• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete de post

    Lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel - rețeta simplă și delicioasă

    Publicat la 4 martie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 9 minute

    Aceasta este probabil cea mai bună și cea mai ușoară rețetă de lasagna de post cu ciuperci pe care o puteți face! 5 straturi de paste și sos delicios cu ciuperci și multe legume, reunite într-o mâncare vegană consistentă și delicioasă!

    Lasagna clasică este minunată, ne place foarte mult! Dar iată că am reușit să fac o variantă de lasagna de post simplă și rapidă și care este atât de gustoasă încât, fără să spun vorbe mari, chiar rivalizează cu rețeta originală italiană!

    lasagna de post cu ciuperci

    Sosul de carne tocată l-am înlocuit cu un sos bolognese de post, făcut cu ciuperci proaspete, sos de roșii și legume care dau mult gust și o textură minunată. Este foarte bun acest sos de ciuperci și e o idee grozavă să îl folosiți și la o musaca de post sau îl puteți turna peste paste oricând vreți o mâncare rapidă.

    Și pentru sosul bechamel am făcut o variantă de post și l-am aromatizat cu multă nucșoară rasă care i-a dat o aromă foarte plăcută.

    Avem așadar o mâncare gustoasă, cremoasă și consistentă, formată din 5 straturi de foi de lasagna care nu trebuie fierte înainte pentru că se vor hidrata în cuptor învelite sosul bolognese și în sosul bechamel de post.

    O tavă de lasagna poate sătura 8-10 persoane, așa că e potrivită pentru o masă de familie sau atunci când aveți musafiri.

    lasagna de post cu ciuperci
    Mergi direct la:
    • Ce ne trebuie
    • Cum se prepară lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel
    • Ce puteți înlocui în rețetă
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi
    • Întrebări frecvente
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce ne trebuie

    Folosim doar ingrediente simple și ieftine pentru această lasagna de post. Nu folosim sosuri, arome artificiale sau produse procesate de niciun fel. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.

    pentru sosul bolognese de post cu ciuperci

    • ciuperci - pentru cel mai bun gust și cea mai potrivită textură, folosim ciuperci proaspete, nu congelate și nici din conservă. puteți folosi ciuperci champignon, brune, pleurotus, hribi, etc.
    • legume: ceapă uscată, morcovi, rădăcină de țelină, usturoi
    • roșii pasate - pentru aciditate și o culoare frumoasă. Puteți folosi și un suc de roșii de casă, mai gros, cu pulpă.
    • ulei - pentru călit legumele și pentru uns tava
    • condimente: sare, piper și oregano

    pentru sosul bechamel de post - nu putem folosi lapte și unt ca în rețeta originală, dar vom reuși totuși să obținem un sos fin și cremos folosind doar ingredientele de mai jos:

    • ulei - folosiți un ulei cu gust neutru. Cel de floarea soarelui, de exemplu, este perfect!
    • făină albă
    • apă - ca înlocuitor al laptelui. Puteți folosi și un lapte vegetal neîndulcit, cu aromă mai neutră, de exemplu lapte de soia (nu cocos sau migdale)
    • condimente: sare, piper, nucșoară

    în plus

    • foi de lasagna - în general foile de lasagna cumpărate conțin doar făină de grâu dur și apă și nu au nevoie de fierbere înainte. Totuși, dacă țineți post, verificați eticheta să vă asigurați că nu conțin ouă și verificați modul de preparare.
    • pătrunjel sau busuioc proaspăt - pentru că lasagna proaspăt scoasă din cuptor are nevoie de o pată de culoare și o notă de prospețime

    Cum se prepară lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel

    Dați la robot toate legumele. Aveți grijă să nu le transformați în pastă, ci să rămână granulate. Dacă nu aveți robot, dați legumele pe răzătoarea cu găuri mici, iar ciupercile le tăiați foarte mărunt din cuțit.

    sos bolognese cu ciuperci de post

    Căliți morcovul, ceapa, usturoiul și țelina în ulei încins pentru 5 minute. Puneți ciupercile, sare, piper, oregano, suc de roșii și 150 ml de apă. Amestecați și lăsați sosul să fiarbă 30 de minute.

    sos bechamel de post

    Pentru sosul bechamel puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță. Turnați făina și amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Când făina s-a îngroșat puțin, turnați apa călduță, puțin câte puțin amestecând continuu. Puneți sare, piper și nucșoară și lăsați sosul să fiarbă până când se îngroașă ca o smântână (aprox. 15 minute) Amestecați des.

