Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională
Află cum să faci cel mai bun stufat de post cu ciuperci! O mâncare tradițională de primăvară, cu verdețuri proaspete pline de vitamine!
Preparare15 minutes mins
Gătire40 minutes mins
Timp total55 minutes mins
Categorie: Retete de post
Cuisine: Romaneasca
Porții: 4
Calories: 157kcal
- 500 g ciuperci Champignon
- 50 ml ulei 25 ml pentru ciuperci/25 ml pentru ceapă
- 1 ceapă uscată, mare
- 7 legături ceapă verde aprox. 600 g
- 7 legături usturoi verde aprox. 600 g
- 200 ml suc de roșii
- 2 linguri de făină +150 ml apă
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți ciupercile tăiate până când se rumenesc. Căliți ciupercile în 2 tranșe ca să nu aglomerați prea mult tigaie. Lăsați-le deoparte.
Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și căliți pentru 2-3 minute o ceapă uscată tăiată cubulețe.
Peste ceapa călită puneți ceapa și usturoiul verde spălate și tăiate în bucățele de aprox. 4 cm.
Adăugați sare și piper după gust.
Turnați aproximativ 100 ml de apă și lăsați verdețurile să se gătească la foc mediu până când se înmoaie (aprox. 15 minute). Amestecați din când în când să nu se lipească.
Turnați sucul de roșii și amestecați.
Amestecați făina cu 150 ml de apă și turnați-o în cratiță. Lăsați mâncarea pe foc încă 5-7 minute, cât să fiarbă bine făina și să îngroașe sosul.
Stingeți focul, puneți ciupercile călite peste stufat, presărați pătrunjel proaspăt și serviți stufatul cu mămăliguță sau cu piure de cartofi.
Păstrați stufatul la frigider pentru 3-4 zile, în caserole cu capac etanș. De asemenea, stufatul se poate congela pentru 2-3 luni.
- Prăjiți ciupercile în tigaie până când devin brun-maronii cu urme evidente de rumenire. Ciupercile cu cât sunt mai bine prăjite, cu atât au o aromă mai intensă și mai plăcută.
- Dacă doriți să faceți un stufat simplu, doar cu ceapă și usturoi verde, fără ciuperci, pur și simplu săriți peste pasul rumenirii ciupercilor.
- De asemenea, dacă nu doriți să le puneți în stufat, ciupercile rumenite pot fi servite alături, ca o garnitură.
Calorii: 157kcal | Carbohidrați: 10g | Proteine: 5g | Grăsimi: 12g | Fibre: 2g | Zahăr: 5g | Vitamina A: 242IU | Calciu: 21mg