Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională cu ceapă și usturoi verde

246 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Un stufat de post cu ciuperci este o mâncare simplă și rapidă de primăvară, cu ceapă și usturoi verde, plină de vitamine și minerale. Ca să fie pentru toate gusturile, am pregătit și două variante diferite de servire. Vedeți mai jos rețeta de stufat pas cu pas.

stufat de post cu ciuperci

Știu că de obicei stufatul face parte din meniul tradițional de Paște și se pregătește cu carne de miel sau de pui. Dar piețele sunt acum pline de ceapă și de usturoi verde, iar noi avem nevoie de cât mai multe verdețuri în farfurie, așa că de ce să nu profităm?

În plus, veți vedea că acest stufat de post este foarte gustos chiar și fără carne. Ciupercile rumenite aduc proteine și mult gust în această mâncare, iar sosul de roșii conferă aciditate. O să vă placă mult această rețetă!

Dacă vreți să încercați și alte rețete cu verdețuri de primăvară, vă recomand mâncarea de spanac cu usturoi foarte cremos și gustos sau minunata ciorbă de lobodă roșie cu cartofi acrită cu borș proaspăt.

stufat de post in cratita
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum se face cel mai gustos stufat de post
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Ingredientele sunt puține, ieftine și de sezon, așa cum ar trebui să fie pentru toate mâncărurile de post.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva. Tot acolo găsiți și varianta video.

  • ceapa verde și usturoiul verde - sunt, bineînțeles vedetele rețetei. Dacă le aveți proaspete, din grădina voastră va fi minunat! Dacă nu, cumpărați din piață cantități egale sau număr egal de legături din fiecare.
  • ciuperci - puteți folosi orice fel de ciuperci comestibile , de preferat proaspete pentru că au cea mai intensă aromă și cea mai plăcută textură. Eu am folosit ciuperci Champignon dar la fel de bun iese stufatul și cu ciuperci pleurotus sau ciuperci brune, de exemplu.
  • ceapă uscată - pentru un plus de gust
  • ulei - pentru călit ciupercile și ceapa uscată
  • suc de roșii - aduce culoare și aciditate
  • făină - cu care vom îngroșa ușor sosul din cratiță
  • sare și piper - după gust
  • pătrunjel proaspăt - pentru un plus de aromă înainte de servire

Cum se face cel mai gustos stufat de post

Iată mai jos rețeta de stufat pas cu pas ca să vă convingeți că e o rețetă pe cât de simplă, pe atât de rapidă.

ciuperci calite in tigaie

Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți ciupercile tăiate până când se rumenesc. Căliți ciupercile în 2 tranșe ca să nu aglomerați prea mult tigaie. Lăsați-le deoparte.

ceapa calita in tigaie

Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și căliți pentru 2-3 minute o ceapă uscată tăiată cubulețe.

ceapa verde si usturoi verde in tigaie

Peste ceapa călită puneți ceapa și usturoiul verde spălate și tăiate în bucățele de aprox. 4 cm.

Adăugați sare și piper după gust.

Turnați aproximativ 100 ml de apă și lăsați verdețurile să se gătească la foc mediu până când se înmoaie (aprox. 15 minute). Amestecați din când în când să nu se lipească.

suc de rosii in stufat de post

Turnați sucul de roșii și amestecați.

sos ingrosat cu faina

Amestecați făina cu 150 ml de apă și turnați-o în cratiță. Lăsați mâncarea pe foc încă 5-7 minute, cât să fiarbă bine făina și să îngroașe sosul.

stufat de post cu ciuperci

Stingeți focul, puneți ciupercile călite peste stufat, presărați pătrunjel proaspăt și serviți stufatul cu mămăliguță sau cu piure de cartofi.

Cum se servește

Stufatul de post cu ciuperci, este o mâncare cu puține grăsimi, de aceea se poate servi atât cald, cât și rece.

Este minunat alături de un piure cremos de post sau lângă o mămăligă caldă sau rece. Dacă aveți mămăliguță rece, făcută cu o zi înainte, tăiați-o felii pe care le rumeniți puțin pe un grătar sau în tigaie. Vor fi delicioase alături de stufat!

stufat de post cu ciuperci si mamaliga
stufat de post cu ciuperci și piure de cartofi

Cum se păstrează

Păstrați stufatul la frigider pentru 3-4 zile, în caserole cu capac etanș. De asemenea, stufatul se poate congela pentru 2-3 luni.