    cum se așază lasagna în tavă

    Ungeți tava cu ulei. Vom avea 5 straturi de foi de lasagna și 6 straturi de sosuri, deci aveți grijă cum împărțiți sosurile ca să vă ajungă. Puneți pe fundul tăvii puneți sos bechamel și sos bolognese. Așezați foile și peste ele din nou cele două sosuri. Procedați la fel până terminați foile și sosurile. Ultimul strat trebuie să fie de sosuri.

    cum se coace lasagna

    Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 30-35 minute. Orientați-vă în funcție de timpul de gătire al foilor specificat pe pachet.

    lasagna de post cu ciuperci

    Lăsați lasagna să se odihnească 10 minute, apoi presărați pătrunjel sau busuioc proaspăt și serviți. Dac

    Ce puteți înlocui în rețetă

    Iată cum puteți adapta rețeta la gusturile voastre sau la ceea ce aveți la îndemână:

    • foi de lasagna - dacă nu țineți post, ci doriți doar o lasagna fără carne, puteți să faceți foi de lasagna de casă, urmând rețeta de tăieței de casă cu ou. Veți avea foi gustoase și catifelate, mult mai bune decât cele cumpărate!
    • ciuperci - dacă indiferent de motiv nu consumați ciuperci, puteți înlocui întreaga cantitate de ciuperci din rețetă cu granule de soia.
    • vegetarian - dacă nu țineți post, puteți folosi lapte și unt în loc de apă și ulei la sosul bechamel, în aceleași cantități și urmând același mod de preparare. De asemenea, pentru un gust mai bogat, puteți presăra parmezan ras sau mici cubulețe de mozzarella fresca între straturile de paste.
    • sos bechamel - nu va fi deloc același lucru, totuși, dacă nu vreți să îl faceți, se poate înlocui cu un sos vegetal (de ovăz, de soia, etc.) sau cu smântână în varianta vegetariană.
    lasagna de post cu ciuperci

    Cum se păstrează

    Puteți păstra lasagna la frigider pentru 4-5. Când doriți să o serviți o încălziți pentru 2-3 minute la microunde sau pentru 15 minute în cuptorul mare la 180 de grade.

    Lasagna se poate congela până la 3 luni în caserole cu capac etanș. Când doriți să o serviți, o lăsați să se dezghețe peste noapte în frigider.

    lasagna de post cu ciuperci

    Extra-sfaturi

    • Puteți dubla cantitățile ingredientelor pentru sosul de ciuperci și să congelați jumătate din el pentru altădată.
    • Foile de lasagna din magazine nu au nevoie de fierbere în prealabil. Dacă faceți foi de casă, le fierbeți doar 2 minute înainte de folosire.
    • Înainte să asamblați lasagna în tavă orientați-vă câte foi încap pe un rând și cum e mai bine să le așezați.
    • Alegeți o tavă suficient de adâncă (aprox. 8 cm), altfel e posibil ca sosurile să curgă în cuptor.
    • Dacă aveți nevoie să tăiați sau să decupați câteva foi, hidratați-le 10 minute în apă rece. Vor deveni flexibile și ușor de tăiat. Dacă nu le hidratați sunt casante și se sparg ușor.
    • Nu lăsați lasagna în cuptor mai mult decât timpul indicat pe pachet pentru gătirea foilor. Lasagna e bună dacă foile sunt al dente, nu le gătiți în exces pentru că se vor înmuia prea tare!
    lasagna de post cu ciuperci

    Întrebări frecvente

    Se poate face lasagna de post?

    Lasagna se poate face în varianta de post înlocuind carnea tocată cu ciuperci, iar laptele și untul din sosul bechamel cu ulei și apă sau lapte vegetal.

    Se poate face lasagna fără gluten?

    Da, se poate, dacă folosiți paste fără gluten și dacă înlocuiți făina de grâu din sosul bechamel cu o făină fără gluten.

    Lasagna de post cu ciuperci este o opțiune sănătoasă?

    Lasagna de post cu ciuperci poate fi o opțiune sănătoasă, dacă se folosesc ingrediente simple și naturale, cât mai puțin procesate. De asemenea, fiind o mâncare calorică și consistentă, lasagna trebuie mâncată în cantități moderate.

