• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Aluaturi dulci

    Colțunași moldovenești cu brânză și gem - rețeta cu cu aluat opărit

    Publicat la 23 februarie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    O delicioasă rețetă tradițională din bucătăria moldovenească: colțunași moldovenești cu brânză și gem, serviți cu unt sau cu smântână.

    Vedeți în acest articol cum se face aluatul pufos pentru colțunași, precum și trei idei de umpluturi savuroase pentru toate gusturile.

    coltunasi moldovenesti

    Colțunașii moldovenești sunt un fel de mâncare tradițională, foarte apreciată în bucătăria românească. Combinația dintre aluatul moale și pufos și umplutura delicioasă de brânză sau gem oferă o explozie de arome și texturi delicioase.

    Rețeta este foarte ușor de preparat și perfectă pentru o masă de prânz sau cină în familie sau pentru a impresiona prietenii și familia la ocazii speciale.

    Mergi direct la:
    • Ce este aluatul opărit pentru colțunași moldovenești?
    • Ce ne trebuie
    • Cum se fac colțunașii
    • Alte idei de umpluturi delicioase pentru colțunași
    • Echipamente necesare
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi pentru cei mai buni colțunași moldovenești
    • Întrebări frecvente
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce este aluatul opărit pentru colțunași moldovenești?

    Aluatul opărit este un tip de aluat făcut cu apă clocotită, adică apă adusă la temperatura de fierbere. La unele tipuri de aluat, de exemplu la aluatul pentru cojile de eclere sau la gogoșile turnate, se folosește lapte clocotit în loc de apă.

    Adăugarea de apă sau lapte clocotit ajută la gelatinizarea amidonului din făină, ceea ce face ca aluatul să devină mai elastic și mai moale.

    Aluatul opărit este folosit în mod tradițional pentru a face anumite feluri de pâine, cozonac sau prăjituri care necesită un aluat mai dens și mai elastic.

    În general, acest tip de aluat este apoi lăsat să se odihnească și să se răcească înainte de a fi întins sau modelat.

    Ce ne trebuie

    Colțunașii sunt o rețetă simplă, rustică pe care bunicile noastre o făceau foarte des cu ingrediente ieftine și care se găsesc ușor în orice gospodărie.

    Vom face un aluat opărit care va fi foarte moale, elastic și ușor de modelat chiarșide către începători.

    Pentru aluatul opărit avem nevoie de:

    • făină - puteți folosi făină de patiserie, tip 000 sau făină pentru pâine, tip 650.
    • ou - se adaugă în aluat pentru a-l lega și pentru a-i conferi elasticitate. Folosim și albușul și gălbenușul.
    • sare - care dă gust oricărui aluat.
    • unt - cu 82% grăsime, topit la microunde sau la bain marie și răcit. Îl folosim pentru a adăuga o aromă bogată și o textură moale.
    • apă clocotită - o punem la fiert și când începe să clocotească o turnăm în aluat. Va face aluatul moale, elastic și ușor de întins.

    umplutură cu brânză dulce

    • brânză - folosim brânză de vaci (brânză dulce) grasă și cât mai uscată sau lăsată într-o sită, să se scurgă bine de zer.
    • gălbenuș - la umplutură folosim doar gălbenușul pentru a lega umplutura și a-i da cremozitate.
    • zahăr pudră - folosim zahăr pudră care să se dizolve repede
    • arome - coajă rasă de lămâie sau de portocală, zahăr vanilat.
    • stafide - sunt opționale, dar sunt delicioase în umplutura cu brânză dulce. Nu e nevoie să le hidratați înainte.
    • sare

    umplutură brânză sărată

    • brânză - puteți folosi orice brânză sărată aveți și vă place, de exemplu telemea sau caș sărat
    • gălbenuș - ca și la umplutura dulce, folosim doar gălbenușul
    • opțional - mai puteți adăuga în umplutura sărată: mărar tocat fin, cozi de ceapă verde, semințe de chimen, etc.

    gem sau dulceață

    • sunt potrivite gemurile sau dulcețurile ferme, bine legate, nu prea zemoase. Ideale sunt cele din fructe mai acrișoare: gem de vișine, cireșe, prune.

    pentru servit coltunașii

    • la alegere: unt, smântână acră (fermentată), zahăr pudră

    Toate aceste ingrediente simple se combină pentru a crea un fel de mâncare delicios și reconfortant care poate fi savurat ca aperitiv, ca desert sau ca fel principal, în funcție de umplutura folosită.

