Cel mai bun chec cu lămâie și mac
Acesta este cel mai bun chec cu lămâie și mac pe care l-am făcut vreodată! Este rețeta perfectă pentru un chec moale, umed și pufos! Potrivit de dulce, foarte aromat, acoperit cu o glazură delicioasă de lămâie!
Preparare15 minutes mins
Gătire1 hour hr 5 minutes mins
Timp total1 hour hr 20 minutes mins
Categorie: Deserturi
Cuisine: internationala
Porții: 10 -12 porții
Calories: 293kcal
- 3 ouă mărime L
- 225 g zahăr tos
- 120 g smântână fermentată (acră) 20% grăsime
- 70 g unt cu 82% grăsime
- 1 lingură semințe de mac
- 1 lingură coajă rasă de lămâie
- 170 g făină tip 000
- 1 ¼ lingurițe praf de copt
- ¼ linguriță sare
glazura
- 90 g zahăr pudră
- 2 linguri suc de lămâie
1 tavă cu dimensiunile 18x7x8 cm
Spargeți cele 3 ouă într-un bol și puneți zahărul peste ele. Mixați la viteză mare timp de 10 minute până când ouăle își măresc volumul și se deschid la culoare.
Opriți mixerul, adăugați smântâna și mixați din nou 5 minute.
Între timp topiți untul și adăugați în el coaja rasă de lămâie și semințele de mac. Lăsați deoparte.
Cerneți făina și peste ea puneți sarea și praful de copt. Amestecați, apoi o încorporați în spuma de ouă folosind un tel în formă de pară, nu mixerul!
Puneți în aluat untul topit, coaja de lămâie și macul. Amestecați, apoi turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt.
Coaceți checul în cuptorul încălzit la 160 de grade pentru 45-65 de minute, căldură sus și jos, fără ventilație (la mine a durat 65 de minute). Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine copt.
Între timp faceți glazura: cerneți zahărul pudră și îl amestecați cu 2 linguri de suc de lămâie. Scoateți checul din cuptor și imediat turnați glazura. Opțional, presărați puțină coajă rasă de lămâie peste glazură.
Lăsați checul să se răcească 30 de minute în tavă, apoi îl scoateți pe un platou. Serviți după ce se răcește complet.
- Măsurați toate ingredientele și cântăriți-le cu un cântar de bucatărie. Desi este o rețetă simplă, proporțiile ingredientelor sunt foarte importante pentru un rezultat perfect!
- Încorporați făina cu un tel în de mână, nu cu mixerul și nu amestecați prea mult! Dacă folosiți mixerul la acest pas, aluatul devine dur și cauciucat.
- Puteți reduce timpul de coacere dacă folosiți tăvi mai mici sau coaceți aluatul în forma de brioșe.
- Nu deschideți ușa cuptorului în primele 45 de minute!
- După 45 de minute, dacă checul se rumenește prea tare, acoperiți-l cu o foaie de hârtie de copt și continuați coacerea.
Calorii: 293kcal | Carbohidrați: 44g | Proteine: 4g | Grăsimi: 12g | Colesterol: 78mg | Fibre: 0.4g | Zahăr: 32g | Vitamina A: 423IU | Calciu: 21mg