• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Pâine cu drojdie

    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Publicat la 30 martie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 8 minute

    Cauți o rețetă de pâine de casă simplă și pufoasă? Încearcă această pâine albă împletită, coaptă în tava de cozonac! Te va surprinde cât e de moale și cum se păstrează timp de 2-3 zile, fragedă și bună, fără să se usuce!

    paine alba impletita la tava

    Pâinea aceasta mole, pufoasă, care se desface în fâșii se face atât de ușor și în plus este o opțiune mult mai bună și mai sănătoasă decât pâinea cumpărată.

    Pâinea la tavă se menține proaspătă 2-3 zile și este ideală pentru sandvișuri, pentru uns cu unt și gem la micul dejun sau pentru orice masă a zilei. O puteți servi ca atare sau o puteți prăji în toasterul electric. Este minunată chiar și pentru rețeta de frigănele! 😉

    paine alba impletita la tava
    Mergi direct la:
    • Ce ne trebuie
    • Cum se face pâinea albă la tavă
    • Ce puteți înlocui în rețetă
    • Echipamente necesare
    • Cum se păstrează
    • Cu ce poți servi această pâine albă împletită
    • Extra-sfaturi
    • Întrebări frecvente
    • Alte rețete de pâine de casă
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce ne trebuie

    Avem nevoie de doar câteva ingrediente banale pentru a face o pâine albă împletită moale și pufoasă. Poate că le aveți în cămară chiar acum, așa că vă puteți apuca de treabă.

    • făină - folosim făină albă specială pentru pâine, tip 650
    • drojdie - eu folosesc mereu drojdie uscată instant, dar puteți folosi și drojdie proaspătă dacă așa obișnuiți.
    • sare - un praf de sare va da gust aluatului.
    • zahăr tos - potențează acțiunea drojdiei și prin caramelizare, dă un pic de culoare aluatului
    • ulei - de floarea soarelui
    • miere - sau pentru siropul cu care ungem pâinea la suprafață. Dă culoare și ajută semințele să rămână lipite
    • semințe de mac

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva. 

    Cum se face pâinea albă la tavă

    aluat framantat la robot

    Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați, apoi puneți și sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.

    aluat la dospit in castron acoperit cu folie alimentara

    Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).

    doua parti de aluat

    Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl frământați puțin ca să eliminați gazele acumulate în timpul dospirii. Împărțiți aluatul în 2 părți egale și le dați formă de bilă. Lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute, acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.

    aluat de paine intins si rulat

    Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 30x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton.

    paine la dospit in tava

    Împletiți cele 2 suluri de aluat, ca la cozonac și puneți-le în tava tapetată cu hârtie de copt. Lăsați pâinea să dospească la cald, acoperită, încă 30 de minute.

    paine in tava presarata cu seminte de mac

    Înainte să băgați pâinea în cuptor o ungeți cu apa în care ați dizolvat mierea de albine și o presărați cu semințe de mac.

    paine impletita coapta in tava

    Coaceți pâinea în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 45 de minute.

    paine impletita la tava

    Scoateți pâinea din formă și lăsați-o să se răcească pe un grătar. Feliați pâinea numai după ce se răcește.

    Ce puteți înlocui în rețetă

    Dacă nu aveți în casă exact ingredientele folosite de mine, iată ce modificări puteți aduce rețetei:

    • Făina - bineînțeles, puteți folosi și altfel de făină, de exemplu făină integrală, dar e posibil ca aluatul să ceară un pic mai multă apă, iar pâinea nu va fi la fel de pufoasă.
    • Drojdie - desigur, puteți folosi drojdie uscată sau drojdie proaspătă făcând conversia între ele.
    • Ulei de floarea soarelui - puteți folosi ulei de măsline, dar trebuie să știți că Pâinea nu va mai avea gust neutru, ci va căpăta o aromă deosebită.
    • Mac - puteți presăra pâinea și cu alte semințe care vă plac, de exemplu susan alb sau negru, semințe de in, negrilică, etc.
    • Miere - puteți folosi zahăr tos pentru siropul cu care ungem pâinea deasupra.
    paine alba impletita la tava

    Echipamente necesare

    Aluatul pentru această rețetă de pâine de casă are nevoie de frământare energică pentru a dezvolta rețeaua de gluten.

    Deși aluatul este moale și ușor de lucrat, totuși, e de mare ajutor un robot care să frământe în locul vostru, așa că dacă aveți unul, nu vă sfiiți să îl puneți la treabă!

    Cum se păstrează

    Pentru că are ulei în aluat, această pâine albă la tavă se păstrează moale și fragedă, fără să se usuce, mai mult timp decât o pâine făcută din aluat simplu.

    E suficient să o păstrați într-o pungă de hârtie sau înfășurată într-un șervet de bumbac și se va păstra foarte bine timp de 2-3 zile.

    Dacă doriți, puteți congela această pâine pentru 1-2 luni, fie întreagă, fie tăiată în felii.

    paine alba impletita la tava

    Cu ce poți servi această pâine albă împletită

    Ce poți întinde pe o felie de pâine albă și pufoasă? Orice! Iată mai jos câteva idei de paste numai bune de servit la micul dejun sau la gustare:

    • Pate de linte cu roșii uscate
      Pate de linte cu roşii uscate, rețeta delicioasă de post
    • Pesto de leurda
      Pesto de leurdă - varianta de post (vegană)
    • Pasta de macrou afumat
      Pastă de macrou afumat - pentru mic dejun și gustări
    • Icre de fasole
      Icre de fasole cu ceapă verde

    Extra-sfaturi

    • Când întindeți bilele de aluat orientați-vă după dimensiunile tăvii pe care o aveți, astfel încât sulurile de aluat să vă încapă bine în tavă după ce le împletiți
    • Nu coaceți prea mult pâinea! Se va usca și nu va mai fi la fel de moale și de pufoasă.

