Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Checuri

Chec cu lămâie și mac - cea mai bună rețetă

Publicat la 7 februarie 2023 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

376 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Acesta este cel mai bun chec cu lămâie și mac pe care l-am făcut vreodată! Este rețeta perfectă pentru un chec moale, umed și pufos! Potrivit de dulce, foarte aromat, acoperit cu o glazură delicioasă de lămâie!

reteta chec cu lamaie si mac

Rețeta acestui chec este inspirată de rețeta celebră din cartea Sweet a lui Ottolenghi . Este genul de rețetă cu ingrediente atât de simple și are este atât de ușor de făcut, încât parcă te și miri că nu ți-a venit ție o asemenea idee!

Îmi plac mult checurile și le fac destul de des, de aceea am strâns pe blog atât de multe rețete de chec . Dar dintre toate, acesta este categoric cel mai bun chec pe care l-am făcut vreodată.

O felie din acest chec cu lămâie și mac este desertul perfect lângă o ceașcă de ceai. Sper să îl încercați și voi și să vă oferiți un moment de răsfăț alături de cel mai bun chec din lume!

reteta chec cu lamaie si mac
Mergi direct la:
  • De ce este aceasta cea mai bună rețetă de chec?
  • Ingrediente
  • Cum să faci cel mai bun chec cu lămâie și mac
  • Alte variante ale rețetei
  • Echipamente necesare
  • Cum se păstrează. Se poate congela?
  • Extra-sfaturi
  • Rețete asemănătoare
  • Cu ce poți servi acest chec
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce este aceasta cea mai bună rețetă de chec?

  • Aromă superbă: aroma de lămâie este perfect echilibrată în acest chec – nu este nici prea acră, dar nici copleșitoare. Miezul este moale, pufos și delicios, iar glazura de lămâie turnată deasupra penetrează coaja și intră puțin în miez, făcându-l umed și delicios.
  • Textură plăcută: miezul acestui chec este moale și umed, iar semințele de mac se simt ici-colo, ușor crocante. 
  • Se face ușor: nu necesită tehnici complicate, prepararea este foarte simplă iar rețeta este ideală chiar și pentru începători.
  • E bun și rece, și cald: e drept că acest chec cu lămâie trebuie să stea destul de mult în cuptor (45-65 minute, depinde de cuptor) și așteptarea pare lungă, dar merită! Este la fel de bun și dacă îl serviți ușor călduț, dar și după ce se răcește complet.  
  • Se menține proaspăt: checul rămâne pufos și fraged chiar și 2-3 zile, așa că vă puteți bucura de el mai mult timp!

Ingrediente

Avem nevoie de câteva ingrediente simple și la îndemâna oricui pentru a face cel mai bun chec cu lămâie și mac!

Iată mai jos lista lor, iar pentru cantități exacte, vedeți cardul de rețetă de la finalul postării. De acolo puteți salva sau tipări rețeta și tot acolo găsiți și varianta video.

  • ouă - la temperatura camerei, mărime L
  • zahăr tos
  • smântână - fermentată (acră), cu 20% grăsime
  • unt - cu 82% grăsime
  • semințe de mac
  • coajă rasă de lămâie
  • făină - de patiserie, tip 000
  • praf de copt
  • sare

glazura

  • zahăr pudră
  • suc de lămâie

Cum să faci cel mai bun chec cu lămâie și mac

Se face foarte ușor acest chec! Vă puteți convinge de asta urmărind rețeta pas cu pas de mai jos:

oua mixate cu zahar

Spargeți cele 3 ouă într-un bol și puneți zahărul peste ele. Mixați la viteză mare timp de 10 minute până când ouăle își măresc volumul și se deschid la culoare.

reteta chec cu lamaie - adaugare smantana

Opriți mixerul, adăugați smântâna și mixați din nou 5 minute.

unt topit, coaja de lamaie si mac

Între timp topiți untul și adăugați în el coaja rasă de lămâie și semințele de mac. Lăsați deoparte.

incorporare faina in aluat

Cerneți făina și peste ea puneți sarea și praful de copt. Amestecați, apoi o încorporați în spuma de ouă folosind un tel în formă de pară, nu mixerul!

aluat pentru chec turnat in tava

Puneți în aluat untul topit, coaja de lămâie și macul. Amestecați, apoi turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt.

testul cu scobitoarea

Coaceți checul în cuptorul încălzit la 160 de grade pentru 45-65 de minute, căldură sus și jos, fără ventilație (la mine a durat 65 de minute). Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine copt.

glazura de lamaie turnata peste chec

Între timp faceți glazura: cerneți zahărul pudră și îl amestecați cu 2 linguri de suc de lămâie. Scoateți checul din cuptor și imediat turnați glazura.

chec cu glazura de lamaie reteta Ottolenghi

Lăsați checul să se răcească 30 de minute în tavă, apoi îl scoateți pe un platou. Serviți după ce se răcește complet.

