Într-un bol mare puneți făina și sarea, apoi adăugați oul bătut și amestecați să se încorporeze. Turnați apa fierbinte puțin câte puțin. Amestecați la început cu o lingură, apoi frământați aluatul cu mâinile timp de 5-7 minute până devine elastic și neted.
Răsturnați aluatul pe masa presărată cu făină și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute, acoperit cu castronul pus invers. Timpul de repaus este necesar pentru ca aluatul să se relaxeze și să devină ușor de întins.
În timp ce aluatul se odihnește, pregătiți umpluturile, amestecând pur și simplu ingredientele din listă până la omogenizare.
Întindeți foi de aluat de aprox. 2 mm grosime. Tăiați aluatul în cercuri sau pătrate. Puneți o linguriță de umplutură pe cercul de aluat și pliați-l, apăsând marginile cu degetele sau cu dinții unei furculițe pentru a sigila colțunașii.
Într-o oală mare, puneți apă la fiert cu 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, puneți colțunași doar cât să încapă bine pe fundul oalei. Amestecați ușor să nu stea unii peste alții ca să nu se lipească. Când încep să se ridice la suprafață, puneti capacul și îi mai lăsati 5 minute la foc mic.
Scoateți colțunașii cu o spatulă sau o paletă cu găuri și așezați-i într-un castron. Puneți peste ei cubulețe de unt și păstrați-i acoperiți cu un capac până la servire. Serviți colțunașii cu unt, smântână sau gem, după preferințe.