Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post cu suc de portocale

Publicat la 2 martie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

24 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de mucenici umpluți cu gem și nucă, din aluat frământat cu suc de portocale. Veți avea cei mai pufoși mucenici, foarte aromați, cu o delicioasă umplutură dulce-acrișoară care se potrivește minunat cu acest desert de post.

reteta de post mucenici umpluti cu gem

Acești mucenici moldovenești cu miere și nucă, umpluți cu gem dulce și aromat, și sunt alegerea potrivită atunci când sărbătoarea celor 40 de mucenici cade în Postul Paștelui.

Deși este o rețetă simplă, cu ingredientele banale , rezultatul este deosebit! Aluatul de mucenici frământat cu suc proaspăt de portocale se desface în fâșii fine și este foarte pufos. Mucenicii se păstrează proaspeți și a doua zi, așa că puteți dubla cantitățile din rețeta prezentată mai jos.

reteta de post mucenici umpluti cu gem
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum facem mucenici de post umpluți cu gem
  • Ce puteți schimba în rețetă
  • Echipamente necesare
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Vă las mai jos lista ingredientelor ca să vedeți dintr-o privire dacă aveți în casă tot ce vă trebuie. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.

ingrediente pentru aluat de post cu suc de portocale
  • făină - folosim făină fină, de patiserie, tip 000
  • drojdie - eu folosesc mereu drojdie uscată, dar puteți folosi și drojdie proaspătă dacă așa obișnuiți. Aici am explicat cum se face conversia între diferite tipuri de drojdie.
  • zahăr tos
  • sare - un praf de sare va da echilibra aromele și va da gust aluatului.
  • coajă rasă de portocale - puteți folosi coaja rasă de la portocale cu coaja nestropită sau coajă pe care o aveți deja pusa cu zahăr, la borcan
  • suc de portocale - de preferat folosiți sucul proaspăt stors de la 4-5 portocale. Dacă nu aveți fructe proaspete la îndemână, puteți folosi și un suc de portocale cumpărat, eventual poate fi și acidulat. Pentru ca aluatul să dospească mai repede, e bine ca sucul de portocale să fie ușor călduț.
  • ulei - de floarea soarelui sau alt ulei cu gust neutru
  • gem - recomand un magiun de prune sau puteți folosi orice gem de casă care este bine legat și nu curge.
  • miez de nucă - vom pune și în gem, dar și deasupra
  • miere de albine - să fie fluidă, nu zaharisită. Dacă este zaharisită, va trebui topită la bain marie.

Cum facem mucenici de post umpluți cu gem

framantare aluat cu suc de portocale

Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei. Frământați aluatul timp de 20 minute la mână sau 10 minute la robot.

aluat pentru mucenici de post

Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).

nuca rumenita in tigaie

Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier din cuțit. Dacă aveți miere zaharisită, tot acum o topiți la bain marie.

cum se modeleaza mucenicii

Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 8 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat la aprox. 30x17 cm. Întindeți peste aluat o lingură de gem amestecat cu miez de nucă, apoi rulați aluatul și modelați mucenicii în forma cifrei 8.

dospire mucenici in tava acoperiti cu servet

Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.

mucenici unsi cu sirop

Într-un castron dizolvați o linguriță de miere în 100 ml de apă. Cu acest sirop ungeți mucenicii înainte să îi băgați la cuptor.

mucenici rumeniti in tava

Coaceți mucenicii în cuptorul preîncins la 175 de grade pentru aprox. 30 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.

mucenici cu magiun

Ungeți mucenicii cu miere lichidă și îi presărați cu miez de nucă mărunțit.

Ce puteți schimba în rețetă

Rețeta acestor mucenici umpluți cu gem se poate adapta ușor preferințelor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână. Iată ce puteți schimba în rețetă:

  • suc de portocale - îl puteți înlocui cu: apă plată sau minerală sau cu un lapte vegetal, de exemplu lapte de soia.
  • gem - dacă nu vă surâde ideea umpluturii cu gem, puteți folosi cremă de ciocolată, cremă de nuci, halva, stafide, bucățele de rahat, etc.
  • ulei de floarea soarelui - pentru o aromă deosebită a aluatului, puteți folosi ulei de măsline
  • miez de nucă - mucenicii sunt delicioși și cu migdale, alune sau fistic.
reteta de post mucenici umpluti cu gem

Echipamente necesare

Rețeta aluatului pentru mucenici de post este asemănător cu un aluat de cozonac de post, care trebuie bine frământat.

