• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Aluaturi dulci

    Colac și prescuri pentru parastas - rețeta cu aluat de cozonac

    Publicat la 2 februarie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Ai nevoie de o rețetă simplă de colac și prescuri pentru parastas? Încearcă acest aluat pufos ca de cozonac care se păstrează moale și proaspăt mai multe zile!

    Colac si prescuri pentru parastas din aluat de cozonac

    Mult timp am comandat colac și prescuri pentru parastas la patiseriile din oraș și am fost dezamăgită de fiecare dată. În ciuda împletiturilor măiastre, aluatul era sec, fără gust, uscat și sfărâmicios.

    La un moment dat mi-am făcut curaj și am făcut eu un colac de casă împletit foarte simplu și două prescuri, din aluat de cozonac, cu ingrediente naturale și la îndemână.

    Totul e foarte simplu! Acest aluat pentru colac și prescuri e moale și elastic, se frământă ușor, iar modelarea lui e floare la ureche. Am conceput un model atât de simplu, cu care nu poți da greș, care crește și se rumenește frumos și iese impecabil de fiecare dată!

    Mai jos veți găsi explicații pas cu pas, în varianta scrisă și video, pentru ca și voi să puteți face cel mai bun și mai frumos colac pentru parastas!

    Reteta colac si prescuri aluat de cozonac
    Mergi direct la:
    • Ce fel de aluat folosim la colac și prescuri pentru parastas
    • Ingrediente
    • Cum se face aluatul pentru colac și prescuri - rețeta pas cu pas
    • Cum se modelează un colac pentru parastas
    • La ce temperatură se coace colacul
    • Două modele de prescuri
    • Cum se coc prescurile
    • Echipamente necesare
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi
    • Întrebări frecvente
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce fel de aluat folosim la colac și prescuri pentru parastas

    În zona mea, la parastase se merge la biserică cu tradiționala colivă, un colac și două prescuri.

    Dacă nu este perioadă de post, colacii și prescurile se fac din aluat cu ouă, unt și lapte, foarte asemănător cu aluatul pentru cozonac. În felul acesta obținem un colac moale, pufos, cu o culoare minunată, care se rămâne proaspăt 2-3 zile, dacă îl păstrați acoperit.

    Puteți face aluatul dulce, eventual puteți pune în aluat stafide sau bucățele de rahat sau îl puteți umple cu cremă de nuci sau cacao.

    Eu am observat însă, că la parastas desertul este coliva, iar colacul rămâne adesea nemâncat. De aceea, prefer să las aluatul cu gust neutru, neîndulcit, pentru a-l putea servi la masă în loc de pâine.

    Ingrediente

    Mai jos puteți vedea dintr-o privire de ce ingrediente simple avem nevoie. Pentru cantități exacte, vedeți cardul de rețetă de la finalul postării. De acolo puteți salva sau tipări rețeta și tot acolo găsiți și varianta video.

    Ingrediente reteta colac si prescuri pentru parastas

    aluat

    • făină - tip 000 sau făină specială pentru cozonac
    • lapte - integral, cu 3,5% grăsime. Să fie ușor călduț, dar la max. 40 de grade.
    • ouă - mărime medie
    • unt - 82% grăsime, topit și răcit
    • drojdie uscată instant sau drojdie proaspătă
    • zahăr
    • sare

    opțional - pentru varianta dulce

    • zahăr tos
    • arome: coajă de lămâie, portocală, vanilie
    • umpluturi: stafide, rahat, nuci

    în plus - pentru deasupra

    • ou
    • ulei
    • semințe de mac

    Cum se face aluatul pentru colac și prescuri - rețeta pas cu pas

    unt topit peste oua

    Cu o furculiță bateți cele 4 ouă cu sarea și zahărul, cât să facă spumă și să se dizolve puțin zahărul, apoi puneți aici untul topit și răcit.

    cum se face aluatul pentru colac si prescuri

    Cerneți făina într-un castron, puneți drojdia și frământați (10 min. la robot sau 20 de min. la mână) turnând puțin câte puțin din lichidele pregătite: amestecul de ouă și laptele călduț. Lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul.

    aluat framantat pentru colac si prescuri

    După dospire, răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl frământați puțin ca să îl degazați. Dacă faceți varianta dulce, încorporați acum stafidele, nucile sau bucățele mici de rahat.

    aluat colac si prescuri

    Împărțiți aluatul în 2 părți: 65% (aprox. 1100 g) pentru colac și 35% (aprox. 550 g) pentru cele două prescuri.

