Go Back
+ servings
stufat de post cu ciuperci si mamaliga
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională

Află cum să faci cel mai bun stufat de post cu ciuperci! O mâncare tradițională de primăvară, cu verdețuri proaspete pline de vitamine!
Preparare15 minutes
Gătire40 minutes
Timp total55 minutes
Categorie: Retete de post
Cuisine: Romaneasca
Porții: 4
Calories: 157kcal

Ingrediente

  • 500 g ciuperci Champignon
  • 50 ml ulei 25 ml pentru ciuperci/25 ml pentru ceapă
  • 1 ceapă uscată, mare
  • 7 legături ceapă verde aprox. 600 g
  • 7 legături usturoi verde aprox. 600 g
  • 200 ml suc de roșii
  • 2 linguri de făină +150 ml apă
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Mod de preparare

  • Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți ciupercile tăiate până când se rumenesc. Căliți ciupercile în 2 tranșe ca să nu aglomerați prea mult tigaie. Lăsați-le deoparte.
    ciuperci calite in tigaie
  • Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și căliți pentru 2-3 minute o ceapă uscată tăiată cubulețe.
    ceapa calita in tigaie
  • Peste ceapa călită puneți ceapa și usturoiul verde spălate și tăiate în bucățele de aprox. 4 cm.
    ceapa verde si usturoi verde in tigaie
  • Adăugați sare și piper după gust.
  • Turnați aproximativ 100 ml de apă și lăsați verdețurile să se gătească la foc mediu până când se înmoaie (aprox. 15 minute). Amestecați din când în când să nu se lipească.
  • Turnați sucul de roșii și amestecați.
    suc de rosii in stufat de post
  • Amestecați făina cu 150 ml de apă și turnați-o în cratiță. Lăsați mâncarea pe foc încă 5-7 minute, cât să fiarbă bine făina și să îngroașe sosul.
    sos ingrosat cu faina
  • Stingeți focul, puneți ciupercile călite peste stufat, presărați pătrunjel proaspăt și serviți stufatul cu mămăliguță sau cu piure de cartofi.
    stufat de post cu ciuperci
  • Păstrați stufatul la frigider pentru 3-4 zile, în caserole cu capac etanș. De asemenea, stufatul se poate congela pentru 2-3 luni.
    stufat de post cu ciuperci

Video

Notă

  • Prăjiți ciupercile în tigaie până când devin brun-maronii cu urme evidente de rumenire. Ciupercile cu cât sunt mai bine prăjite, cu atât au o aromă mai intensă și mai plăcută.
  • Dacă doriți să faceți un stufat simplu, doar cu ceapă și usturoi verde, fără ciuperci, pur și simplu săriți peste pasul rumenirii ciupercilor.
  • De asemenea, dacă nu doriți să le puneți în stufat, ciupercile rumenite pot fi servite alături, ca o garnitură.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 157kcal | Carbohidrați: 10g | Proteine: 5g | Grăsimi: 12g | Fibre: 2g | Zahăr: 5g | Vitamina A: 242IU | Calciu: 21mg