• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Aluaturi dulci

    Minciunele - rețeta veche, fără drojdie din cartea Silviei Jurcovan

    Publicat la 25 aprilie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 8 minute

    Ți-e dor de minciunele fine și crocante ca în copilărie? Încearcă această rețetă veche a Silviei Jurcovan! Aluatul se face fără drojdie, deci fără dospire, așa că rețeta e cum nu se poate mai simplă și mai rapidă!

    Reteta minciunele din aluat fara drojdie

    Minciunelele pudrate cu zahăr vanilat sunt unul dintre deserturile simple care mi-au îndulcit copilăria. Mama mea, ca de altfel multe gospodine din generația ei, gătea foarte mult cu cartea Silviei Jurcovan în față. Printre alte deserturi de poveste, îmi amintesc cu mare drag de minciunelele pe care ea le întindea și le tăia, iar pe mine mă lăsa să le " înnod".

    Rețeta de minciunele pe care v-am adus-o astăzi este exact așa cum o făcea mama. Au același gust și aceeași aromă ca atunci!

    E posibil ca în alte zone ale țării să găsiți desertul acesta sub altă denumire, la fel de simpatică. De exemplu: uscățele, fundițe, ciurigăi sau ciurighele, scorușe iar în engleză minciunelele se numesc tare frumos: „angel wings” , adică aripi de înger. 

    Dacă vă e dor și de alte rețete simple din copilărie vă recomand să încercați rețeta de colărezi (frecăței) cu lapte sau budinca însiropată de griș.

    Mergi direct la:
    • Care e diferența dintre minciunele și gogoși
    • Ingrediente
    • Preparare
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi pentru cele mai reușite minciunele
    • Întrebări frecvente
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Care e diferența dintre minciunele și gogoși

    Am văzut că sunt multe rețete de minciunele pe internet, foarte diferite între ele. Din punctul meu de vedere, diferența dintre minciunele și gogoși este faptul că la minciunele nu folosim drojdie, deci nu avem un aluat dospit.

    Minciunelele noastre nu vor crește foarte mult în volum și nu or fi pufoase, așa cum sunt gogoșile. Aluatul este fraged, este aerat, dar minciunelele sunt mai degrabă uscate, crocante. De aceea în unele zone se numesc "uscățele".

    Aluatul de minciunele se întinde subțire "ca muchia cuțitului" așa cum zice Silvia Jurcovan. La prăjire, minciunelele formează mici bășicuțe umplute cu aer care le fac atât de crocante și de delicioase!

    Reteta minciunele din aluat fara drojdie

    Ingrediente

    Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru această rețetă de minciunele, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie sau ce înlocuiri puteți face.

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării, pe care o puteți tipări sau o puteți salva în telefon, ca să o aveți la îndemână atunci când preparați minciunelele. Tot la final găsiți și varianta video a rețetei.

    • smântână - folosiți de preferat smântână grasă, cu 20-25% grăsime. totuși, să știți că eu am făcut uneori minciunele și cu iaurt gras în loc de smântână și au ieșit foarte bine.
    • ouă - pentru că în acest aluat avem nevoie de multe grăsimi, vom folosi 1 ou întreg și un gălbenuș
    • unt  - gras, cu 80-82% grăsime, foarte moale
    • alcool - are rolul de a frăgezi și de a afâna aluatul. Folosiți un alcool tare: vodcă, țuică, palincă, rom. Eu cumpăr cea mai mică sticlă mică de vodcă pe care o găsesc (de 100 sau 200 ml) și o păstrez în dulapul cu ingrediente pentru patiserie 🙂 Dacă folosiți rom, de exemplu un rom Stroh pe care poate îl folosiți și la cremele pentru prăjituri (nu esență de rom, ci rom adevărat!) veți avea o aromă minunată în aluat.
    • sare - un praf de sare, echilibrează gustul și potențează aromele din aluat. Să nu o uitați!
    • arome: zahăr vanilat și  coajă rasă de lămâie
    • făină - folosiți făină de patiserie, tip 000 sau făină pentru pâine, tip 650
    • ulei pentru prăjit - minciunelele se prăjesc în baie de ulei. În funcție de tigaia folosită poate fi nevoie de aprox. 700-800 ml de ulei
    • zahăr pudră - pentru servit

    Preparare

    Minciunelele după rețeta Silviei Jurcovan se fac aproape la fel de ușor ca orice rețetă de gogoși.