    Modelați întâi colacul, iar aluatul pentru prescuri, păstrați-l acoperit, într-un loc răcoros.

    Cum se modelează un colac pentru parastas

    aluat in tava pentru colac parastas

    Întindeți o foaie rotundă cât diametrul tăvii pe care o așezați în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și pudrată cu făină.

    modelare colac pentru parastas

    Formați o bilă de aluat cu diametrul de aprox. 15 cm (400 g) . Din 20 g de aluat, modelați o cruce, răsucită ca o sfoară pe care o montați peste bila de aluat, prinzând capetele dedesubt.

    modelare colac pentru parastas

    Restul de aluat (400 g) îl împărțiți în 2 părți egale și îl întindeți în 2 suluri de aprox. 80 cm lungime. Împletiți cele 2 suluri ca pe o sfoară și o așezați în tavă, în jurul bilei de aluat.

    aluat la dospit cu servet

    Acoperiți colacul cu un șervet și lăsați-l să dospească încă 30 de minute.

    La ce temperatură se coace colacul

    colac pentru pomenire uns cu ou batut

    Cu o furculiță, bateți un ou peste care puneți o lingură de ulei și cu acest amestec ungeți colacul înainte să îl băgați la cuptor. Presărați semințe de mac.

    colac la racit pe gratar

    Coaceți colacul timp de aprox. 45 de minute (cuptorul pre încălzit!), apoi îl scoateți din tavă și îl lăsați să se răcească pe un grătar.

    colac și prescuri pentru parastas

    Două modele de prescuri

    prescura impletita in forma de cruce

    Împărțiți aluatul pentru prescuri (aprox. 550 g) în 2 părți egale. Pentru prima prescură împărțiți aluatul (270 g) în 6 parți egale. Fiecare parte o întindeți la 25 cm. Faceți 2 împletituri de câte 3 pe care le suprapuneți în cruce.

    Pentru a doua prescură împărțiți aluatul în 6 părți. Modelați 5 bile de mărimea unei mingii de tenis pe care le așezați în cruce. Peste bila din mijloc montați o cruce subțire

    cum se face prescura

    Din aluatul care a rămas modelați o sfoară, pe care o puneți în jurul celor 5 bile de aluat.

    prescuri pentru parastas in tava

    Puneți prescurile în tavă, le acoperiți cu un prosop și le lăsați să mai dospească încă 30 de minute la temperatura camerei.

    Cum se coc prescurile

    prescuri unse cu ou si presarate cu mac

    Ungeți prescurile cu ou bătut și presărați semințe de mac.

    colac și prescuri

    Coaceți prescurile tot la 175 de grade (căldură sus și jos, fără ventilație), pentru 35 de minute.

    Prescura pentru parastas din aluat de cozonac_ reteta colac și prescuri
    Prescura pentru parastas din aluat de cozonac_reteta colac si prescuri

    Echipamente necesare

    Rețeta de colac împletit pentru biserică este la fel de ușoară că orice rețetă de cozonac.

    Deși aluatul este moale și ușor de lucrat, totuși, e de mare ajutor un robot care să frământe în locul vostru, așa că dacă aveți unul, nu vă sfiiți să îl puneți la treabă!

    Cum se păstrează

    Deoarece aluatul conține multe grăsimi, colacul se menține moale și pufos mai multe zile, cu condiția să îl păstrați acoperit cu un șervet sau împachetat în folie alimentară sau într-o pungă de hârtie.

    Dacă totuși au trecut mai multe zile și nu s-a mâncat, îl puteți încălzi ușor la microunde, timp de 1-2 minute sau îl puteți transforma în crutoane pentru supă sau în budincă de cozonac.

