Go Back
+ servings
Reteta minciunele din aluat fara drojdie
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 6 votes

Minciunele crocante - rețeta cu smântână, fără drojdie

Ți-e dor de minciunele fine și crocante ca în copilărie? Încearcă această rețetă veche a Silviei Jurcovan!
Preparare15 minutes
Gătire15 minutes
odihna30 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 60
Calories: 23kcal

Ingrediente

  • 50 g smântână 20-25% grăsime
  • 1 ou
  • 1 gălbenuș
  • 20 g unt foarte moale
  • 20 ml vodcă
  • ½ linguriță sare
  • 10 g zahăr vanilat
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 250 g făină
  • ulei pentru prăjit aprox. 700-800 ml
  • zahăr pudră pentru servit

Mod de preparare

  • Puneți într-un vas: smântâna, ouăle, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie, vodca și untul moale. Amestecați cu un tel de mână, apoi cerneți făina.
  • Frământați aluatul timp de10 minute, apoi lăsați-l să se odihnească 30 de minute pe masă, acoperit cu un castron.
  • Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie de aprox. 40x40 cm și 1,5-2 mm grosime. Tăiați fășii late de 3 cm și lungi de 12-15 cm.
  • Pe fiecare fâșie faceți o tăietură de 2 cm la mijloc. Treceți unul dintre capetele fâșiei prin tăietură și astfel formați minciunelele. Modelați toate minciunelele înainte să începeți prăjirea.
  • Puneți uleiul să se încingă foarte bine într-o tigaie adâncă. Prăjiți minciunelele pe ambele părți (durează cam 1 minut).
  • Scoateți minciunelele pe prosoape de hârtie absorbante și înainte de servire, presărați-le din abundență cu zahăr pudră.

Video

Notă

  • În funcție de făina folosită, e posibil să aveți nevoie de puțină făină în plus. Dacă după 2-3 minute de frământare aluatul e prea moale și lipicios, mai adăugați o lingură rasă de făină și continuați să frământați.
  • Întindeți foaia de aluat foarte subțire, la 1,5 - 2 mm grosime. Dacă aluatul e mai gros de atât, minciunelele nu vor mai fi crocante și vor avea o textură ușor cauciucată.
  • Pentru că minciunelele se prăjesc foarte repede, este bine să le modelați pe toate și abia apoi să puneți uleiul să se încingă în tigaie.
  • Minciunelele se prăjesc în baie de ulei. Trebuie să plutească în ulei, astfel încât să nu atingă fundul tigăii.
  • Uleiul trebuie să fie foarte bine încins atunci când puneți minciunelele la prăjit. Faceți un test cu o bucățică mică de aluat. Dacă se ridică rapid la suprafață și uleiul sfârâie în jurul ei, înseamnă că a ajuns la temperatura potrivită.
  • Folosiți un clește sau o paletă cu găuri pentru a întoarce și pentru a scoate minciunelele din tigaie. Nu le înțepați cu furculița!
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 23kcal | Carbohidrați: 3g | Proteine: 1g | Grăsimi: 1g | Colesterol: 8mg | Fibre: 0.1g | Zahăr: 0.2g | Vitamina A: 22IU | Calciu: 2mg