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți cardul de rețetă de la finalul postării. De acolo puteți salva sau tipări rețeta și tot acolo găsiți și varianta video.

    Cum se fac colțunașii

    Vedeți mai jos rețeta pas cu pas de la pregătirea aluatului și până la umplere și fierbere, pentru a obține cei mai buni colțunași moldovenești.

    aluat oparit

    Într-un bol mare puneți făina și sarea, apoi adăugați oul bătut și amestecați să se încorporeze. Turnați apa fierbinte puțin câte puțin. Amestecați la început cu o lingură, apoi frământați aluatul cu mâinile timp de 5-7 minute până devine elastic și neted.

    aluat la odihna sub castron

    Răsturnați aluatul pe masa presărată cu făină și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute, acoperit cu castronul pus invers. Timpul de repaus este necesar pentru ca aluatul să se relaxeze și să devină ușor de întins.

    umplutura de branza si stafide pentru reteta branzoaice moldovenesti

    În timp ce aluatul se odihnește, pregătiți umpluturile, amestecând pur și simplu ingredientele din listă până la omogenizare.

    cum se umplu coltunasii

    Întindeți foi de aluat de aprox. 2 mm grosime. Tăiați aluatul în cercuri sau pătrate. Puneți o linguriță de umplutură pe cercul de aluat și pliați-l, apăsând marginile cu degetele sau cu dinții unei furculițe pentru a sigila colțunașii.

    cum se fierb colțunașii

    Într-o oală mare, puneți apă la fiert cu 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, puneți colțunași doar cât să încapă bine pe fundul oalei. Amestecați ușor să nu stea unii peste alții ca să nu se lipească. Când încep să se ridice la suprafață, puneți capacul și îi mai lăsați 5 minute la foc mic.

    coltunasi fierti in castron cu unt

    Scoateți colțunașii cu o spatulă sau o paletă cu găuri și așezați-i într-un castron. Puneți peste ei cubulețe de unt și păstrați-i acoperiți cu un capac până la servire. Serviți colțunașii cu unt, smântână sau gem, după preferințe.

    Alte idei de umpluturi delicioase pentru colțunași

    Există multe alte idei de umpluturi pentru acești colțunași moldovenești, în afară de brânza și gemul utilizate în rețeta tradițională.

    Iată alte câteva idei de umpluturi delicioase pe care le puteți încerca:

    • Carne tocată - puteți amesteca carne tocată de vită, de porc sau amestec cu ceapă, usturoi și ierburi aromatice pentru a crea o umplutură sățioasă și bogată în proteine.
    • Cartofi - cartofii piure cu unt și lapte fac o umplutură cremoasă și gustoasă pentru colțunași.
    • Varză murată - varza murată tocată și călită cu ceapă va fi o umplutură acrișoară și foarte gustoasă.
    • Ciuperci - ciupercile de pădure sau de cultură, tăiate cubulețe și călite în unt cu usturoi or fi delicioase ca umplutură pentru colțunași.
    • Fructe - puteți folosi fructele proaspete, congelate sau din compot. Colțunașii umpluți cu vișine sunt un desert irezistibil!

    coltunasi moldovenesti

    Echipamente necesare

    Colțunașii sunt un desert simplu, pe care bunicile noastre îi făceau cu mâna, fără ustensile speciale. Umplutura se poate sigila perfect și cu dinții unei furculițe.

    Totuși, dacă vreți să faceți colțunași de aceeași dimensiune, cu formă frumoasă și regulată și perfect sigilați, există niște prese speciale care ușurează mult toată manopera. Dacă faceți colțunași suficient de des, poate că merită să o cumpărați.

    coltunasi moldovenesti reteta traditionala
    Colțunași modelați cu presa specială

    Cum se păstrează

    Colțunașii umpluți se pot păstra la frigider timp de 1-2 zile înainte de fierbere. E important să îi păstrați acoperiți ca să nu se usuce.

