• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Aluaturi dulci

    Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post

    Publicat la 2 martie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta de mucenici umpluți cu gem și nucă, din aluat frământat cu suc de portocale. Veți avea cei mai pufoși mucenici, foarte aromați, cu o delicioasă umplutură dulce-acrișoară care se potrivește minunat cu acest desert de post.

    reteta de post mucenici umpluti cu gem

    Acești mucenici moldovenești cu miere și nucă, umpluți cu gem dulce și aromat, și sunt alegerea potrivită atunci când sărbătoarea celor 40 de mucenici cade în Postul Paștelui.

    Deși este o rețetă simplă, cu ingredientele banale, rezultatul este deosebit! Aluatul de mucenici frământat cu suc proaspăt de portocale se desface în fâșii fine și este foarte pufos. Mucenicii se păstrează proaspeți și a doua zi, așa că puteți dubla cantitățile din rețeta prezentată mai jos.

    reteta de post mucenici umpluti cu gem
    Mergi direct la:
    • Ce ne trebuie
    • Cum facem mucenici de post umpluți cu gem
    • Ce puteți schimba în rețetă
    • Echipamente necesare
    • Cum se păstrează
    • Întrebări frecvente
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce ne trebuie

    Vă las mai jos lista ingredientelor ca să vedeți dintr-o privire dacă aveți în casă tot ce vă trebuie. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.

    ingrediente pentru aluat de post cu suc de portocale
    • făină - folosim făină fină, de patiserie, tip 000
    • drojdie - eu folosesc mereu drojdie uscată, dar puteți folosi și drojdie proaspătă dacă așa obișnuiți. Aici am explicat cum se face conversia între diferite tipuri de drojdie.
    • zahăr tos
    • sare - un praf de sare va da echilibra aromele și va da gust aluatului.
    • coajă rasă de portocale - puteți folosi coaja rasă de la portocale cu coaja nestropită sau coajă pe care o aveți deja pusa cu zahăr, la borcan
    • suc de portocale - de preferat folosiți sucul proaspăt stors de la 4-5 portocale. Dacă nu aveți fructe proaspete la îndemână, puteți folosi și un suc de portocale cumpărat, eventual poate fi și acidulat. Pentru ca aluatul să dospească mai repede, e bine ca sucul de portocale să fie ușor călduț.
    • ulei - de floarea soarelui sau alt ulei cu gust neutru
    • gem - recomand un magiun de prune sau puteți folosi orice gem de casă care este bine legat și nu curge.
    • miez de nucă - vom pune și în gem, dar și deasupra
    • miere de albine - să fie fluidă, nu zaharisită. Dacă este zaharisită, va trebui topită la bain marie.

    Cum facem mucenici de post umpluți cu gem

    framantare aluat cu suc de portocale

    Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei. Frământați aluatul timp de 20 minute la mână sau 10 minute la robot.

    aluat pentru mucenici de post

    Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).

    nuca rumenita in tigaie

    Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier din cuțit. Dacă aveți miere zaharisită, tot acum o topiți la bain marie.

    cum se modeleaza mucenicii

    Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 8 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat la aprox. 30x17 cm. Întindeți peste aluat o lingură de gem amestecat cu miez de nucă, apoi rulați aluatul și modelați mucenicii în forma cifrei 8.

    dospire mucenici in tava acoperiti cu servet

    Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.

    mucenici unsi cu sirop

    Într-un castron dizolvați o linguriță de miere în 100 ml de apă. Cu acest sirop ungeți mucenicii înainte să îi băgați la cuptor.

    mucenici rumeniti in tava

    Coaceți mucenicii în cuptorul preîncins la 175 de grade pentru aprox. 30 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.

    mucenici cu magiun

    Ungeți mucenicii cu miere lichidă și îi presărați cu miez de nucă mărunțit.

    Ce puteți schimba în rețetă

    Rețeta acestor mucenici umpluți cu gem se poate adapta ușor preferințelor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână. Iată ce puteți schimba în rețetă:

    • suc de portocale - îl puteți înlocui cu: apă plată sau minerală sau cu un lapte vegetal, de exemplu lapte de soia.
    • gem - dacă nu vă surâde ideea umpluturii cu gem, puteți folosi cremă de ciocolată, cremă de nuci, halva, stafide, bucățele de rahat, etc.
    • ulei de floarea soarelui - pentru o aromă deosebită a aluatului, puteți folosi ulei de măsline
    • miez de nucă - mucenicii sunt delicioși și cu migdale, alune sau fistic.
    reteta de post mucenici umpluti cu gem

    Echipamente necesare

    Rețeta aluatului pentru mucenici de post este asemănător cu un aluat de cozonac de post, care trebuie bine frământat.