SFAT: în rețeta originală, Ottolenghi toarnă glazura în tavă, imediat ce checul a fost scos din cuptor.

Eu am turnat doar jumătate din glazură în tavă, iar cealaltă jumătate am turnat-o după ce checul s-a răcit și l-am scos pe platou. Astfel am obținut acest efect apetisant de glazură care se prelinge în jurul checului. Tot ca o abatere de la rețeta originală, peste glazură am ras puțină coajă de lămâie.

reteta chec cu lamaie si mac

Alte variante ale rețetei

Checul se poate face exact la fel și cu lime sau portocale. Textura va fi minunată, doar aromele vor fi altele, dar la fel de plăcute.

Dacă nu aveți semințe de mac în casă, renunțați la ele, dar nu le înlocuiți cu alte semințe.

Echipamente necesare

Fiind o rețetă ușoară, nu necesită ustensile speciale. Totuși, un mixer simplu de mână este foarte util pentru că ouăle trebuie mixate foarte bine, timp de 10 minute, până când își măresc volumul.

De asemenea, tava este destul de importantă la rețeta aceasta pentru ca checul să fie potrivit de mare și de înalt. Tava recomandată are dimensiunile 18x7x8 cm dar nu e o problemă dacă folosiți o tavă cu dimensiuni ușor diferite.

Cum se păstrează. Se poate congela?

Checul rămâne moale și fraged chiar și 3-4 zile! Păstrați-l la temperatura camerei, într-o caserolă cu capac.

Puteți congela checul pentru 3 luni, cu sau fără glazură, într-o caserolă sau în pungă de plastic.

De asemenea, îl puteți congela și în felii individuale pentru a scoate doar 1-2 felii după cum aveți nevoie. 

Când doriți să îl consumați, lăsați checul la dezghețat de seara până dimineața la temperatura camerei. Nu îl decongelați în cuptorul cu microunde sau în cuptorul mare pentru că se va usca!

reteta chec cu lamaie si mac

Extra-sfaturi

  • Măsurați toate ingredientele și cântăriți-le cu un cântar de bucătărie. Desi este o rețetă simplă, proporțiile ingredientelor sunt foarte importante pentru un rezultat perfect!
  • Încorporați făina cu un tel în de mână, nu cu mixerul și nu amestecați prea mult! Dacă folosiți mixerul la acest pas, aluatul devine dur și cauciucat.
  • Puteți reduce timpul de coacere dacă folosiți tăvi mai mici sau coaceți aluatul în forma de brioșe.
  • Nu deschideți ușa cuptorului în primele 45 de minute!
  • După 45 de minute, dacă checul se rumenește prea tare, acoperiți-l cu o foaie de hârtie de copt și continuați coacerea.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Chec vegan cu nucă de cocos și semințe de mac
    Chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac
  • Chec glazurat cu afine şi lămâie
    Chec glazurat cu afine şi lămâie
  • Chec din albusuri cu cacao si fulgi de migdale
    Chec din albușuri cu cacao și migdale – rețetă simplă și delicioasă

Cu ce poți servi acest chec

Vă las mai jos câteva băuturi care vor acompania de minune o felie din acest chec cu lămâie și mac:

  • pahar cu ceai de fructe goji cu lamaie si frunze de menta
    Ceai de fructe goji cu lămâie
  • Ceai de ghimbir
    Ceai de ghimbir