    Extra-sfaturi

    • Nu e o problemă dacă tava folosită este puțin mai mică sau puțin mai mare (25-27 cm). Colacul va fi doar puțin mai mic sau mai înalt.
    • Nu împletiți aluatul prea strâns! Împletiți sfoara lejer, ca să aibă loc să crească frumos în cuptor.
    • Dacă puneți o lingură de ulei în oul cu care ungeți colacul și prescurile, acestea vor avea un luciu mai frumos.
    • Puteți înlocui semințele de mac cu semințe de susan sau negrilică.

    Întrebări frecvente

    Câți colaci și prescuri se fac pentru parastas

    Depinde de zonă, dar în general este nevoie de un colac mare, împletit și de 2 prescuri.

    Din ce aluat se face colacul pentru parastas

    Colacul pentru parastas se face din aluat de pâine dacă e perioadă de post sau se poate face din aluat de cozonac în restul perioadelor din an.

    De ce trebuie colac la parastase

    Colacul are aproximativ aceeași simbolistică ca și coliva. Forma lui rotundă semnifică continuitatea, legătura neîntreruptă de iubire între noi și cei mutați în veșnicie.

    Rețete asemănătoare

    Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

    • Covrigi pufosi cu unt si susan
      Covrigi pufoși cu unt și susan. Rețetă turcească.
    • Colăcei împletiți
      Colaci împletiți de post din aluat simplu, de pâine
    • Colăcei de post pentru parastas
      Colăcei de post pentru parastase, pomeni, sărindare
    • Covrigi de casă
      Covrigi de casă opăriți, presărați cu mac sau susan

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Colac pentru parastas din aluat de cozonac

    Colac și prescuri pentru parastas - rețeta cu aluat de cozonac

    Ai nevoie de o rețetă simplă de colac și prescuri pentru parastas? Încearcă acest aluat pufos care se păstrează moale și proaspăt mult timp!
    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 30 minutes minutes
    Gătire: 45 minutes minutes
    dospire: 1 hour hour 30 minutes minutes
    Timp total: 2 hours hours 45 minutes minutes
    Număr de porții: 1 colac și 2 prescuri
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    aluat pentru 1 colac (26 cm, aprox. 1 kg) și 2 prescuri

    • 1 kg făină pentru cozonac
    • 360 ml lapte 3,5% grăsime (ușor călduț, max. 40 de grade)
    • 4 ouă (mărime M)
    • 120 g unt 82% grăsime (topit și răcit)
    • 20 g drojdie uscată instant (68 g drojdie proaspătă)
    • 35 g zahăr (aprox. 2 linguri)
    • 20 g sare

    opțional - pentru varianta dulce

    • 150-180 g zahăr tos
    • coajă de lămâie sau portocală, vanilie
    • umpluturi: stafide, rahat, nuci

    în plus - pentru uns deasupra

    • 1 ou
    • 1 lingură ulei
    • semințe de mac

    Instrucțiuni de preparare
     

    frământare și dospire aluat

    • Cu o furculiță bateți cele 4 ouă cu sarea și zahărul, cât să facă spumă și să se dizolve puțin zahărul, apoi puneți aici untul topit și răcit.
    • Cerneți făina într-un castron încăpător, puneți drojdia uscată și începeți să frământați turnând puțin câte puțin din lichidele pregătite mai sus: amestecul de ouă și laptele călduț. Dacă faceți varianta dulce, puneți acum tot zahărul. Frământați 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.
    • Lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul (aprox. 1 oră la 20 de grade).
    • După dospire, răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl frământați puțin ca să îl degazați. Dacă faceți varianta dulce, încorporați acum stafidele, nucile sau bucățele mici de rahat.
    • Împărțiți aluatul în 2 părți: 65% (aprox. 1100 g) pentru colac și 35% (aprox. 550 g) pentru cele două prescuri.
    • Vă veți ocupa întâi de modelarea colacului, așadar aluatul pentru prescuri, păstrați-l deoparte, acoperit, într-un loc răcoros ca să încetinim dospirea.