    Deși aluatul este moale și ușor de lucrat, totuși, e de mare ajutor un robot care să frământe în locul vostru, așa că dacă aveți unul, nu vă sfiiți să îl puneți la treabă!

    Cum se păstrează

    Datorită sucului de portocale care este ușor acid, aluatul acestor mucenici de post nu se usucă ușor și se păstrează fraged și a doua zi.

    Păstrați mucenicii la temperatura camerei, acoperiți cu un șervet de bucătărie sau în pungi de hârtie.

    reteta de post mucenici umpluti cu gem
    reteta de post mucenici umpluti cu gem

    Întrebări frecvente

    Ce sunt mucenicii?

    Mucenicii sunt un desert tradițional românesc, obișnuit să fie consumat ziua de 9 Martie. Mucenicii sunt formați sub forma cifrei opt, ceea ce reprezintă simbolul infinitului.

    Ce fel de aluat se folosește la mucenici?

    Dacă ziua de 9 Martie cade în Postul Paștelui, mucenicii se pregătesc din aluat de post făcut din făină, ulei și apă sau suc de portocale. Dacă 9 Martie nu pică în post, mucenicii se fac din aluat de cozonac.

    Ce umpluturi se pot folosi pentru mucenici?

    Cele mai comune umpluturi pentru mucenici sunt gemul de prune și nucile măcinate. Însă, în funcție de preferințe, se pot folosi și alte umpluturi: cremă de ciocolată, cremă de nuci, halva, rahat, etc.

    Care sunt mucenicii tradiționali?

    Tradițional, mucenicii sunt de două feluri:
    1. cei muntenești sunt fierți în sirop îndulcit cu miere și aromatizat cu scorțișoară și coajă rasă de lămâie
    2. cei moldovenești sunt făcuți din aluat dospit, iar după coacere se ung cu miere și se presară cu miez de nucă măcinat.

    Rețete asemănătoare

    Vrei să încerci și alte rețete de mucenici? Iată ce mai găsești pe blog:

    • mucenici
      Mucenici muntenești fierți în sirop cu nucă și scorțișoară
    • Mucenici moldovenești cu miere și nucă
      Mucenici moldovenești cu miere și nucă
    • Mucenici pufosi cu ciocolata si nuca
      Mucenici pufoși cu ciocolată și nucă - rețetă de post
    • Mucenici de post din aluat cu suc de portocale
      Mucenici de post din aluat cu suc de portocale

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    reteta de post mucenici umpluti cu gem

    Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post

    Rețeta de mucenici umpluți cu gem și nucă, din aluat frământat cu suc de portocale. Veți avea mucenici, pufoși, aromați, cu multă umplutură.
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    dospire: 1 hour hour
    Timp total: 1 hour hour 50 minutes minutes
    Număr de porții: 8 mucenici
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    robot de bucatarie KA

    Ingrediente
     

    • 700 g făină tip 000
    • 10 g drojdie uscată instant (35 g drojdie proaspătă)
    • 120 g zahăr tos
    • 7 g sare
    • 1 linguriță coajă rasă de portocale
    • 350 ml suc de portocale
    • 80 ml ulei
    • 1 borcan magiun de prune (400 g)
    • 100 g miez de nucă (50+50)
    • 50 g miere de albine (fluidă)

    Instrucțiuni de preparare
     

    aluat cu suc de portocale

    • Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei. Frământați aluatul timp de 20 minute la mână sau 10 minute la robot.
    • Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră)
    • Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier din cuțit. Dacă aveți miere zaharisită, tot acum o topiți la bain marie.
    • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 8 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat la aprox. 30x17 cm. Întindeți peste aluat o lingură de gem amestecat cu miez de nucă, apoi rulați aluatul și modelați mucenicii în forma cifrei 8.
    • Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.
    • Într-un castron dizolvați o linguriță de miere în 100 ml de apă. Cu acest sirop ungeți mucenicii înainte să îi băgați la cuptor.
    • Coaceți mucenicii în cuptorul preîncins la 175 de grade pentru aprox. 30 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.
    • Ungeți mucenicii cu miere lichidă și îi presărați cu miez de nucă mărunțit.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post
    Valori per porție
    Calorii
    583
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    19
    g
    29
    %
    Carbohidrați
     
    91
    g
    30
    %
    Fibre
     
    3
    g
    13
    %
    Zahăr
     
    25
    g
    28
    %
    Proteine
     
    13
    g
    26
    %
    Vitamina A
     
    96
    IU
    2
    %
    Calciu
     
    32
    mg
    3
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • Rulouri cu scortisoara la airfryer
      Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
    • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
      Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
    • Reteta minciunele din aluat fara drojdie
      Minciunele - rețeta veche, fără drojdie din cartea Silviei Jurcovan
    • coltunasi moldovenesti
      Colțunași moldovenești cu brânză și gem - rețeta cu cu aluat opărit

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.