    Colțunașii se pot păstra și la congelator pentru a fi gătiți ulterior, ceea ce este util dacă doriți să pregătiți o cantitate mai mare sau să pregătiți colțunași în avans pentru o masă ulterioară. Iată cum puteți păstra colțunașii la congelator:

    1. Congelați colțunașii imediat după ce i-ați umplut, deci înainte de gătire.
    2. Puneți colțunașii într-o caserolă cu capac etanș sau într-o pungă de plastic gros, ca să nu prindă miros de la alte produse depozitate în congelator. Dacă aveți un aparat de vidat, îl puteți folosi pentru a vida pungile cu colțunași.
    3. Etichetați recipientul sau punga cu data și tipul (umplutura) de colțunași și păstrați-l în congelator.
    4. Colțunașii se pot păstra în congelator timp de aproximativ 2-3 luni. După această perioadă, pot să își piardă textura și gustul.
    5. Pentru a găti colțunașii congelați, lăsați-i să se dezghețe lent, peste noapte în frigider, apoi urmați instrucțiunile de fierbere din rețetă.

    Extra-sfaturi pentru cei mai buni colțunași moldovenești

    • Aluatul trebuie să fie moale, omogen și nelipicios. Dacă aluatul este prea tare, puteți adăuga apă călduță treptat, câte o linguriță odată, până când obțineți o consistență potrivită. Dacă aluatul este prea moale, puteți să mai adăugați puțină făină, tot treptat, câte o linguriță.
    • Umplutura de brânză trebuie să fie bine scursă și uscată înainte de a fi așezată pe aluat. Dacă umplutura este prea umedă, colțunașii pot avea tendința de a se desface în timpul fierberii.
    • Asigurați-vă că marginile colțunașilor sunt bine sigilate, altfel umplutura poate ieși în timpul fierberii.
    • Nu vă zgârciți cu sarea adăugată în apa de fierbere. Aceasta va da și mai mult gust colțunașilor și nu există deloc pericolul ca aceștia să iasă prea sărați.

    Întrebări frecvente

    Ce sunt colțunașii?

    Colțunașii sunt o delicioasă specialitate culinară, alcătuită dintr-un aluat subțire și o umplutură variată, precum brânză, carne, cartofi sau fructe, în funcție de rețeta și regiunea de proveniență.

    De unde provin colțunașii?

    Colțunașii sunt o specialitate culinară tradițională în Europa de Est, inclusiv în România, Polonia (pierogi), Ucraina (varenyky) și Moldova. Aceștia sunt adesea pregătiți cu ocazia sărbătorilor sau a evenimentelor speciale, dar pot fi savurați și ca mâncare de zi cu zi.

    Cum se fierb colțunașii?

    Colțunașii se fierb în apă clocotită cu sare timp de aproximativ 3-5 minute după ce aceștia se ridică la suprafața apei. În acest fel for fi moi și pufoși.

    Rețete asemănătoare

    Vrei să încerci și alte rețete tradiționale asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

    • gris cu lapte cremos - 6 portii cu sirop de zahar ars, dulceata si scortisoara
      Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
    • lingura de lemn cu lapte si frecatei
      Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor
    • Secțiune găluște umplute cu prune proaspete
      Găluşte cu prune din aluat cu cartofi fierți
    • Reteta taietei cu nuci si pesmet caramelizat
      Tăieței cu nucă și pesmet caramelizat - rețeta ca în copilărie

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    coltunasi moldovenesti reteta traditionala

    Colțunași moldovenești - rețeta cu aluat opărit

    Rețeta de colțunași moldovenești serviți cu unt și smântână și trei idei de umpluturi savuroase, dulci și sărate, pentru toate gusturile.
    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    dospire: 30 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour 10 minutes minutes
    Număr de porții: 30 colțunași
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    aluat opărit pentru colțunași