    modelare și coacere colac

    • Aluatul pentru colac (aprox. 1100 g) îl împărțiți astfel:
      > foaia de bază - 270 g
      > bila din mijloc - 400 g
      > sfoara - 400 g (2x200g)
      > cruce - 20 g (2x10g)
      Notă: greutățile sunt aproximative, doar pentru orientare.
    • Modelați la început o foaie rotundă de 26 cm (diametrul tăvii) pe care o așezați în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și pudrată cu făină.
    • Formați o bilă de aluat cu diametrul de aprox. 15 cm (400 g) . Din 20 g de aluat, modelați o cruce, răsucită ca o sfoară pe care o montați peste bila de aluat, prinzând capetele dedesubt.
    • Așezați bila de aluat, cu crucea pe ea, în mijlocul tăvii, peste foaia de aluat.
    • Restul de aluat (400 g) îl împărțiți în 2 părți egale și îl întindeți în 2 suluri de aprox. 80 cm lungime. Împletiți cele 2 suluri ca pe o sfoară și o așezați în tavă, în jurul bilei de aluat.
    • Acoperiți colacul cu un șervet și lăsați-l să dospească încă 30 de minute. În acest timp încălziți cuptorul la 175 de grade (cuptor electric - căldură sus și jos, fără ventilație).
    • Bateți un ou cu o lingură de ulei și cu acest amestec ungeți colacul înainte să îl băgați la cuptor. Presărați semințe de mac.
    • Coaceți colacul timp de aprox. 45 de minute, apoi îl scoateți din tavă și îl lăsați să se răcească pe un grătar.

    modelare și coacere prescuri

    • Împărțiți aluatul pentru prescuri (aprox. 550 g) în 2 părți egale.
    • Pentru prima prescură împărțiți aluatul (270 g) în 6 parți egale. Fiecare parte o întindeți la 25 cm. Faceți 2 împletituri de câte 3 pe care le suprapuneți în cruce.
    • Pentru a doua prescură împărțiți aluatul în 6 părți. Modelați 5 bile de mărimea unei mingii de tenis pe care le așezați în cruce. Peste bila din mijloc montați o cruce subțire.
    • Din aluatul care a rămas modelați o sfoară, pe care o puneți în jurul celor 5 bile de aluat.
    • Puneți prescurile în tavă, le acoperiți cu un prosop și le lăsați să mai dospească încă 30 de minute la temperatura camerei.
    • După ce scoateți colacul din cuptor, ungeți prescurile cu ou bătut și presărați semințe de mac.
    • Coaceți prescurile tot la 175 de grade (căldură sus și jos, fără ventilație), pentru 35 de minute.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    • Nu e o problemă dacă tava folosită este puțin mai mică sau puțin mai mare (25-27 cm). Colacul va fi doar puțin mai mic sau mai înalt.
    • Nu împletiți aluatul prea strâns! Împletiți sfoara lejer, ca să aibă loc să crească frumos în cuptor.
    • Dacă puneți o lingură de ulei în oul cu care ungeți colacul și prescurile, acestea vor avea un luciu mai frumos.
    • Puteți înlocui semințele de mac cu semințe de susan sau negrilică.
    Valori nutriționale
    Colac și prescuri pentru parastas - rețeta cu aluat de cozonac
    Valori per porție
    Calorii
    5255
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    143
    g
    220
    %
    Colesterol
     
    1143
    mg
    381
    %
    Carbohidrați
     
    825
    g
    275
    %
    Fibre
     
    32
    g
    133
    %
    Zahăr
     
    56
    g
    62
    %
    Proteine
     
    153
    g
    306
    %
    Vitamina A
     
    4821
    IU
    96
    %
    Calciu
     
    773
    mg
    77
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • Rulouri cu scortisoara la airfryer
      Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
    • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
      Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
    • Reteta minciunele din aluat fara drojdie
      Minciunele - rețeta veche, fără drojdie din cartea Silviei Jurcovan
    • reteta de post mucenici umpluti cu gem
      Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.