    Aluatul e moale, suplu și foarte ușor de frământat și de întins în foaie subțire.

    faina cernuta peste spuma de oua

    Puneți într-un vas: smântâna, ouăle, sarea, alcoolul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și untul moale. Amestecați cu un tel de mână, apoi cerneți făina.

    aluat

    Frământați aluatul timp de10 minute, îi dați formă de bilă, apoi lăsați-l să se odihnească 30 de minute pe masă, acoperit cu un castron.

    foaie de aluat intinsa cu sucitorul

    Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie de aprox. 40x40 cm și 1,5-2 mm grosime. Tăiați fășii late de 3 cm și lungi de 12-15 cm.

    Pe fiecare fâșie faceți o tăietură de 2 cm la mijloc. Treceți unul dintre capetele fâșiei prin tăietură și astfel formați minciunelele. Modelați toate minciunelele înainte să începeți prăjirea.

    prăjire în baie de ulei

    Puneți uleiul să se încingă foarte bine într-o tigaie adâncă. Prăjiți minciunelele pe ambele părți (durează cam 1 minut).

    minciunele prajite scoase pe prosoape de hartie

    Scoateți minciunelele pe prosoape de hârtie absorbante și înainte de servire, presărați-le din abundență cu zahăr pudră.

    Cum se păstrează

    Minciunelele pregătite după această rețetă sunt foarte bune și calde, și reci. Se păstrează la temperatura camerei, acoperite ca să nu se usuce.

    Reteta minciunele din aluat fara drojdie

    Extra-sfaturi pentru cele mai reușite minciunele

    • În funcție de făina folosită, e posibil să aveți nevoie de puțină făină în plus. Dacă după 2-3 minute de frământare aluatul e prea moale și lipicios, mai adăugați o lingură rasă de făină și continuați să frământați.
    • Întindeți foaia de aluat foarte subțire, la 1,5 - 2 mm grosime. Dacă aluatul e mai gros de atât, minciunelele nu vor mai fi crocante și vor avea o textură ușor cauciucată.
    • Pentru că minciunelele se prăjesc foarte repede, este bine să le modelați pe toate și abia apoi să puneți uleiul să se încingă în tigaie.
    • Minciunelele se prăjesc în baie de ulei. Trebuie să plutească în ulei, astfel încât să nu atingă fundul tigăii.
    • Uleiul trebuie să fie foarte bine încins atunci când puneți minciunelele la prăjit. Faceți un test cu o bucățică mică de aluat. Dacă se ridică rapid la suprafață și uleiul sfârâie în jurul ei, înseamnă că a ajuns la temperatura potrivită.
    • Folosiți un clește sau o paletă cu găuri pentru a întoarce și pentru a scoate minciunelele din tigaie. Nu le înțepați cu furculița!

    Întrebări frecvente

    Ce sunt minciunelele?

    Minciunelele sunt un fel de gogoși nedospite, delicate, crocante și uscate, făcute dintr-un aluat subțire cu ou, făină și smântână. Se servesc ca desert, pudrate cu zahăr.