    Rețete asemănătoare

    Vrei să încerci și alte rețete de post? Iată ce mai găsești pe blog:

    • Sarmale de post cu soia
      Sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră
    • bol cu salata mexicana și lime
      Salată mexicană cu quinoa - rețeta de salată cu fasole roșie, porumb și avocado
    • Mancare de cartofi cu orez reteta bulgareasca
      Mâncare bulgărească de cartofi cu orez - rețeta ieftină de post
    • Mancare de linte de post_reteta
      Mâncare de linte cu legume, rețeta de post

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    lasagna de post cu ciuperci

    Lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel

    Aceasta este cea mai bună și cea mai ușoară rețetă de lasagna de post cu ciuperci pe care o puteți face! 5 straturi de paste și sos delicios!
    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 1 hour hour
    Gătire: 35 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour 35 minutes minutes
    Număr de porții: 10
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    robot philips
    robot de bucătărie

    Ingrediente
     

    • 320 g foi de lasagna

    sos bolognese cu ciuperci (de post)

    • 500 g ciuperci proaspete
    • 2 buc ceapă uscată
    • 2 morcovi nu prea mari
    • 1 felie mică de țelină
    • 4 căței usturoi
    • 250 ml roșii pasate
    • 150 ml apă
    • 25 ml ulei
    • sare, piper și oregano

    sos bechamel de post

    • 70 ml ulei
    • 70 g făină
    • 1 litru apă
    • sare, piper, nucșoară

    în plus

    • pătrunjel sau busuioc proaspăt (pentru servit)

    Instrucțiuni de preparare
     

    folosiți o tavă de aprox. 25x35cm

    • Dați la robot toate legumele. Aveți grijă să nu le transformați în pastă, ci să rămână granulate. Dacă nu aveți robot, dați legumele pe răzătoarea cu găuri mici, iar ciupercile le tăiați foarte mărunt din cuțit.
    • Căliți morcovul, ceapa, usturoiul și țelina în ulei încins pentru 5 minute. Puneți ciupercile, sare, piper, oregano, suc de roșii și 150 ml de apă. Amestecați și lăsați sosul să fiarbă 30 de minute.
    • Pentru sosul bechamel puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță. Turnați făina și amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Când făina s-a îngroșat puțin, turnați apa călduță, puțin câte puțin amestecând continuu. Puneți sare, piper și nucșoară și lăsați sosul să fiarbă până când se îngroașă ca o smântână (aprox. 15 minute) Amestecați des.
    • Ungeți tava cu ulei. Vom avea 5 straturi de foi de lasagna și 6 straturi de sosuri, deci aveți grijă cum împărțiți sosurile ca să vă ajungă.
      Puneți pe fundul tăvii puneți sos bechamel și sos bolognese. Le amestecați puțin Așezați foile și peste ele din nou cele două sosuri. Procedați la fel până terminați foile și sosurile. Ultimul strat trebuie să fie de sosuri.
    • Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 30-35 minute. Orientați-vă în funcție de timpul de gătire al foilor specificat pe pachet.
    • Lăsați lasagna să se odihnească 10 minute, apoi presărați pătrunjel sau busuioc proaspăt și serviți.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    • Puteți dubla cantitățile ingredientelor pentru sosul de ciuperci și să congelați jumătate din el pentru altădată.
    • Foile de lasagna din magazine nu au nevoie de fierbere în prealabil. Dacă faceți foi de casă, le fierbeți doar 2 minute înainte de folosire.
    • Înainte să asamblați lasagna în tavă orientați-vă câte foi încap pe un rând și cum e mai bine să le așezați.
    • Alegeți o tavă suficient de adâncă (aprox. 8 cm), altfel e posibil ca sosurile să curgă în cuptor.
    • Dacă aveți nevoie să tăiați sau să decupați câteva foi, hidratați-le 10 minute în apă rece. Vor deveni flexibile și ușor de tăiat. Dacă nu le hidratați sunt casante și se sparg ușor.
    • Nu lăsați lasagna în cuptor mai mult decât timpul indicat pe pachet pentru gătirea foilor. Lasagna e bună dacă foile sunt al dente, nu le gătiți în exces pentru că se vor înmuia prea tare!
    Valori nutriționale
    Lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel
    Valori per porție
    Calorii
    247
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    10
    g
    15
    %
    Carbohidrați
     
    34
    g
    11
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Zahăr
     
    3
    g
    3
    %
    Proteine
     
    7
    g
    14
    %
    Vitamina A
     
    157
    IU
    3
    %
    Calciu
     
    19
    mg
    2
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă
    • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
      Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
    • mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
      Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post
    • chiftele de post din linte uscata
      Chiftele de post din linte uscată- cea mai simplă rețetă de chifteluțe vegane

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • reteta ton la airfryer
      File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.