Go Back
+ servings
Colac pentru parastas din aluat de cozonac
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Colac și prescuri pentru parastas - rețeta cu aluat de cozonac

Ai nevoie de o rețetă simplă de colac și prescuri pentru parastas? Încearcă acest aluat pufos care se păstrează moale și proaspăt mult timp!
Preparare30 minutes
Gătire45 minutes
dospire1 hour 30 minutes
Timp total2 hours 45 minutes
Categorie: Cum se face?
Cuisine: Romaneasca
Porții: 1 colac și 2 prescuri
Calories: 5255kcal

Ingrediente

aluat pentru 1 colac (26 cm, aprox. 1 kg) și 2 prescuri

  • 1 kg făină pentru cozonac
  • 360 ml lapte 3,5% grăsime ușor călduț, max. 40 de grade
  • 4 ouă mărime M
  • 120 g unt 82% grăsime topit și răcit
  • 20 g drojdie uscată instant 68 g drojdie proaspătă
  • 35 g zahăr aprox. 2 linguri
  • 20 g sare

opțional - pentru varianta dulce

  • 150-180 g zahăr tos
  • coajă de lămâie sau portocală, vanilie
  • umpluturi: stafide, rahat, nuci

în plus - pentru uns deasupra

Mod de preparare

frământare și dospire aluat

  • Cu o furculiță bateți cele 4 ouă cu sarea și zahărul, cât să facă spumă și să se dizolve puțin zahărul, apoi puneți aici untul topit și răcit.
  • Cerneți făina într-un castron încăpător, puneți drojdia uscată și începeți să frământați turnând puțin câte puțin din lichidele pregătite mai sus: amestecul de ouă și laptele călduț. Dacă faceți varianta dulce, puneți acum tot zahărul. Frământați 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.
  • Lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul (aprox. 1 oră la 20 de grade).
  • După dospire, răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl frământați puțin ca să îl degazați. Dacă faceți varianta dulce, încorporați acum stafidele, nucile sau bucățele mici de rahat.
  • Împărțiți aluatul în 2 părți: 65% (aprox. 1100 g) pentru colac și 35% (aprox. 550 g) pentru cele două prescuri.
  • Vă veți ocupa întâi de modelarea colacului, așadar aluatul pentru prescuri, păstrați-l deoparte, acoperit, într-un loc răcoros ca să încetinim dospirea.

modelare și coacere colac

  • Aluatul pentru colac (aprox. 1100 g) îl împărțiți astfel:
    > foaia de bază - 270 g
    > bila din mijloc - 400 g
    > sfoara - 400 g (2x200g)
    > cruce - 20 g (2x10g)
    Notă: greutățile sunt aproximative, doar pentru orientare.
  • Modelați la început o foaie rotundă de 26 cm (diametrul tăvii) pe care o așezați în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și pudrată cu făină.
  • Formați o bilă de aluat cu diametrul de aprox. 15 cm (400 g) . Din 20 g de aluat, modelați o cruce, răsucită ca o sfoară pe care o montați peste bila de aluat, prinzând capetele dedesubt.
  • Așezați bila de aluat, cu crucea pe ea, în mijlocul tăvii, peste foaia de aluat.
  • Restul de aluat (400 g) îl împărțiți în 2 părți egale și îl întindeți în 2 suluri de aprox. 80 cm lungime. Împletiți cele 2 suluri ca pe o sfoară și o așezați în tavă, în jurul bilei de aluat.
  • Acoperiți colacul cu un șervet și lăsați-l să dospească încă 30 de minute. În acest timp încălziți cuptorul la 175 de grade (cuptor electric - căldură sus și jos, fără ventilație).
  • Bateți un ou cu o lingură de ulei și cu acest amestec ungeți colacul înainte să îl băgați la cuptor. Presărați semințe de mac.
  • Coaceți colacul timp de aprox. 45 de minute, apoi îl scoateți din tavă și îl lăsați să se răcească pe un grătar.

modelare și coacere prescuri

  • Împărțiți aluatul pentru prescuri (aprox. 550 g) în 2 părți egale.
  • Pentru prima prescură împărțiți aluatul (270 g) în 6 parți egale. Fiecare parte o întindeți la 25 cm. Faceți 2 împletituri de câte 3 pe care le suprapuneți în cruce.
  • Pentru a doua prescură împărțiți aluatul în 6 părți. Modelați 5 bile de mărimea unei mingii de tenis pe care le așezați în cruce. Peste bila din mijloc montați o cruce subțire.
  • Din aluatul care a rămas modelați o sfoară, pe care o puneți în jurul celor 5 bile de aluat.
  • Puneți prescurile în tavă, le acoperiți cu un prosop și le lăsați să mai dospească încă 30 de minute la temperatura camerei.
  • După ce scoateți colacul din cuptor, ungeți prescurile cu ou bătut și presărați semințe de mac.
  • Coaceți prescurile tot la 175 de grade (căldură sus și jos, fără ventilație), pentru 35 de minute.

Notă

  • Nu e o problemă dacă tava folosită este puțin mai mică sau puțin mai mare (25-27 cm). Colacul va fi doar puțin mai mic sau mai înalt.
  • Nu împletiți aluatul prea strâns! Împletiți sfoara lejer, ca să aibă loc să crească frumos în cuptor.
  • Dacă puneți o lingură de ulei în oul cu care ungeți colacul și prescurile, acestea vor avea un luciu mai frumos.
  • Puteți înlocui semințele de mac cu semințe de susan sau negrilică.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 5255kcal | Carbohidrați: 825g | Proteine: 153g | Grăsimi: 143g | Colesterol: 1143mg | Fibre: 32g | Zahăr: 56g | Vitamina A: 4821IU | Calciu: 773mg