    Rețete asemănătoare

    Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

    • batoane cu mac în secțiune
      Batoane cu mac - rețeta de "batoane de un leu"
    • coltunasi moldovenesti
      Colțunași moldovenești cu brânză și gem - rețeta cu cu aluat opărit
    • Covrigi pufosi cu unt si susan
      Covrigi pufoși cu unt și susan. Rețetă turcească.
    • branzoaice in tava
      Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Reteta minciunele din aluat fara drojdie

    Minciunele crocante - rețeta cu smântână, fără drojdie

    Ți-e dor de minciunele fine și crocante ca în copilărie? Încearcă această rețetă veche a Silviei Jurcovan!
    5 from 6 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 15 minutes minutes
    odihna: 30 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour
    Număr de porții: 60
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    rola taiat cornulete
    rolă tăiat cornulețe

    Ingrediente
     

    • 50 g smântână (20-25% grăsime)
    • 1 ou
    • 1 gălbenuș
    • 20 g unt (foarte moale)
    • 20 ml vodcă
    • ½ linguriță sare
    • 10 g zahăr vanilat
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
    • 250 g făină
    • ulei pentru prăjit (aprox. 700-800 ml)
    • zahăr pudră (pentru servit)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Puneți într-un vas: smântâna, ouăle, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie, vodca și untul moale. Amestecați cu un tel de mână, apoi cerneți făina.
    • Frământați aluatul timp de10 minute, apoi lăsați-l să se odihnească 30 de minute pe masă, acoperit cu un castron.
    • Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie de aprox. 40x40 cm și 1,5-2 mm grosime. Tăiați fășii late de 3 cm și lungi de 12-15 cm.
    • Pe fiecare fâșie faceți o tăietură de 2 cm la mijloc. Treceți unul dintre capetele fâșiei prin tăietură și astfel formați minciunelele. Modelați toate minciunelele înainte să începeți prăjirea.
    • Puneți uleiul să se încingă foarte bine într-o tigaie adâncă. Prăjiți minciunelele pe ambele părți (durează cam 1 minut).
    • Scoateți minciunelele pe prosoape de hârtie absorbante și înainte de servire, presărați-le din abundență cu zahăr pudră.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    • În funcție de făina folosită, e posibil să aveți nevoie de puțină făină în plus. Dacă după 2-3 minute de frământare aluatul e prea moale și lipicios, mai adăugați o lingură rasă de făină și continuați să frământați.
    • Întindeți foaia de aluat foarte subțire, la 1,5 - 2 mm grosime. Dacă aluatul e mai gros de atât, minciunelele nu vor mai fi crocante și vor avea o textură ușor cauciucată.
    • Pentru că minciunelele se prăjesc foarte repede, este bine să le modelați pe toate și abia apoi să puneți uleiul să se încingă în tigaie.
    • Minciunelele se prăjesc în baie de ulei. Trebuie să plutească în ulei, astfel încât să nu atingă fundul tigăii.
    • Uleiul trebuie să fie foarte bine încins atunci când puneți minciunelele la prăjit. Faceți un test cu o bucățică mică de aluat. Dacă se ridică rapid la suprafață și uleiul sfârâie în jurul ei, înseamnă că a ajuns la temperatura potrivită.
    • Folosiți un clește sau o paletă cu găuri pentru a întoarce și pentru a scoate minciunelele din tigaie. Nu le înțepați cu furculița!
    Valori nutriționale
    Minciunele crocante - rețeta cu smântână, fără drojdie
    Valori per porție
    Calorii
    23
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    1
    g
    2
    %
    Colesterol
     
    8
    mg
    3
    %
    Carbohidrați
     
    3
    g
    1
    %
    Fibre
     
    0.1
    g
    0
    %
    Zahăr
     
    0.2
    g
    0
    %
    Proteine
     
    1
    g
    2
    %
    Vitamina A
     
    22
    IU
    0
    %
    Calciu
     
    2
    mg
    0
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • Rulouri cu scortisoara la airfryer
      Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
    • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
      Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
    • reteta de post mucenici umpluti cu gem
      Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post
    • Colac pentru parastas din aluat de cozonac
      Colac și prescuri pentru parastas - rețeta cu aluat de cozonac

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.