Lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel
Aceasta este cea mai bună și cea mai ușoară rețetă de lasagna de post cu ciuperci pe care o puteți face! 5 straturi de paste și sos delicios!
Preparare1 hour hr
Gătire35 minutes mins
Timp total1 hour hr 35 minutes mins
Categorie: Retete de post
Cuisine: Italiana
Porții: 10
Calories: 247kcal
sos bolognese cu ciuperci (de post)
- 500 g ciuperci proaspete
- 2 buc ceapă uscată
- 2 morcovi nu prea mari
- 1 felie mică de țelină
- 4 căței usturoi
- 250 ml roșii pasate
- 150 ml apă
- 25 ml ulei
- sare, piper și oregano
sos bechamel de post
- 70 ml ulei
- 70 g făină
- 1 litru apă
- sare, piper, nucșoară
în plus
- pătrunjel sau busuioc proaspăt pentru servit
folosiți o tavă de aprox. 25x35cm
Dați la robot toate legumele. Aveți grijă să nu le transformați în pastă, ci să rămână granulate. Dacă nu aveți robot, dați legumele pe răzătoarea cu găuri mici, iar ciupercile le tăiați foarte mărunt din cuțit.
Căliți morcovul, ceapa, usturoiul și țelina în ulei încins pentru 5 minute. Puneți ciupercile, sare, piper, oregano, suc de roșii și 150 ml de apă. Amestecați și lăsați sosul să fiarbă 30 de minute.
Pentru sosul bechamel puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță. Turnați făina și amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Când făina s-a îngroșat puțin, turnați apa călduță, puțin câte puțin amestecând continuu. Puneți sare, piper și nucșoară și lăsați sosul să fiarbă până când se îngroașă ca o smântână (aprox. 15 minute) Amestecați des.
Ungeți tava cu ulei. Vom avea 5 straturi de foi de lasagna și 6 straturi de sosuri, deci aveți grijă cum împărțiți sosurile ca să vă ajungă. Puneți pe fundul tăvii puneți sos bechamel și sos bolognese. Le amestecați puțin Așezați foile și peste ele din nou cele două sosuri. Procedați la fel până terminați foile și sosurile. Ultimul strat trebuie să fie de sosuri. Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 30-35 minute. Orientați-vă în funcție de timpul de gătire al foilor specificat pe pachet.
Lăsați lasagna să se odihnească 10 minute, apoi presărați pătrunjel sau busuioc proaspăt și serviți.
- Puteți dubla cantitățile ingredientelor pentru sosul de ciuperci și să congelați jumătate din el pentru altădată.
- Foile de lasagna din magazine nu au nevoie de fierbere în prealabil. Dacă faceți foi de casă, le fierbeți doar 2 minute înainte de folosire.
- Înainte să asamblați lasagna în tavă orientați-vă câte foi încap pe un rând și cum e mai bine să le așezați.
- Alegeți o tavă suficient de adâncă (aprox. 8 cm), altfel e posibil ca sosurile să curgă în cuptor.
- Dacă aveți nevoie să tăiați sau să decupați câteva foi, hidratați-le 10 minute în apă rece. Vor deveni flexibile și ușor de tăiat. Dacă nu le hidratați sunt casante și se sparg ușor.
- Nu lăsați lasagna în cuptor mai mult decât timpul indicat pe pachet pentru gătirea foilor. Lasagna e bună dacă foile sunt al dente, nu le gătiți în exces pentru că se vor înmuia prea tare!
Calorii: 247kcal | Carbohidrați: 34g | Proteine: 7g | Grăsimi: 10g | Fibre: 2g | Zahăr: 3g | Vitamina A: 157IU | Calciu: 19mg