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

reteta chec cu lamaie si mac

Cel mai bun chec cu lămâie și mac

Acesta este cel mai bun chec cu lămâie și mac pe care l-am făcut vreodată! Este rețeta perfectă pentru un chec moale, umed și pufos! Potrivit de dulce, foarte aromat, acoperit cu o glazură delicioasă de lămâie!
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour 5 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 20 minutes minutes
Număr de porții: 10 -12 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
tava chec sau cozonac
tavă chec
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 3 ouă (mărime L)
  • 225 g zahăr tos
  • 120 g smântână fermentată (acră) (20% grăsime)
  • 70 g unt cu 82% grăsime
  • 1 lingură semințe de mac
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • 170 g făină tip 000
  • 1 ¼ lingurițe praf de copt
  • ¼ linguriță sare

glazura

  • 90 g zahăr pudră
  • 2 linguri suc de lămâie

Instrucțiuni de preparare
 

1 tavă cu dimensiunile 18x7x8 cm

  • Spargeți cele 3 ouă într-un bol și puneți zahărul peste ele. Mixați la viteză mare timp de 10 minute până când ouăle își măresc volumul și se deschid la culoare.
    oua mixate cu zahar
  • Opriți mixerul, adăugați smântâna și mixați din nou 5 minute.
    reteta chec cu lamaie - adaugare smantana
  • Între timp topiți untul și adăugați în el coaja rasă de lămâie și semințele de mac. Lăsați deoparte.
    unt topit, coaja de lamaie si mac
  • Cerneți făina și peste ea puneți sarea și praful de copt. Amestecați, apoi o încorporați în spuma de ouă folosind un tel în formă de pară, nu mixerul!
    incorporare faina in aluat
  • Puneți în aluat untul topit, coaja de lămâie și macul. Amestecați, apoi turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt.
    aluat pentru chec turnat in tava
  • Coaceți checul în cuptorul încălzit la 160 de grade pentru 45-65 de minute, căldură sus și jos, fără ventilație (la mine a durat 65 de minute). Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine copt.
    testul cu scobitoarea
  • Între timp faceți glazura: cerneți zahărul pudră și îl amestecați cu 2 linguri de suc de lămâie. Scoateți checul din cuptor și imediat turnați glazura. Opțional, presărați puțină coajă rasă de lămâie peste glazură.
    glazura de lamaie turnata peste chec
  • Lăsați checul să se răcească 30 de minute în tavă, apoi îl scoateți pe un platou. Serviți după ce se răcește complet.
    chec cu glazura de lamaie reteta Ottolenghi

Bine de știut:

  • Măsurați toate ingredientele și cântăriți-le cu un cântar de bucatărie. Desi este o rețetă simplă, proporțiile ingredientelor sunt foarte importante pentru un rezultat perfect!
  • Încorporați făina cu un tel în de mână, nu cu mixerul și nu amestecați prea mult! Dacă folosiți mixerul la acest pas, aluatul devine dur și cauciucat.
  • Puteți reduce timpul de coacere dacă folosiți tăvi mai mici sau coaceți aluatul în forma de brioșe.
  • Nu deschideți ușa cuptorului în primele 45 de minute!
  • După 45 de minute, dacă checul se rumenește prea tare, acoperiți-l cu o foaie de hârtie de copt și continuați coacerea.
Valori nutriționale
Cel mai bun chec cu lămâie și mac
Valori per porție
Calorii
293
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
12
g
18
%
Colesterol
 
78
mg
26
%
Carbohidrați
 
44
g
15
%
Fibre
 
0.4
g
2
%
Zahăr
 
32
g
36
%
Proteine
 
4
g
8
%
Vitamina A
 
423
IU
8
%
Calciu
 
21
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de chec umed cu ciocolata
    Chec umed cu ciocolată, cea mai ușoară rețetă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi
  • reteta chec turta dulce cu mere rase si nuci
    Chec turtă dulce cu mere rase și nuci - rețeta de turtă dulce la tavă
  • trei felii taiate de chec cu nuci
    Chec cu mere și nuci - rețeta de post explicată pas cu pas
376 shares

Comentarii

  1. Cornelia Bocse a zis

    februarie 11, 2023 at 11:36 pm

    Mi-a iesit foarte bun, usor de facut si bine explicata reteta.
    Multumesc.
    Ma bucur ca v-am “descoperit”.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 12, 2023 at 7:55 am

      Tare mult mă bucur că a ieșit bine și că v-a plăcut! Este un chec minunat!
      Mulțumesc mult pentru comentariu, vă mai aștept și la alte rețete 🙂

      Răspunde
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x