Go Back
+ servings
coltunasi moldovenesti reteta traditionala
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Colțunași moldovenești - rețeta cu aluat opărit

Rețeta de colțunași moldovenești serviți cu unt și smântână și trei idei de umpluturi savuroase, dulci și sărate, pentru toate gusturile.
Preparare10 minutes
Gătire30 minutes
dospire30 minutes
Timp total1 hour 10 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 30 colțunași
Calories: 116kcal

Ingrediente

aluat opărit pentru colțunași

  • 500 g făină
  • 1 ou
  • ½ linguriță sare
  • 50 g unt 82% grăsime topit și răcit
  • 200 ml apă clocotită

umplutură de brânză dulce

  • 150 g brânză de vaci
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 10 g zahăr Bourbon
  • 1 lingură stafide
  • un praf de sare

umplutură brânză sărată

  • 150 g telemea sau caș sărat date pe răzătoare
  • 1 gălbenuș

gem

  • 150-200 g gem de vișine, cireșe, prune, etc

pentru servit

  • unt, smântână, zahăr pudră

Mod de preparare

  • Într-un bol mare puneți făina și sarea, apoi adăugați oul bătut și amestecați să se încorporeze. Turnați apa fierbinte puțin câte puțin. Amestecați la început cu o lingură, apoi frământați aluatul cu mâinile timp de 5-7 minute până devine elastic și neted.
  • Răsturnați aluatul pe masa presărată cu făină și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute, acoperit cu castronul pus invers. Timpul de repaus este necesar pentru ca aluatul să se relaxeze și să devină ușor de întins.
  • În timp ce aluatul se odihnește, pregătiți umpluturile, amestecând pur și simplu ingredientele din listă până la omogenizare.
  • Întindeți foi de aluat de aprox. 2 mm grosime. Tăiați aluatul în cercuri sau pătrate. Puneți o linguriță de umplutură pe cercul de aluat și pliați-l, apăsând marginile cu degetele sau cu dinții unei furculițe pentru a sigila colțunașii.
  • Într-o oală mare, puneți apă la fiert cu 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, puneți colțunași doar cât să încapă bine pe fundul oalei. Amestecați ușor să nu stea unii peste alții ca să nu se lipească. Când încep să se ridice la suprafață, puneti capacul și îi mai lăsati 5 minute la foc mic.
  • Scoateți colțunașii cu o spatulă sau o paletă cu găuri și așezați-i într-un castron. Puneți peste ei cubulețe de unt și păstrați-i acoperiți cu un capac până la servire. Serviți colțunașii cu unt, smântână sau gem, după preferințe.

Video

Notă

  • Aluatul trebuie să fie moale, omogen și nelipicios. Dacă aluatul este prea tare, puteți adăuga apă călduță treptat, câte o linguriță odată, până când obțineți o consistență potrivită. Dacă aluatul este prea moale, puteți să mai adăugați puțină făină, tot treptat, câte o linguriță.
  • Umplutura de brânză trebuie să fie bine scursă și uscată înainte de a fi așezată pe aluat. Dacă umplutura este prea umedă, colțunașii pot avea tendința de a se desface în timpul fierberii.
  • Asigurați-vă că marginile colțunașilor sunt bine sigilate, altfel umplutura poate ieși în timpul fierberii.
  • Nu vă zgârciți cu sarea adăugată în apa de fierbere. Aceasta a da și mai mult gust colțunașilor și nu există pericolul ca aceștia să iasă prea sărați.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 116kcal | Carbohidrați: 17g | Proteine: 3g | Grăsimi: 4g | Colesterol: 30mg | Fibre: 1g | Zahăr: 3g | Vitamina A: 111IU | Calciu: 41mg