Pâine albă împletită la tavă
Cauți o rețetă de pâine de casă pufoasă? Încearcă această pâine albă împletită, coaptă în tavă! Se păstrează fragedă și bună, nu se usucă!
Preparare15 minutes mins
Gătire45 minutes mins
dospire1 hour hr 30 minutes mins
Timp total2 hours hrs 30 minutes mins
Categorie: Pâine
Cuisine: Romaneasca
Porții: 1 pâine
Calories: 2624kcal
- 500 g făină albă tip 650
- 7 g drojdie instant sau 25 g drojdie proaspătă
- 6 g sare
- 30 g zahăr
- 250 ml apă călduță max. 40 de grade
- 50 ml ulei
am folosit o tavă cu dimensiunile 23x10x10 cm
Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați, apoi puneți și sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl frământați puțin ca să eliminați gazele acumulate în timpul dospirii. Împărțiți aluatul în 2 părți egale și le dați formă de bilă. Lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute, acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 30x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton.
Împletiți cele 2 suluri de aluat, ca la cozonac și puneți-le în tava tapetată cu hârtie de copt. Lăsați pâinea să dospească la cald, acoperită, încă 30 de minute.
Înainte să băgați pâinea în cuptor o ungeți cu apa în care ați dizolvat mierea de albine și o presărați cu semințe de mac.
Coaceți pâinea în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 45 de minute.
Scoateți pâinea din formă și lăsați-o să se răcească pe un grătar. Feliați pâinea numai după ce se răcește.
Calorii: 2624kcal | Carbohidrați: 397g | Proteine: 63g | Grăsimi: 85g | Fibre: 14g | Zahăr: 33g | Vitamina A: 61IU | Calciu: 113mg