Timp estimat pentru citit: 9 minute
Cauți o rețetă de pâine de casă simplă și pufoasă? Încearcă această pâine albă împletită, coaptă în tava de cozonac! Te va surprinde cât e de moale și cum se păstrează timp de 2-3 zile, fragedă și bună, fără să se usuce!
Pâinea aceasta mole, pufoasă, care se desface în fâșii se face atât de ușor și în plus este o opțiune mult mai bună și mai sănătoasă decât pâinea cumpărată.
Pâinea la tavă se menține proaspătă 2-3 zile și este ideală pentru sandvișuri, pentru uns cu unt și gem la micul dejun sau pentru orice masă a zilei. O puteți servi ca atare sau o puteți prăji în toasterul electric. Este minunată chiar și pentru rețeta de frigănele! 😉
Mergi direct la:
Ce spun cei care au încercat rețeta
⭐⭐⭐⭐⭐
"Fac de trei ori pe săptămână această pâine. Adevărat că se păstrează mai multe zile."
- Andreea
"Pâinea mi-a ieșit foarte bună.Va rămâne reteta preferata."
- Florina
"Mulțumesc frumos pentru reteta ,este singura reteta de paine facuta cu drojdie si care sa imi placa dupa cateva zile de la coacere ,a ramas proaspata si gustoasa cateva zile bune."
- Marian
Comentariile sunt primite la rețeta video pe YouTube.
Ce ne trebuie
Avem nevoie de doar câteva ingrediente banale pentru a face o pâine albă împletită moale și pufoasă. Poate că le aveți în cămară chiar acum, așa că vă puteți apuca de treabă.
- făină - folosim făină albă specială pentru pâine, tip 650
- drojdie - eu folosesc mereu drojdie uscată instant, dar puteți folosi și drojdie proaspătă dacă așa obișnuiți.
- sare - un praf de sare va da gust aluatului.
- zahăr tos - potențează acțiunea drojdiei și prin caramelizare, dă un pic de culoare aluatului
- ulei - de floarea soarelui
- miere - sau pentru siropul cu care ungem pâinea la suprafață. Dă culoare și ajută semințele să rămână lipite
- semințe de mac
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
Cum se face pâinea albă la tavă
Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați, apoi puneți și sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl frământați puțin ca să eliminați gazele acumulate în timpul dospirii. Împărțiți aluatul în 2 părți egale și le dați formă de bilă. Lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute, acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 30x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton.
Împletiți cele 2 suluri de aluat, ca la cozonac și puneți-le în tava tapetată cu hârtie de copt. Lăsați pâinea să dospească la cald, acoperită, încă 30 de minute.
Înainte să băgați pâinea în cuptor o ungeți cu apa în care ați dizolvat mierea de albine și o presărați cu semințe de mac.
Coaceți pâinea în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 45 de minute.
Scoateți pâinea din formă și lăsați-o să se răcească pe un grătar. Feliați pâinea numai după ce se răcește.
Ce puteți înlocui în rețetă
Dacă nu aveți în casă exact ingredientele folosite de mine, iată ce modificări puteți aduce rețetei:
- Făina - bineînțeles, puteți folosi și altfel de făină, de exemplu făină integrală, dar e posibil ca aluatul să ceară un pic mai multă apă, iar pâinea nu va fi la fel de pufoasă.
- Drojdie - desigur, puteți folosi drojdie uscată sau drojdie proaspătă făcând conversia între ele.
- Ulei de floarea soarelui - puteți folosi ulei de măsline, dar trebuie să știți că Pâinea nu va mai avea gust neutru, ci va căpăta o aromă deosebită.
- Mac - puteți presăra pâinea și cu alte semințe care vă plac, de exemplu susan alb sau negru, semințe de in, negrilică, etc.
- Miere - puteți folosi zahăr tos pentru siropul cu care ungem pâinea deasupra.
Echipamente necesare
Aluatul pentru această rețetă de pâine de casă are nevoie de frământare energică pentru a dezvolta rețeaua de gluten.
Deși aluatul este moale și ușor de lucrat, totuși, e de mare ajutor un robot care să frământe în locul vostru, așa că dacă aveți unul, nu vă sfiiți să îl puneți la treabă!
Cum se păstrează
Pentru că are ulei în aluat, această pâine albă la tavă se păstrează moale și fragedă, fără să se usuce, mai mult timp decât o pâine făcută din aluat simplu.
E suficient să o păstrați într-o pungă de hârtie sau înfășurată într-un șervet de bumbac și se va păstra foarte bine timp de 2-3 zile.
Dacă doriți, puteți congela această pâine pentru 1-2 luni, fie întreagă, fie tăiată în felii.
Cu ce poți servi această pâine albă împletită
Ce poți întinde pe o felie de pâine albă și pufoasă? Orice! Iată mai jos câteva idei de paste numai bune de servit la micul dejun sau la gustare:
Extra-sfaturi
- Când întindeți bilele de aluat orientați-vă după dimensiunile tăvii pe care o aveți, astfel încât sulurile de aluat să vă încapă bine în tavă după ce le împletiți
- Nu coaceți prea mult pâinea! Se va usca și nu va mai fi la fel de moale și de pufoasă.
Întrebări frecvente
Lăsați aluatul la dospit timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. După ce formați pâinea și o așezați în tavă, urmează a doua dospire, timp de 30 de minute.
Coaceți pâinea timp de 40-45 de minute în cuptorul pre încins la 200 de grade Celsius.
Da, puteți coace pâinea așezată în tava mare a cuptorului, pe hârtie de copt. Se va lăți puțin și nu va crește la fel de înaltă, dar va fi la fel de gustoasă.
Pâinea albă făcută în casă este cu siguranță o opțiune mult mai sănătoasă decât orice pâine cu aditivi cumpărată din magazin.
Alte rețete de pâine de casă
Vrei să încerci și alte rețete de pâine de casă? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pâine albă împletită la tavă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g făină albă tip 650
- 7 g drojdie instant (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 6 g sare
- 30 g zahăr
- 250 ml apă călduță (max. 40 de grade)
- 50 ml ulei
deasupra
- 50 ml apă
- 1 lingură miere (sau zahăr)
- 1 lingură semințe de mac
Instrucțiuni de preparare
am folosit o tavă cu dimensiunile 23x10x10 cm
- Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați, apoi puneți și sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
- Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl frământați puțin ca să eliminați gazele acumulate în timpul dospirii. Împărțiți aluatul în 2 părți egale și le dați formă de bilă. Lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute, acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
- Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 30x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton.
- Împletiți cele 2 suluri de aluat, ca la cozonac și puneți-le în tava tapetată cu hârtie de copt. Lăsați pâinea să dospească la cald, acoperită, încă 30 de minute.
- Înainte să băgați pâinea în cuptor o ungeți cu apa în care ați dizolvat mierea de albine și o presărați cu semințe de mac.
- Coaceți pâinea în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 45 de minute.
- Scoateți pâinea din formă și lăsați-o să se răcească pe un grătar. Feliați pâinea numai după ce se răcește.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Marioara
Bună ziua vă mulțumesc frumos pentru rețetă a ieșit foarte bună pâinea cu reteta dumneavoastră.
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur foarte mult! Să vă fie de bine!