Deși aluatul este moale și ușor de lucrat, totuși, e de mare ajutor un robot care să frământe  în locul vostru, așa că dacă aveți unul, nu vă sfiiți să îl puneți la treabă!

Cum se păstrează

Datorită sucului de portocale care este ușor acid, aluatul acestor mucenici de post nu se usucă ușor și se păstrează fraged și a doua zi.

Păstrați mucenicii la temperatura camerei, acoperiți cu un șervet de bucătărie sau în pungi de hârtie.

reteta de post mucenici umpluti cu gem
reteta de post mucenici umpluti cu gem

Întrebări frecvente

Ce sunt mucenicii?

Mucenicii sunt un desert tradițional românesc, obișnuit să fie consumat ziua de 9 Martie. Mucenicii sunt formați sub forma cifrei opt, ceea ce reprezintă simbolul infinitului.

Ce fel de aluat se folosește la mucenici?

Dacă ziua de 9 Martie cade în Postul Paștelui, mucenicii se pregătesc din aluat de post făcut din făină, ulei și apă sau suc de portocale. Dacă 9 Martie nu pică în post, mucenicii se fac din aluat de cozonac.

Ce umpluturi se pot folosi pentru mucenici?

Cele mai comune umpluturi pentru mucenici sunt gemul de prune și nucile măcinate. Însă, în funcție de preferințe, se pot folosi și alte umpluturi: cremă de ciocolată, cremă de nuci, halva, rahat, etc.

Care sunt mucenicii tradiționali?

Tradițional, mucenicii sunt de două feluri:
1. cei muntenești sunt fierți în sirop îndulcit cu miere și aromatizat cu scorțișoară și coajă rasă de lămâie
2. cei moldovenești sunt făcuți din aluat dospit, iar după coacere se ung cu miere și se presară cu miez de nucă măcinat.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete de mucenici? Iată ce mai găsești pe blog:

  • mucenici
    Mucenici muntenești fierți în sirop cu nucă și scorțișoară
  • Mucenici moldovenești cu miere și nucă
    Mucenici moldovenești cu miere și nucă
  • Mucenici pufosi cu ciocolata si nuca
    Mucenici pufoși cu ciocolată și nucă - rețetă de post
  • Mucenici de post din aluat cu suc de portocale
    Mucenici de post din aluat cu suc de portocale

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

reteta de post mucenici umpluti cu gem

Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post

Rețeta de mucenici umpluți cu gem și nucă, din aluat frământat cu suc de portocale. Veți avea mucenici, pufoși, aromați, cu multă umplutură.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
dospire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 50 minutes minutes
Număr de porții: 8 mucenici
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 700 g făină tip 000
  • 10 g drojdie uscată instant (35 g drojdie proaspătă)
  • 120 g zahăr tos
  • 7 g sare
  • 1 linguriță coajă rasă de portocale
  • 350 ml suc de portocale
  • 80 ml ulei
  • 1 borcan magiun de prune (400 g)
  • 100 g miez de nucă (50+50)
  • 50 g miere de albine (fluidă)

Instrucțiuni de preparare
 

aluat cu suc de portocale

  • Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei. Frământați aluatul timp de 20 minute la mână sau 10 minute la robot.
  • Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră)
  • Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier din cuțit. Dacă aveți miere zaharisită, tot acum o topiți la bain marie.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 8 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat la aprox. 30x17 cm. Întindeți peste aluat o lingură de gem amestecat cu miez de nucă, apoi rulați aluatul și modelați mucenicii în forma cifrei 8.
  • Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.
  • Într-un castron dizolvați o linguriță de miere în 100 ml de apă. Cu acest sirop ungeți mucenicii înainte să îi băgați la cuptor.
  • Coaceți mucenicii în cuptorul preîncins la 175 de grade pentru aprox. 30 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.
  • Ungeți mucenicii cu miere lichidă și îi presărați cu miez de nucă mărunțit.
Valori nutriționale
Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post
Valori per porție
Calorii
583
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
19
g
29
%
Carbohidrați
 
91
g
30
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
25
g
28
%
Proteine
 
13
g
26
%
Vitamina A
 
96
IU
2
%
Calciu
 
32
mg
3
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă
  • Cozonac tradițional sau fără frământare? Diferențe, avantaje și dezavantaje.
  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
24 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x