    • 500 g făină
    • 1 ou
    • ½ linguriță sare
    • 50 g unt 82% grăsime (topit și răcit)
    • 200 ml apă clocotită

    umplutură de brânză dulce

    • 150 g brânză de vaci
    • 1 gălbenuș
    • 1 lingură zahăr pudră
    • 10 g zahăr Bourbon
    • 1 lingură stafide
    • un praf de sare

    umplutură brânză sărată

    • 150 g telemea sau caș sărat (date pe răzătoare)
    • 1 gălbenuș

    gem

    • 150-200 g gem de vișine, cireșe, prune, etc

    pentru servit

    • unt, smântână, zahăr pudră

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Într-un bol mare puneți făina și sarea, apoi adăugați oul bătut și amestecați să se încorporeze. Turnați apa fierbinte puțin câte puțin. Amestecați la început cu o lingură, apoi frământați aluatul cu mâinile timp de 5-7 minute până devine elastic și neted.
    • Răsturnați aluatul pe masa presărată cu făină și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute, acoperit cu castronul pus invers. Timpul de repaus este necesar pentru ca aluatul să se relaxeze și să devină ușor de întins.
    • În timp ce aluatul se odihnește, pregătiți umpluturile, amestecând pur și simplu ingredientele din listă până la omogenizare.
    • Întindeți foi de aluat de aprox. 2 mm grosime. Tăiați aluatul în cercuri sau pătrate. Puneți o linguriță de umplutură pe cercul de aluat și pliați-l, apăsând marginile cu degetele sau cu dinții unei furculițe pentru a sigila colțunașii.
    • Într-o oală mare, puneți apă la fiert cu 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, puneți colțunași doar cât să încapă bine pe fundul oalei. Amestecați ușor să nu stea unii peste alții ca să nu se lipească. Când încep să se ridice la suprafață, puneti capacul și îi mai lăsati 5 minute la foc mic.
    • Scoateți colțunașii cu o spatulă sau o paletă cu găuri și așezați-i într-un castron. Puneți peste ei cubulețe de unt și păstrați-i acoperiți cu un capac până la servire. Serviți colțunașii cu unt, smântână sau gem, după preferințe.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    • Aluatul trebuie să fie moale, omogen și nelipicios. Dacă aluatul este prea tare, puteți adăuga apă călduță treptat, câte o linguriță odată, până când obțineți o consistență potrivită. Dacă aluatul este prea moale, puteți să mai adăugați puțină făină, tot treptat, câte o linguriță.
    • Umplutura de brânză trebuie să fie bine scursă și uscată înainte de a fi așezată pe aluat. Dacă umplutura este prea umedă, colțunașii pot avea tendința de a se desface în timpul fierberii.
    • Asigurați-vă că marginile colțunașilor sunt bine sigilate, altfel umplutura poate ieși în timpul fierberii.
    • Nu vă zgârciți cu sarea adăugată în apa de fierbere. Aceasta a da și mai mult gust colțunașilor și nu există pericolul ca aceștia să iasă prea sărați.
    Valori nutriționale
    Colțunași moldovenești - rețeta cu aluat opărit
    Valori per porție
    Calorii
    116
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    4
    g
    6
    %
    Colesterol
     
    30
    mg
    10
    %
    Carbohidrați
     
    17
    g
    6
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Zahăr
     
    3
    g
    3
    %
    Proteine
     
    3
    g
    6
    %
    Vitamina A
     
    111
    IU
    2
    %
    Calciu
     
    41
    mg
    4
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • Rulouri cu scortisoara la airfryer
      Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
    • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
      Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
    • Reteta minciunele din aluat fara drojdie
      Minciunele - rețeta veche, fără drojdie din cartea Silviei Jurcovan
    • reteta de post mucenici umpluti cu gem
      Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • reteta ton la airfryer
      File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
    • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
      Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
    • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
      Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
    • mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
      Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post

    4 REȚETE DELICIOASE CU MERE

    Descoperiți cum să transformați merele în adevărate delicii culinare cu ajutorul celor mai apreciate rețete cu mere de pe blog.

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Reteta prajitura cu mere si crema de vanilie
      Prăjitura cu mere și cremă de vanilie - rețetă simplă și delicioasă
    • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
      Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
    • Prajitura simpla cu mere si lapte batut
      Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut

    4 Rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, covrigei și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Covrigei de casă cu telemea și semințe
      Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă

    TORTURI FESTIVE

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Aici vei găsi rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, torturi pentru aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Cele mai bune rețete tradiționale de Crăciun, care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor și bucură-te de savoarea tradițională a Crăciunului!

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Napolitane cu crema carmel in foi Lica
      Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    • Carnati de porc reteta traditionala
      Cârnați de porc, rețeta tradițională explicată pas cu pas
    • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
      Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    MAI MULTE REȚETE PENTRU CRĂCIUN

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.