Extra-sfaturi

  • Prăjiți ciupercile în tigaie până când devin brun-maronii cu urme evidente de rumenire. Ciupercile cu cât sunt mai bine prăjite, cu atât au o aromă mai intensă și mai plăcută.
  • Dacă doriți să faceți un stufat simplu, doar cu ceapă și usturoi verde, fără ciuperci, pur și simplu săriți peste pasul rumenirii ciupercilor.
  • De asemenea, dacă nu doriți să le amestecați în stufat, ciupercile rumenite pot fi servite drept garnitură, lângă acesta.

Întrebări frecvente

Ce este stufatul?

Stufatul este o mâncare tradițională românească care se face folosind cantități mari de ceapă verde și usturoi verde.

Stufatul este o mâncare cu carne sau de post?

Stufatul se poate face și cu carne, dar și în varianta de post. La stufatul de post se pot adăuga ciuperci pentru a fi mai consistent.

Ce fel de carne se poate folosi într-un stufat?

Tradițional, stufatul se face de Paște cu carne de miel sau de ied, dar puteți folosi și alte tipuri de carne, de exemplu vită, carne de porc sau pui.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Ciuperci la tigaie
    Ciuperci la tigaie cu ceapă verde și usturoi
  • mancare de mazare de post
    Mâncare de mazăre cu morcov - rețetă de post
  • Sarmale de post cu soia
    Sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră
  • Mancare de spanac cu usturoi
    Mâncare de spanac cu usturoi, rețetă simplă de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

stufat de post cu ciuperci si mamaliga

Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională

Află cum să faci cel mai bun stufat de post cu ciuperci! O mâncare tradițională de primăvară, cu verdețuri proaspete pline de vitamine!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g ciuperci Champignon
  • 50 ml ulei (25 ml pentru ciuperci/25 ml pentru ceapă)
  • 1 ceapă uscată, mare
  • 7 legături ceapă verde (aprox. 600 g)
  • 7 legături usturoi verde (aprox. 600 g)
  • 200 ml suc de roșii
  • 2 linguri de făină (+150 ml apă)
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel proaspăt (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți ciupercile tăiate până când se rumenesc. Căliți ciupercile în 2 tranșe ca să nu aglomerați prea mult tigaie. Lăsați-le deoparte.
    ciuperci calite in tigaie
  • Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și căliți pentru 2-3 minute o ceapă uscată tăiată cubulețe.
    ceapa calita in tigaie
  • Peste ceapa călită puneți ceapa și usturoiul verde spălate și tăiate în bucățele de aprox. 4 cm.
    ceapa verde si usturoi verde in tigaie
  • Adăugați sare și piper după gust.
  • Turnați aproximativ 100 ml de apă și lăsați verdețurile să se gătească la foc mediu până când se înmoaie (aprox. 15 minute). Amestecați din când în când să nu se lipească.
  • Turnați sucul de roșii și amestecați.
    suc de rosii in stufat de post
  • Amestecați făina cu 150 ml de apă și turnați-o în cratiță. Lăsați mâncarea pe foc încă 5-7 minute, cât să fiarbă bine făina și să îngroașe sosul.
    sos ingrosat cu faina
  • Stingeți focul, puneți ciupercile călite peste stufat, presărați pătrunjel proaspăt și serviți stufatul cu mămăliguță sau cu piure de cartofi.
    stufat de post cu ciuperci
  • Păstrați stufatul la frigider pentru 3-4 zile, în caserole cu capac etanș. De asemenea, stufatul se poate congela pentru 2-3 luni.
    stufat de post cu ciuperci

Bine de știut:

  • Prăjiți ciupercile în tigaie până când devin brun-maronii cu urme evidente de rumenire. Ciupercile cu cât sunt mai bine prăjite, cu atât au o aromă mai intensă și mai plăcută.
  • Dacă doriți să faceți un stufat simplu, doar cu ceapă și usturoi verde, fără ciuperci, pur și simplu săriți peste pasul rumenirii ciupercilor.
  • De asemenea, dacă nu doriți să le puneți în stufat, ciupercile rumenite pot fi servite alături, ca o garnitură.
Valori nutriționale
Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională
Valori per porție
Calorii
157
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
12
g
18
%
Carbohidrați
 
10
g
3
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
5
g
10
%
Vitamina A
 
242
IU
5
%
Calciu
 
21
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
246 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.