    Întrebări frecvente

    Cât timp trebuie să dospească aluatul de pâine?

    Lăsați aluatul la dospit timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. După ce formați pâinea și o așezați în tavă, urmează a doua dospire, timp de 30 de minute.

    Cât timp trebuie să se coacă pâinea albă împletită la tavă?

    Coaceți pâinea timp de 40-45 de minute în cuptorul pre încins la 200 de grade Celsius.

    Pot coace pâinea împletită și fără să o pun în tava de chec?

    Da, puteți coace pâinea așezată în tava mare a cuptorului, pe hârtie de copt. Se va lăți puțin și nu va crește la fel de înaltă, dar va fi la fel de gustoasă.

    Pâinea albă este sănătoasă?

    Pâinea albă făcută în casă este cu siguranță o opțiune mult mai sănătoasă decât orice pâine cu aditivi cumpărată din magazin.

    Alte rețete de pâine de casă

    Vrei să încerci și alte rețete de pâine de casă? Iată ce mai găsești pe blog:

    • Paine toast
      Pâine toast moale și pufoasă, ideală pentru mic dejun și sandvișuri
    • Pâine de secară cu fulgi de ovăz
      Pâine de secară cu fulgi de ovăz şi mix de seminţe
    • Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in
      Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in
    • Pâine de secară cu seminţe de in
      Pâine de secară cu seminţe de in

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    paine alba impletita la tava

    Pâine albă împletită la tavă

    Cauți o rețetă de pâine de casă pufoasă? Încearcă această pâine albă împletită, coaptă în tavă! Se păstrează fragedă și bună, nu se usucă!
    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 45 minutes minutes
    dospire: 1 hour hour 30 minutes minutes
    Timp total: 2 hours hours 30 minutes minutes
    Număr de porții: 1 pâine
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    robot de bucatarie KA

    Ingrediente
     

    • 500 g făină albă tip 650
    • 7 g drojdie instant (sau 25 g drojdie proaspătă)
    • 6 g sare
    • 30 g zahăr
    • 250 ml apă călduță (max. 40 de grade)
    • 50 ml ulei

    deasupra

    • 50 ml apă
    • 1 lingură miere (sau zahăr)
    • 1 lingură semințe de mac

    Instrucțiuni de preparare
     

    am folosit o tavă cu dimensiunile 23x10x10 cm

    • Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați, apoi puneți și sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
      aluat framantat la robot
    • Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
      aluat la dospit in castron acoperit cu folie alimentara
    • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl frământați puțin ca să eliminați gazele acumulate în timpul dospirii. Împărțiți aluatul în 2 părți egale și le dați formă de bilă. Lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute, acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
      doua parti de aluat
    • Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 30x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton.
      aluat de paine intins si rulat
    • Împletiți cele 2 suluri de aluat, ca la cozonac și puneți-le în tava tapetată cu hârtie de copt. Lăsați pâinea să dospească la cald, acoperită, încă 30 de minute.
      aluat de paine impletit
    • Înainte să băgați pâinea în cuptor o ungeți cu apa în care ați dizolvat mierea de albine și o presărați cu semințe de mac.
      paine in tava presarata cu seminte de mac
    • Coaceți pâinea în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 45 de minute.
      paine impletita coapta in tava
    • Scoateți pâinea din formă și lăsați-o să se răcească pe un grătar. Feliați pâinea numai după ce se răcește.
      paine impletita la tava

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Pâine albă împletită la tavă
    Valori per porție
    Calorii
    2624
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    85
    g
    131
    %
    Carbohidrați
     
    397
    g
    132
    %
    Fibre
     
    14
    g
    58
    %
    Zahăr
     
    33
    g
    37
    %
    Proteine
     
    63
    g
    126
    %
    Vitamina A
     
    61
    IU
    1
    %
    Calciu
     
    113
    mg
    11
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • Pâine cu maia rapidă şi seminţe de tot felul
      Pâine cu maia rapidă şi seminţe de tot felul
    • Pâine de casă simplă cu ulei de măsline
      Pâine de casă simplă cu ulei de măsline
    • Pâine neagră cu bere şi negrilică
      Pâine neagră cu bere şi negrilică
    • Pâine rapidă cu iaurt
      Pâine rapidă cu iaurt şi seminţe

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • reteta ton la airfryer
      File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
    • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
      Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
    • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
      Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
    • mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
      Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post

    4 REȚETE DELICIOASE CU MERE

    Descoperiți cum să transformați merele în adevărate delicii culinare cu ajutorul celor mai apreciate rețete cu mere de pe blog.

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Reteta prajitura cu mere si crema de vanilie
      Prăjitura cu mere și cremă de vanilie - rețetă simplă și delicioasă
    • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
      Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
    • Prajitura simpla cu mere si lapte batut
      Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut

    4 Rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, covrigei și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Covrigei de casă cu telemea și semințe
      Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă

    TORTURI FESTIVE

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Aici vei găsi rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, torturi pentru aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Cele mai bune rețete tradiționale de Crăciun, care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor și bucură-te de savoarea tradițională a Crăciunului!

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Napolitane cu crema carmel in foi Lica
      Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    • Carnati de porc reteta traditionala
      Cârnați de porc, rețeta tradițională explicată pas cu pas
    • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
      Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    MAI MULTE REȚETE PENTRU CRĂCIUN

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.