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu